Voiam de mult timp să vă vorbesc despre Sarah J Maas, dar întotdeauna am găsit alți autori pe care îi ador și din păcate am tot lăsat-o la urmă. Dar acum gata, vorbim despre ea și despre talentul deosebit pe care îl posedă. Am descoperit-o relativ recent, acum 2 ani, prin seria “Regatul Spinilor și al Trandafirilor” și mi-a plăcut enorm. Mi s-a părut o autoare extrem de focusată pe detalii dar și pe personaje, cu un simț orientat spre descrieri și relații. Creionează intrigi deloc ușoare, dar te atrage atât de mult în poveste încât îi ierți orice!! Plus, personajele ei masculine sunt cu totul și cu totul din alt univers. Cred că trebuia să încep cu acest aspect și va câștigăm din prima 🙂 Vreau să vă vorbesc despre 3 cărți preferate, 2 din aceeași serie. Sarah J Maas nu are extrem de multe cărți, însă la ea primează calitatea, nu cantitatea. Să începem, zic 🙂


Regatul Spinilor și al Trandafirilor

Feyre este o fată care trebuie să aibă grijă de tatăl și surorile sale. Chiar dacă la un moment dat se bucurau de o situație financiară foarte bună, acum sunt nevoiți să sufere de foame. Singură soluție a fost că Feyre să învețe să vâneze, astfel ajutând familia ei să aibă mâncare și bani pentru a supraviețui. Universul creat de Sarah J Maas se rezumă practic la 2 lumi: oameni și zâne, separate de un zid. Oamenii nu au voie să pătrundă pe tărâmul zânelor, dar și zânele trebuie să aibă grijă și să minimizeze contactul cu aceștia. Toate aceste reguli sunt cuprinse într-un Tratat, iar încălcarea lui are grave consecințe pentru persoana în culpă. Aflată într-o zi la vânat, Feyre omoară voit o zână, transformată într-un lup fioros. Încălcând Tratatul, aceasta este găsită vinovată și trebuie să dea socoteală. Tamlin, regele Regatului Primăverii o obligă să își părăsească familia și să locuiască în palatul lui. De aici ia naștere o poveste de dragoste, dar și o întreagă serie de evenimente care te acaparează complet. Universul acestei cărți este extrem de fascinant, plin de magie, tradiții, reguli și ființe supranaturale. Un deliciu pentru pasionații de lectură. (Recenzie Regatul Spinilor și al Trandafirilor)


Regatul Ceții și al Furiei

Acesta este al doilea volum din serie și din punctul meu de vedere, cel mai bun. În această carte m-am regăsit cel mai mult și am fost extrem de absorbită de personajul masculin, Rhysand. De fapt, acesta rămâne unul dintre cei mai buni protagoniști, plasându-se pe primele locuri în preferințele mele all time. Feyre își continuă aventurile, dar după evenimentele din “Regatul Spinilor și al Trandafirilor” nu mai este aceeași. Supusă torturii și încercărilor Amaranthei, această are personalitatea zdrobită, totul fiind îmbrăcat în negru. Voința ei a fost sfărâmată, coșmarurile nu îi dau pace și nu reușește să iasă din această stare, totul devenind din ce în ce mai greu pentru ea. Până și sentimentele sale pentru Tamlin au devenit confuze, deși inițial acestea i-au dat putere să reziste celor 3 luni ținută prizonieră. Atunci când prietenul dar și dușmanul ei, Rhys, se întoarce la ea pentru a respecta înțelegerea făcută, Feyre se găsește într-o situația neobișnuită, unde trebuie să petreacă timp cu acesta, să ajungă să îl cunoască mai bine, dar nu numai pe el, dar și pe prietenii, regatul și armata sa. Un foarte frumos triunghi amoros ia naștere aici. Cartea creionează foarte bine legăturile dintre personaje și pregătește teren pentru adevăratul cuplu al seriei. Acțiunea este extrem de dinamică, mai profundă și mai frumos evidențiată. Personajele evoluează dar se și înmulțesc, lucru care m-a încântat maxim. Nu mi-au plăcut doar cele principale, ba din contră, pe cele secundare le-am îndrăgit la fel de mult și mi-a fost greu să le clasific într-un fel. (Recenzie Regatul Ceții și al Furiei)


Tronul de cleștar

Primul volum din seria cu același nume introduce un univers la fel de interesant, cu eroi puternici, ce știu să lupte pentru idealurile lor. Curajul și determinarea eroinei, Celaena, sunt puncte de interes și conturează întreaga poveste. Abilitățile ei, curajul și puterea de seducție i-au fost armele principale în toate cărțile seriei, lucru care m-a făcut să le citesc aproape fără suflare. Orfană de la 8 ani, crescută de cei mai profesioniști asasini, aceasta a devenit la 17 ani cea mai bună din breaslă ei. Atunci când este trădată și întemnițată, Celaena nu se gândește decât la răzbunare și soarta ține cu ea, oferindu-i șansa de a întoarce roată destinului. Dorința de libertate este unul dintre factorii principali care o determina pe eroina noastră să meargă mai departe, fiind țelul care încă o ține în viață. Cartea este mult mai dură decât “Regatul Spinilor și al Trandafirilor” pentru că tratează teme mai aproape de realitate, mai crude, care trag un mare semnal de alarmă. Nedreptatea, ura, cruzimea, dar și dorința de dreptate și de libertate, toate sunt dezbătute în această carte prin ochii Celaenei. M-a ținut conectată foarte mult la acțiune, deși au fost momente în care inima mi-a plâns după ea, însă pe măsură ce citeam, realizam că întâmplările o fac mai puternică, o versiune din ce în ce mai bună. Recomand cu drag cartea, o lectură deosebită, total diferită de ceea ce am încercat până acum în materie de Fantasy. (Recenzie Tronul de Cleștar)

CĂRȚILE SCRISE DE SARAH J MAAS MENȚIONATE ÎN ARTICOL:

► Regatul Spinilor și al Trandafirilor
► Regatul Ceții și al Furiei
► Tronul de cleștar