Recenzie “Nuntă în cer” de Mircea Eliade

de | nov. 21, 2021 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți, Romantism

O dată cu citirea acestei cărți am realizat că clasamentul preferințelor literare marca Mircea Eliade a fost schimbat, Nuntă în cer luând locul de frunte. Este un roman cu o încărcătură emoțională de amploare. Se deosebește de Maitreyi și La Țigănci prin reprezentarea într-un stil mai realist, deși avem și aici acel nour de mister atât de drag autorului.

Roman liric, patetic și care impresionează prin modul de exprimare a trăirilor interne ale personajelor. Aici avem în prim-plan doi bărbați care își povestesc despre acea iubire a vieții lor – unică și irepetabilă. Descoperim pe parcurs că marea lor dragoste a fost una și aceeași femeie, însă în diferite etape ale vieții ei.
Desigur personajul central care ne captează toată atenția și curiozitatea – este Ileana. Suntem conduși de acel necunoscut și dorința de a o descoperi pe întreaga durată a lecturii. Parcă suntem mereu în acea așteptare și suspans, însă în acelaș timp melancolia și regretele dăinuie pretutindeni.
Deși cu final trist, aceste două povești de dragoste te fac să visezi, să vezi iubirea ca un sentiment suprem, să-ți dorești să întâlnești acea “dragoste mare” (dacă nu ai făcut-o până la momentul lecturii).
Dar mai târziu mi-am dat seama că nici o dragoste, nici o pasiune, nici o unire de până atunci nu fusese desăvârșită; răpirea aceea nu o mai cunoscusem…
Și cum se întâmplă în majoritatea cazurilor, ambii își pierd iubirea din cauza orgoliului, a vanității și a fatuității. Abia după ceva timp ei realizează că și-au ratat viața într-un lamentabil naufragiu.
În acest roman Eliade ridică iubirea pe un piedestal, aici totul este la superlativ. Consider romanul de față un monument al dragostei.
De fapt, cunoașterea desăvârșită a trupului Ileanei nu-mi revela ceva pe care îl posedam, ceva care îmi aparținea, ci îmi revela propria mea ființă, făptura mea minunată, perfectă și liberă.
…dacă aș fi știut să privesc într-un anumit fel ochii unei femei, viața mea întreagă ar fi decurs altfel…
Recomand cu încredere!

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: Nuntă în Cer
Autor: Mircea Eliade
An apariție : 2018
Editura: CARTEX 2000
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1073

Alte recenzii de la Mircea Eliade:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano
Recenzie ”Portret de familie” de Ann Napolitano

Ann Napolitano a scris o poveste despre iubire și durere, despre familie și forța ei, despre traume și vindecare, dar mai ales despre schimbare pentru că despre asta este până la urmă viața. Despre schimbare. Este o poveste ce analizează și despică asumarea unor...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments