Am văzut pe site ce frumos vorbeau fetele de Fata din Zlataust a lui Teodoreanu și am zis să fac o pauză de la contemporan străin și să mai citesc și interbelici de ai noștri. Am avut norocul să dau peste două romane cu subiecte sensibile, unul dintre ele cu un subiect chiar tabu pentru vremea în care a fost scris. Teodoreanu a avut mare curaj și recunosc că am fost plăcut surprinsă să aflu că povestea a prins la tineretul literar al acelor timpuri. Personal, cred că este o carte care s-ar putea integra în programa școlară de liceu. Scrisă în anii ’30, dar având un subiect foarte actual.

Fata din Zlataust, un roman elegant și intim, în care Teodoreanu cercetează baierele inimii. Cu două personaje antagonice aduse în prim plan, autorul ne dezvăluie inocența unuia și meschinăria altuia, și ne trasează două extreme umane delimitate de toleranță și obscuritate. Enăchescu și Sănătescu sunt colege de bancă la liceu, adolescente ajunse în anul terminal. Una săracă și mediocră, dar înzestrată cu o frumusețe fizică ieșită din comun, cealaltă ștearsă fizic, dar cu o inteligență peste medie.

Drama lui Enăchescu este opera lui Sănătescu care împinsă de la spate de pasiune o distruge psihic. Sănătescu întruchipează profilul psihopatului perfect care grație prejudecăților societății scapă bazma curată. Victimă și abuzator, într-un joc drăcesc în care societatea, cu rol de judecător absolut, inversează rolurile firești și transformă drama în grotesc, candoarea în vulgaritate și meschinăria în onoare. Reputația fetei din Zlataust este clădită pe o infamie, este marginalizată pe nedrept, dar dă dovadă inițial de o superioritate sufletească ieșită din comun, rămânând pasivă la ura societății. Drama ei pare a fi deasupra minții și trupului, dar urmările acestei infamii sociale nu întârzie să apară. Enăchescu este o cauză pierdută deoarece singurul ei susținător declarat nu luptă pentru salvarea ei. Motivele lui Sănătescu sunt obscure și nu au legătură cu disculparea victimei. Atacul ei epistolar o compromite social și o tulbură psihic pe Enăchescu a cărei singură formă de apărare este retragerea și închiderea față de societate. Fata capitulează de la începutul scandalului, nu reacționează și nu ripostează la ura gratuită cu care o tratează comunitatea și tocmai în această pasivitate și resemnare constă inocența și candoarea ei. Îi este imposibil să răspundă la ură cu ură, este atât de naivă încât este incapabilă să se apere.

Vorbele sunt făcute pentru minciună. Adevărul tace. Oamenii i-au tăiat limba.

Bunicuța înfățișează apusul unei epoci. Clasa nobilă, educată și de bonton ce este sacrificată pe altarul emancipării democratice, surclasată numeric de generația frustrată a celor ce s-au ridicat de la coada vacii și care s-au săturat să fie catalogați ca inferiori celor ce s-au născut în familii aristocratice și au primit totul pe tavă. Nu face referire la avere ci la gentilețe și finețe sufletească în contradicție directă cu nevoia de afirmare a celor care nu-și dau bocancii jos. Prigoana dascălilor contra fetei este o goană după un senzațional vulgar, o nevoie meschină de a incrimina pe alții pentru a se discrimina pe ei înșiși și capătă amploarea unui scandal social. Și această nevoie a societății de a dirija destinele altora o transformă pe orgolioasa și egoista Sănătescu într-o justiţiară morală care s-a sacrificat pentru a salva onoarea lezată a comunității.

Sufletele vor să stea pe genunchii dumneavoastră…

 

Cealaltă lectură a fost Jar scrisă de Rebreanu și cu toate că este mai puțin cunoscută și apreciată mi-a plăcut mult mai mult decât Adam și Eva care a fost o nucă prea tare pentru mine. Personal, am preferat fantasticul lui Eliade din D-ra Christina. Dar Jar este o poveste bine ancorată în realitatea și spiritul epocii și probabil mi-a plăcut mai mult pentru autenticitatea și coloritul galeriei de personaje secundare care au animat povestea. Subiectul nuvelei este sensibil. A fost catalogat ca fiind „romanul sinuciderii” iar analiza psihologică urmărește modul în care, pe fondul decepției suferite în dragoste, decade personajul principal. Liana este fata nemăritată a unei familii burgheze de condiție medie, cu o mamă casnică, dar cu ceva zestre și tatăl un funcționar mărunt și fără școală ce trăiește cu frica continuă de a fi înlocuit de generația tânără și emancipată. Are pretenții de fată educată și școlită, cu o gândire libertină și feministă, este frumoasă și își permite să refuze câteva partide. Ajunsă la 21 de ani este privită de mamă și bunică ca fiind deja bătrână pentru măritiș, dar mândria și orgoliul sunt destul de ridicate și de o parte și de cealaltă și fata este mult prea independentă pentru a asculta sfaturile celor mai bătrâni. Privește dragostea ca pe ceva frivol și nu înțelege pasiunea carnală și disperarea umilitoare pe care o încearcă alte persoane din propriul anturaj. Interesul ei și jarul se răsfrâng asupra unui tânăr locotenent de aviație.

Cu toate că în momentul în care îl cunoaște impresia pe care acesta i-o face este defavorabilă și justă, Liana se trezește prinsă fără scăpare în plasa pasiunii și devine victima involuntară a ipocritei bune-cuviințe burgheze. Dandru îi pare un bădăran închipuit, fără educație, inferior și nedemn de atenția ei. De la acest acest prim contact eșuat, Dandru devine încet-încet centrul universului fetei. De la mândria îndărătnică și aerul superior și inaccesibil, Liana ajunge la umilință și înjosire deliberată în schimbul câtorva momente de atenție. Drama și eșecul iubirii ei sunt totale. Iar decizia radicală.

Nimic nu e mai puțin logic ca viața.

În ambele povestiri, scena socială joacă un rol foarte important. O epocă de tranziție, populată de parveniți și de o nobilime decadentă pe cale de dispariție. Mentalitatea închistată, falsa pudoare, rigorile și prejudecățile influențează și condiționează decisiv acțiunile personajelor. Minciuna, superficialitatea și drama gratuită, nevoia de senzațional și bârfă, micimea și egoismul uman sunt caracteristicile acestei societăți îmbrăcată într-o foiță mult prea subțire, aproape transparentă de monden și emancipat. Nu pot decât să vi le recomand cu convingerea că nu veți fi dezamăgiți.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022