Rezumat Am fost candva femeie de onoare - Radu Paraschivescu

Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri. O plimbare pe întuneric, la cinci dimineața, printr-o pădure populată, zice-se, de mistreți. O conferință internațională cu două sute de femei și un singur bărbat: interpretul.
Citește tot rezumatul cărții Am fost candva femeie de onoare... Un meniu franțuzesc într-un oraș populat de români, germani, maghiari și sârbi. O idilă cu o actriță pentru care rolul vieții este scoaterea partenerului din minți. O carte poștală despre una (sau două) dintre casele vieților noastre și o alta despre orașul în care ne ducem zilele . O poveste despre un cântec în care bănuiești fiori tantrici, pentru a conchide că e de fapt despre timp. O incursiune în lumea absurdului cazon și a hazului fără voie. O restanță studențească și stânjenitoarele ei consecințe. O plecăciune în fața unei voci și a unei chitare. O pățanie cu scalde nocturne și milițieni cu instinct literar. În fine, relația subtilă dintre un meci de fotbal și o coadă la carne. În total, treisprezece texte de aducere aminte. Cu stupori și înveseliri. Cu exasperări și jubilații. Cu arome vechi și dulciuri noi. Cu foame de viață și de povești. Am fost cândva femeie de onoare îl dezvăluie pe Radu Paraschivescu în ipostaza celui care se uită înapoi și simte – uneori tandru, alteori năprasnic – nevoia confesării. Fragment din cartea "Am fost cândva femeie de onoare" de Radu Paraschivescu "Nu știu cum face (i-o fi spus diriginta), dar până la urmă prinde de veste că încercasem să-mi păcălesc tatăl luându-mi chixurile de la școală și aruncându-le în cârca ei. Și decide să mi-o coacă în toiul unei ore de latină (- Salvete, pueri. - Salve, magister.), pe când blajinul profesor Constantin Moldoveanu, o chifteluță de om, o perifrastică pasivă la costum și cravata, o pufosenie bătrâioară și zambilie, se produce imparisilabic undeva la catedră, plimbând din când în când asupra noastră niște priviri de un ablativ absolut. Domnul Moldoveanu își evaluează elevii prin grila unui procustianism intratabil. Dacă te pricepi să îndrugi două vorbe despre mai știu eu ce declinare, ești în regulă și capeți un nouă. Dacă torni și un proverb în latină - Labor omnia vincit improbus -, ești deștept foc și-mpuști decarul. Dacă taci aidoma lebedei lui Blaga, te faci de râs, ceea ce înseamnă că nu meriți altceva decât o încruntare și un opt. Nota șapte nu există, iar de corigentă nici nu poate fi vorba. Severitatea redutabilă a cancelariei de la „Sava" e contrazisă de acest septuagenar rotofei și trandafiriu în obraji, cu tâmple albe, ochi umezi, degetele wurst și manichiura de metrosexual. Aii! Băi, ce faci, nu ți-e bine?    De la supinul lui Constantin Moldoveanu la suspinul meu distanţa e mai scurtă decât pasul de la sublim la ridicol. - Termină, Cată, ne vede Perișoară, îi șoptesc implorator. Profesorul Moldoveanu abandonează a două formă a infinitivului preactiv și-și mijește ochii spre fundul clasei. Iar acolo, cu sarafanul în dezordine și cu o expresie de scârbă fără frontiere, Paraschiv Cătălina se ridică în picioare, își aranjează părul sub cordeluța și glăsuiește pe un ton ultragiat: - Tovarășu' profesor, Paraschivescu nu mă lasă-n pace. Îmi arătă porcării." Citește mai puțin...

Aștepți momentul potrivit ca să cumperi Am fost candva femeie de onoare?

Nu mai pierde timpul! Am realizat pentru tine lista cu librăriile online care vând Am fost candva femeie de onoare și poți alege librăria cu prețul cel mai mic 💰 ca să comanzi chiar acum.

VEZI CEL MAI MIC PREȚ
1 secunde