Recenzie „Cea mai frumoasă carte din lume” de Erich-Emmanuel Schmitt

de | feb. 14, 2016 | Recenzii cărți

cea mai frumoasa carte din lume

Cea mai frumoasă carte din lume de Eric-Emmanuel Schmitt reprezintă de fapt o colecţie formată din 8 povestiri scurte, fiecare dintre acestea având menirea de a pune cititorul pe gânduri. Titlul este atractiv şi, în momentul în care am primit cartea în dar, m-am amuzat spunându-mi că autorul trebuie să fi fost vreun bărbat care nu a auzit ce este modestia.

Fiecare povestire din carte este focusată pe viaţa unei femei, toate având în comun ca şi temă – dragostea, deşi sunt prezente şi alte motive precum: găsirea şi pierderea iubirii, discreţia, durerea de a pierde etc.

Nu pot spune că am fost atât de impresionată pe cât mă aşteptam. Deşi mă puneau oarecum pe gânduri, am simţit faptul că povestirile au fost scrise pe fugă, în pauzele din timpul regizării filmului Odette Toulemonde (povestire care apare de asemenea în carte, trailerul filmului, aici). Cred însă că autorul a păstrat ce era mai bun pentru final.

Ultima povestire, despre femeile încarcerate în Rusia în perioada comunistă ce scriu o carte pentru fiicele lor pe hârtiuţe pentru ţigări cu un creion furat şi ţinut ascuns, m-a impresionat nespus şi m-a lăsat cu un amalgam de sentimente, toate în nuanţa bucuriei de fi, de a trăi un prezent înrămat de  libertatea de a iubi şi de a putea spune asta oricând, la orice oră fără teamă.

Prin această carte am făcut cunoştinţă cu Schmitt – indirect ce-i drept, dar această mini colecţie de povestiri m-a făcut să-mi doresc să descopăr cât mai multe dintre scrierile acestui autor, întrucât am simţit fără nicio ezitare că are „acel-ceva” pe care orice cititor îl caută printre rânduri…

Vă recomand cu căldură aşadar, să descoperiţi „Cea mai frumoasă carte din lume”! 🙂

(Descrierea oficială)

Opt nuvele, opt poveşti de iubire, opt femei. De la vânzătoarea modestă, la miliardara arogantă cu trecut misterios, de la soţia dezamagită, la amanta sacrificată pentru binele familiei bărbatului iubit, de la deţinuta politic, la prinţesa nonconformistă, chipurile dragostei se schimbă, deşi nevoia de fericire rămâne mereu aceeaşi.

Titlu: CEA MAI FRUMOASĂ CARTE DIN LUME
Autor: Erich-Emmanuel Schmitt
An apariție : 2014
Editura: HUMANITAS FICTION
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 3257

Alte recenzii de la Erich-Emmanuel Schmitt:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan
Recenzie ”Astfel de lucruri mărunte” de Claire Keegan

Ambientul și scena socială nu m-au convins. Am trăit tot timpul lecturii cu impresia că sunt undeva în sec. 20, pe la 1900 și un pic sau cel mult între cele două războaie mondiale. Dar am fost influențată și de subiectul expus care pare desprins din alte epoci. Nu...

0 0 votes
Article Rating
Cristina Slusariuc a fost redactor Booknation.ro și a scris 24 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristina Slusariuc aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments