Recenzie” Anne de la Green Gables, Vol.2″ de Lucy Maud Montgomery

de | iul. 21, 2022 | Recenzii cărți

Nu îmi e foarte clar la cât timp după prima parte a fost publicată această parte a două, dacă a fost gândită drept continuare după succesul avut cu prima, sau dacă era parte din proiectul inițial. Nu am găsit foarte multe informații dar nici nu le-am căutat cu asiduitate, pentru că a doua parte mi-a displăcut profund. Nici poza de pe copertă nu anunța nimic bun.

Anne Shirley este acum adolescentă și o mare, foarte mare parte din discuțiile din carte sunt despre rochii. Restul sunt despre ambiția ei puțin nefirească de a fi cea mai bună din clasă. Din copila jucăușă și plină de imaginație de altă dată nu mai rămâne mare lucru de prezentat. Anne este inteligentă și ambițioasă, ia note mari, are de-acum rochii frumoase și, cireașa de pe tort, nu mai este urâțică (nu mai este nici măcar roșcată!). Lista de calități este mai lungă și cvasi-perfecțiunea fostei rățuște roșcate este nerealistă. Și plictisitoare.

Povestea este interminabilă, și totuși nimic nu se întâmplă. De mult nu m-am mai uitat cu atâta groază câte pagini mai am de citit, și cu fiecare nouă pagină te cuprinde o disperare pe care eu una nu am mai trăit-o decât citind „Toți oamenii sunt muritori”, de Simone de Beauvoir. Dar groaza că povestea este eternă și nu se va mai termină vreodată este, de ce nu, parte dintr-o atmosferă pe care autorul poate să o întrețină intenționat ca să transmită emoții ce se potrivesc cu ale personajului principal, care este nemuritor și nu își dorește să fie. Într-o carte despre adolescență nu se poate să fie de dorit.

Nu recomand. Nu este o carte pentru copii, nu are ce să transmită unor adolescenți, iar adulții pot obține aceeași stare de disperare din cărți mai profunde, cu drame existențiale.

Titlu: ANNE DE LA GREEN GABLES VOL.2
Autor: Lucy Maud Montgomery
Traducător: Adina Mihaela Eros
An apariție : 2018
Editura: ARAMIS
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Nota recenzorului: 4 / 10
Vizualizari recenzie: 13406

Alte recenzii de la Lucy Maud Montgomery:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden
Recenzie “Secretele pierdute ale rugăciunii” de Gregg Braden

Multă vreme oamenii s-au împărțit în două tabere, cei care credeau numai în ceea ce se putea dovedi pe căi științifice și cei care credeau într-o forță superioară, respectiv, o cale spirituală. Omul de știință Gregg Braden s-a axat pe analiza conexiunii dintre știință...

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

5 1 vote
Article Rating
Mihaela-Dana Stoica a fost redactor Booknation.ro și a scris 37 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Mihaela-Dana Stoica aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments