Abia așteptam să revin cu această rubrică, însă în ultima perioadă am fost extrem de absentă, lucru pentru care îmi cer scuze. 🙂 Vreau să vă vorbesc despre o serie care momentan este “crush-ul” meu literar, pentru că o iubesc pur și simplu – Shatter me, scrisă de Tahereh Mafi. Primele două volume au fost deja traduse la Leda Edge dar eu le-am citit în engleză, pentru că îmi place foarte mult stilul autoarei și consider că varianta originală redă cel mai clar sentimentele pe care aceasta dorește să le insufle. Nu spun că traducerea nu este bună, ba da, pentru că am răsfoit și primul volum în română, dar dacă am de ales, merg întotdeauna pe original. Mulți poate nu au înțeles scrierea acestei povești, am citit chiar pe câteva forum-uri că mulți cititori credeau că propozițiile șterse din carte sunt greșeli de tipar. 🙂 Am râs puțin la început, dar m-am și întristat, pentru că era clar că aceștia nu au înțeles ceea ce autoarea a dorit să transmită. Dar vă explic mai pe larg mai jos:

Shatter Me – volumul 1

Primul volum din serie este și cel mai profund, pentru că descrie viața și trăirile interioare ale lui Juliette, o tânără de 17 ani ținută captivă într-un sanatoriu pentru boli mintale. Aceasta are puteri supranaturale și din cauza aceasta, părinții ei au dat-o pe mâini “specializate”, considerând că este defectă. În realitate, acest loc nu a făcut decât să o distrugă încet, încet pe Juliette, zdrobindu-i spiritul și personalitatea, lăsând-o în exil și în singurătate. Nimeni nu o poate atinge. Dacă acest lucru se întâmplă, persoana care o face moare. De aceea este privită ca pe o amenințare, o ciudățenie a naturii care nu are ce căuta în lumea largă. În acest azil îl întâlnește pe Adam, un băiat care miraculos o poate atinge. Între ei se înfiripă ceva foarte frumos și pentru prima dată în viața ei, Juliette poate speră că există o scăpare din acest loc. Lucrurile sunt cu mult mai complicate cu cât Warner, Comandantul Sectorului 45, o dorește pentru el și nu o va lasă să plece așa ușor. Povestea este extrem de antrenantă și te ține cu sufletul la gură. Propozițiile șterse de care vă spuneam mai sus sunt trăirile lui Juliette, cele pe care nu dorește să le recunoască, dar sunt cele adevărate, pe care cititorul le simte. Tahereh scrie profund și transmite stările ei atât de fidel, încât ai impresia că le simți și tu. Totul este extrem de minuțios analizat și detaliat și efectiv te face să participi la acțiune. Este diferit, însă deosebit și tocmai acest lucru m-a făcut să iubesc  seria. (Recenzie Shatter Me)


Unravel Me – volumul 2

Acest volum, cel de tranziție, aduce schimbări în serie. Juliette se maturizează încet, încet, însă stările ei mi-au provocat în continuare anxietate. Sunt introduse foarte multe personaje cu care aceasta o să între în contact. Am asemănat acest univers cu cel al personajelor din X-men, pentru că efectiv am fost asaltată de nume noi, de elemente importante în acțiune. Omega Point își deschide porțile pentru Juliette și o învață să își descopere puterile, să le accepte, nu să se ascundă în spatele lor. Evident este mai ușor de zis decât de făcut, pentru că în această lume creionată de Tahereh, orice se obține cu sacrificii. Adam și Juliette încep să se îndepărteze și de aici începe să se creioneze (în sfârșit) triunghiul amoros pe care toată lumea îl aștepta. Warner este o super surpriză pentru mine și m-am simțit exact ca în “Regatul Spinilor și al Trandafirilor”, unde am crezut inițial că Tamlin o să fie eroul, dar m-am înșelat. Aici se întâmplă la fel, ți se schimbă foarte repede prioritățile și simți la fel ca Juliette: îndoială, teamă, dar și o nevoie intensă de înțelegere și de acceptare. Nu este un volum ușor, trebuie să ai răbdare cu Juliette și să încerci să nu te “contaminezi” totuși de la stările ei, pentru că te paște o super depresie. 🙂 Nu cred că v-am încurajat foarte mult. Cert este că evoluția se vede și tot ce se întâmplă aici face punte volumului 3, cel mai bun din serie, după părerea mea.


Ignite Me – volumul 3 

Cea mai bună cartea, cea mai dinamică și cea mai WOW din serie. Este plină de acțiune, de răsturnări de situație și în finaaaal am răsuflat ușurată că Juliette nu îmi mai transmite atacurile ei de panică. Îmi era destul de greu să îi fac față, din cauza stilului lui Tahereh, dar aici a fost mai relaxată și mai sigură pe sine. Și-a înțeles puterea, și-o controlează de minune și își pune ordine în viața personală, lăsându-și inima să dicteze, deși rațiunea îi spune că nu face bine. Mi-a plăcut această Juliette și modul în care a gestionat situații atipice. Este mult mai hotărâtă și mai puternică, folosind puterile ei la potențialul maxim. Începe să își dea seama de anumite lucruri care erau evidente, dar ceva o împiedica să își exploreze potențialul și să iasă din cochilia ei de fată liniștită care mereu are nevoie de ajutor. O să vă placă la nebunie această schimbare. O să vă placă și de Warner la nebunie, nu se poate să nu. Chiar dacă poate la început îl vedeți ca pe un psihopat, nu este !!! Nu are nicio treaba cu băiatul de la început. Să mă credeți pe cuvânt, este fermecător. Îmi place și Kenji, este sarea și piperul și unul dintre cele mai haioase și supportive personaje secundare ever. V-am spus, cea mai bună carte din această trilogie.


Sper că am reușit să vă stârnesc curiozitatea și nu vreau să vă întristați. Seria nu se termină la cele 3 volume prezentate de mine. În martie 2020 apare al 6 lea volum, ultimul, deci practic avem 2 trilogii. Acum rămâne de văzut care este mai bună. Eu sunt momentan la 60% din volumul 4 și am mixed feelings, mai durează până să dau o notă finală. Pentru cei care doresc să citească în engleză, vă las link-urile mai jos, pentru cei care vor în română, așa cum v-am spus, primele 2 volume au apărut deja la Leda Edge. Spor la citit!!!!

CĂRȚILE SCRISE DE TAHEREH MAFI MENȚIONATE ÎN ARTICOL:

► Shatter Me
► Unravel Me
► Ignite Me