Recenzie “Ultimul tren spre Londra” de Meg Waite Clayton

de | iun. 16, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ULTIMUL TREN SPRE LONDRA ARE REDUCERE PE:

Acest roman este o ficțiune istorică care are la bază Kindertransport-ul (din germană „transportul copiilor”). Evenimentele descrise aici au avut loc în cele nouă luni anterioare izbucnirii celui de-al doilea război mondial. Regatul Unit a primit aproape 10.000 de copii preponderent evrei din Germania nazistă, Austria ocupată de naziști, Cehoslovacia și Polonia și orașul liber Danzig. Adesea ei au fost singurii membri ai familiilor lor care au supraviețuit Holocaustului. Programul a fost sprijinit, mediatizat și încurajat de guvernul britanic.

Protagonista acestui roman este o eroină care a existat cu adevărat, Geertruida Wijsmuller-Meijer (Tanti Truus). Ea este cea care a coordonat salvarea celor 10.000 de copii. I-am admirat pe Truus și soțul ei. Ea – o femeie puternică și curajoasă, el – un bărbat înțelept și iubitor. Încrederea lor și dorința de susținere reciprocă este de admirat. Ceilalți doi eroi centrali sunt doi prieteni adolescenți: Stephan – fiul unei familii evreiești cu stare și influență, viitor dramaturg și Zofie-Helene – o tânără creștină, matematiciană de geniu, a cărei mamă este redactorul-șef al unei reviste antinaziste.

Noutatea descrisă în acest roman sunt detaliile pe care autorul le prezintă în legătură cu Kindertrasport-ul. Romanul aduce anumite răspunsuri unor cititori fideli temei Holocaustului. Citind o multitudine de opere destinate acestei pagini negre din istoria omenirii, mă întrebam și eu precum mulți ați cititori “Unde erau oamenii buni și curajoși care ar fi putut salva măcar copiii?” Știam de Schindler și de alți pacifiști care prin diferite șiretlicuri au ajutat spre salvarea a mii de vieți, însă nu cunoșteam despre aceste Kimdetrasport-uri.

Trebuie menționat că stilul autorului este unul cursiv, simplu și istoria este una captivantă. Personajele sunt frumos creionate capabile să intre în inima fiecărui cititor. Recomand cu drag această carte și cred că va fi pe placul tuturor cititorilor.

Chiar și un singur om, dacă este cinstit și curajos, poate schimba lumea.
Curajul nu este atunci când omul nu știe de frică, ci atunci când omul merge înainte gândindu-se la frică.
Oamenii nu vorbesc niciodată ceva de genul, deoarecese se tem să nu greșească… Iată de ce noi toți fie vorbim una și aceeași fie tăcem pentru a nu părea proști.
A auzii și a asculta un om înseamnă a-l respecta. A respecta un om nu înseamnă a fi de acord cu el.

Ți-a plăcut recenzia cărții ULTIMUL TREN SPRE LONDRA?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Meg Waite Clayton

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ULTIMUL TREN SPRE LONDRA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Ultimul Tren Spre Londra
Autor: Meg Waite Clayton
An apariție : 2020
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 16.06.2022
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 3040

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments