Recenzie” Anne de la Green Gables, Vol.2″ de Lucy Maud Montgomery

de | iul. 21, 2022 | Recenzii cărți

Nu îmi e foarte clar la cât timp după prima parte a fost publicată această parte a două, dacă a fost gândită drept continuare după succesul avut cu prima, sau dacă era parte din proiectul inițial. Nu am găsit foarte multe informații dar nici nu le-am căutat cu asiduitate, pentru că a doua parte mi-a displăcut profund. Nici poza de pe copertă nu anunța nimic bun.

Anne Shirley este acum adolescentă și o mare, foarte mare parte din discuțiile din carte sunt despre rochii. Restul sunt despre ambiția ei puțin nefirească de a fi cea mai bună din clasă. Din copila jucăușă și plină de imaginație de altă dată nu mai rămâne mare lucru de prezentat. Anne este inteligentă și ambițioasă, ia note mari, are de-acum rochii frumoase și, cireașa de pe tort, nu mai este urâțică (nu mai este nici măcar roșcată!). Lista de calități este mai lungă și cvasi-perfecțiunea fostei rățuște roșcate este nerealistă. Și plictisitoare.

Povestea este interminabilă, și totuși nimic nu se întâmplă. De mult nu m-am mai uitat cu atâta groază câte pagini mai am de citit, și cu fiecare nouă pagină te cuprinde o disperare pe care eu una nu am mai trăit-o decât citind „Toți oamenii sunt muritori”, de Simone de Beauvoir. Dar groaza că povestea este eternă și nu se va mai termină vreodată este, de ce nu, parte dintr-o atmosferă pe care autorul poate să o întrețină intenționat ca să transmită emoții ce se potrivesc cu ale personajului principal, care este nemuritor și nu își dorește să fie. Într-o carte despre adolescență nu se poate să fie de dorit.

Nu recomand. Nu este o carte pentru copii, nu are ce să transmită unor adolescenți, iar adulții pot obține aceeași stare de disperare din cărți mai profunde, cu drame existențiale.

Titlu: ANNE DE LA GREEN GABLES VOL.2
Autor: Lucy Maud Montgomery
Traducător: Adina Mihaela Eros
An apariție : 2018
Editura: ARAMIS
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Nota recenzorului: 4 / 10
Vizualizari recenzie: 13179

Alte recenzii de la Lucy Maud Montgomery:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Pacientul” de Jasper DeWitt

Recenzie “Pacientul” de Jasper DeWitt

Cum ar fii ca cineva să îți poată citi gândurile și să folosească cele mai mari temeri ale tale împotriva ta? Dacă ai frică de înălțime să te pună într-un Montagne Russe, dacă ai fobie de insecte să te ducă într-o pădure, dacă ai ceva rău ascuns în adâncul tău să îl...

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Recenzie ”Prada” de Yrsa Sigurdardottir

Aceasta este o recomandare de thriller pentru pasionații de nordic noir. Mult mai bun decât mă așteptam. Atmosfera este macabră, plină de adrenalină și suspans, ipoteza alunecă pe o pantă a absurdului și la un moment dat chiar te întrebi la ce fel de explicații va...

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Recenzie ”Impostorul” de Zadie Smith

Dacă ambientul unei cărți este reprezentat de epoca victoriană asta n-ar trebui să însemne decât că povestea are potențial și un avantaj clar mai ales dacă în centrul narațiunii este o femeie care ne oferă propria perspectivă a evenimentelor. În baza acestor...

5 1 vote
Article Rating
Mihaela-Dana Stoica a fost redactor Booknation.ro și a scris 37 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela-Dana Stoica aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments