Recenzie: „The Third Man” de Graham Greene

de | sept. 18, 2019 | Beletristică, Limbi Străine, Mister, Recenzii cărți, Suspans

Romanul “The Third Man” este cea de-a doua carte pe care o citesc de la scriitorul englez Graham Greene. Prima carte citită a fost “Brighton Rock”, un thriller de crimă care a fost adaptat și ca film în anii 1947 și 2010.

De altfel, și volumul de față are o istorie interesantă. El nu a fost adaptat mai apoi într-o ecranizare pentru micul ecran. A fost gândit inițial ca scenariu de film. Și apoi transformat și în carte de către Graham Greene. Pelicula se numește “Al treilea om” și a apărut în anul 1949 drept un noir britanic aplaudat de critici.

Cartea “The Third Man” de Graham Greene a fost publicată inițial în 1950, la un an după lansarea filmului

Ca gen este de ficțiune, mister, thriller, crimă și bineînțeles roman polițist. Nu este deloc o carte stufoasă. Ci mai degrabă este un mini roman pe care îl vei parcurge ușor în câteva ore. Limbajul britanic și expresiile care mai de care mai specifice te vor introduce foarte bine în atmosfera poveștii.

Rollo Martins este un autor de romane ieftine care scrie sub pseudonimul Buck Dexter. Vei întâlni des în scriere și această denumire, așa că mai bine să știi de la început la cine se referă. De asemenea, autorul ne va descrie personalitatea și acțiunile personajului, făcând pe rând referire la numele său, dar și la prenumele său. Care împreună se pare că formează cu adevărat protagonistul.

Așadar Rollo Martins este chemat de către un prieten pe nume Harry Lime în Viena. Dar exact în ziua în care ajunge el acolo, află că prietenul său tocmai a implicat într-un accident de mașină, ce s-a soldat cu moartea sa. Prin urmare, abia dacă ajunge la înmormântarea sa, unde se va întâlni cu alți apropiați ai lui Lime.

Victima presupusului banal accident, Harry Lime, se pare că a fost ținta unei anchete criminalistice de mare importanță

El a fost suspectat că nu ar fi fost altceva decât cel mai mare speculant din tot orașul. Dar Martins nu crede așa ceva despre prietenul său, pe care l-a considerat un erou toată viața sa.

Așa că pornește o investigație pe cont propriu ca să afle adevărul despre moartea lui. Dar și ca să-i apere reputația. Pe de altă parte, încercând să le dea peste nas polițistilor referitor la adevăratul caracter și persoană a lui Harry Lime. Rollo Martins va afla pe rând mai multe lucruri care îl vor face să creadă că decesul prietenului său nu a fost întâmplător. Dar din cauza acestui lucru se va băga singur în bucluc.

Și de asemenea, din cauza întrebărilor sale adresate diferiților martori la scenă, va cauza uciderea acestora. Iar asta nu este decât o dovadă că moartea lui Lime este suspectă. Dar și că amicul său nu este chiar cine s-a presupus a fi.

“The Third Man” de Graham Greene este un thriller minunat cu o poveste înțesată de criminali, spioni și detectivi amplasată în Viena postbelică.

Titlu: THE THIRD MAN
Autor: Graham Greene
An apariție : 1999
Editura: PENGUIN BOOKS
Nr. Pagini: 160
Limba: Engleză
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 935

Alte recenzii de la Graham Greene:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 7 luni, 17 zile și a scris până acum 437 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments