Recenzie ” Întoarcerea la Babilon” de F. Scott Fitzgerald

de | feb. 24, 2018 | Recenzii cărți

Considerată una din capodoperele literaturii americane nuvela ” Întoarcerea la Babilon”, publicată în anul 1931, este una din inestimabilele comori lăsate posterității de către scriitorul american F. Scott Fitzgerald.

Personajul principal din nuvela ” Întoarcerea la Babilon”, Charlie Wales, este unul din milioanele de personaje afectate de Marea Criză care a lovit continentul nord-american. Fost alcoolic și împătimit de opulența risipirii de bani ( aici există un anumit iz autobiografic), totuși Chearlie Wales reușește să se vindece, revenind pe o fragilă linie de plutire, decisă să lupte cu Marion Peters, cumnata sa, pentru custodia unicei sale fiice, Honoria.

Cu siguranță că această nuvelă este despre decădere, îndurerare, beznă și speranță, dar mai ales despre șuierul golului lăuntric, în care Babilonul este chiar alambicata și nesătula societate interbelică cu răni, cicătrizări și vindecări suturate în graba setei de progres și al dorinței de a uita fiecare scâncet al durerii din perioada beznei înțepătoare.

Alternând între joc și încarcerare, mimetism și luptă, personajele create în această nuvelă de către indubitabila măiestrie a scriitorului nor-american sunt deopotrivă simple și complexe, nu ca un mijloc de a deruta cititorii, ci doar pentru a putea exprima cât mai sincer și lucid cu putință ezitările vieții, cu viforul destinului, mai mereu alternând între prinos și prisos, ca un giratoriu în care, odată ce ești prins, nu poți preciza cu exactitate unde începe și unde se sfârșește această cursă nebună, cu șchiopătări și înălțări, canonizări și excomunicării, oamenii încă reușind să creadă că totul face parte din irezistibilul farmec al vieții.

Lectură plăcută!

Titlu: ÎNTOARCEREA LA BABILON
Autor: F. Scott Fitzgerald
An apariție : 2016
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 95
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1353

Alte recenzii de la F. Scott Fitzgerald:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Libraria din Teheran” de Marjan Kamali
Recenzie ”Libraria din Teheran” de Marjan Kamali

Librăria din Teheran de Marjan Kamali - ficțiunea istorică cu savoare orientală, despre o dragoste adolescentină care se desfășoară în fundalul evenimentelor tumultoase ale Iranului anilor `50, cu evenimente care alternează planul trecut cu prezentul. Opinia mea...

Recenzie „Twisted Lies” de Ana Huang
Recenzie „Twisted Lies” de Ana Huang

Vă prezint cartea mea preferată din seria "Twisted", o serie care m-a încercat și m-a trecut prin multe stări, pentru că nu am simțit-o ca fiind una unitară ci cu 4 povești total diferite, uneori chiar scrisă de autoare diferite. Dar nu contează, am rămas cu o...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments