invitatie la vals citate

Descoperă colecția noastră de citate din Invitație la Vals, faimoasa operă a lui Mihail Drumeș, care te vor impresiona prin profunzimea și sinceritatea lor.

1. N-am creat nimic care sa ramîna generatiilor viitoare, dar am avut dragostea…

2. Tu esti, Mihaela, aceea pe care o caut fara s-o gasesc? Aceea pe care o astepti si nu vine? Aceea careia îi scriu si nu-mi raspunde? Mi se pare ca te vad în toate femeile si nu te aflu în nici una. Te simt cînd prezenta, cînd plecata ? totusi mereu actuala. Daca uneori te prind de mina, faptura ta se topeste ca un fulg de zapada…

3. Invitatia ta la vals n-a fost decît actul de nastere al acelei iubiri negre care sfîrseste cu moarte.

4. …şi nu ştiu dacă o femeie îndrăgostită raţionează vreodată cu creierul.

5. Aveam nevoie de aer, de libertate, de zgomot, de muzică, de orice, pentru că îmi era groază să rămîn numai cu mine.

6. Bogăția nu constituie o superioritate, e un bun temporar. Adevărata bogăție e a creierului.

7. Fericirea care s-a dus mă sufocă, pentru că e tot durere.

8. Nu mai am putere sa vreau.

9. N-ai dreptul să zdrobești o viață pentru aceste ambiții.

10. Nu știu, nu-mi dau seama… Ceea ce știu e că mâna destinului a aruncat cu o savantă preciziune un lanț, care mi s-a strâns concentric în jurul gîtului, și simt cum mă sugrumă. Dar de acum încolo ce-mi pasă? Navighez pe apele resemnării și știu foarte bine încotro mă duce corabia neagră.

Ți-au plăcut citatele până acum? Atunci uite lista cărților scrise de Mihail Drumeș.

11. Puterea asta nu-i decît o reflectare: tot din tine izvorăşte, să ştii. Dinaintea ta, dragul meu Jupiter, chiar munţii se pleacă.

12. Esti nebuna? – Sunt, da, nebuna. Si vreau sa fii si tu nebun ca mine, sa fim doi nebuni, care se iubesc la nebunie…

13. Numai lipsa unui obiect ori a unei fiinţe, care ne-a aparţinut o dată, ne pune la lumină adevăratul preţ.

14. Aveam nevoie de odihna multa si lunga, sa nu se mai sfîrseasca. O odihna pe care nu ti-o da altcineva decît moartea. Caci de atîtea ori viata e mult mai grea decît moartea.

15. De fapt, marile pasiuni rămîn necunoscute, se consumă în anonimat.

16. Stimată dragoste, în care nebunie nu ne faci tu să găsim plăceri?

17. În brațele mele uită repede decepția suferită și se antrenă pentru altele viitoare.

18. Într-adevăr, era o minune cântecul, o minune Mihaela, o minune întâmplarea care mi-o aruncase în brațe, o minune dragostea, și viața-o minune! Nu știu dacă în clipa aceea mai exista ceva pe lume care să nu fie tot o minune.

19. Dacă scrutezi sub înveliș, dacă înnozi întâmplări din trecut de altele actuale, dacă analizezi efectele și le legi de cauză, vei descoperi fără îndoială resortul care a declanșat fapta, logica ei lăuntrică, și atunci ea apare nudă, fără acel voal de mister.

20. Bărbatul, datorită se vede eului său aşa-zis superior , se dă dragostei cu prudenţă, păstrînd rezerve pentru sine, de aceea îşi păstrează, măcar parţial, echilibrul. Pe cînd noi, femeile, cînd iubim, ne dăm integral mistuindu-ne în aşa fel încît nu ne rămîne decît umbra celor ce am fost. Iată de ce prăbuşirea noastră în lipsa coloanei vertebrale e aşa de catas­trofală.

Te invităm să descoperi și 10 curiozități despre Mihail Drumeș.

21. Plec mutilată de pe lumea asta, înfrîntă definitiv. Nu ştiu, dar unii oameni sînt sortiţi să ispăşească greu o greşeală. Eu sînt dintre aceia. Nu mă plîng! Dealtfel, nici nu mai am lacrimi.

22. Marile dureri nu dor la început. Sunt mari pentru că deschid o rană care nu se mai vindecă.

23. Ce însemna oare ştiinţa dreptului, ce noimă aveau disciplinele filozofice şi toate celelalte ştiinţe pe lîngă marea ştiinţă a dragostei?

24. Ceea ce s-a petrecut între noi a fost ceva odios, înţelegi? Aşa cum e odios să semeni un crin în mocirlă.

25. Situația era desigur cântărită în străfundurile inconștientului, care lucra febril fără să-mi comunice deciziunile.

26. Întâi e foamea, și pe urmă dragostea.

27. În după-amiezile când trebuia să vină , o aşteptam cu neastâmpăr şi încordare. Dacă se întâmpla să lipsească mă îmbolnăveam pur şi simplu de dor. Nu ştiu dacă în patologia umană exista o boală mai crâncenă decât absenţa Mihaelei.

28. Îți dai anevoie seamă de un lucru dacă nu-i spui pe nume. După ce i-am spus pe nume ți se pare că l-ai definit, îl vezi mai bine, îl simți chiar.

29. Visuri născute moarte.

30. Dealtfel, aleşii dragostei absolute sînt excepţii tot atît de rare ca şi geniile…

Dacă Invitație la vals e o carte genială, stai să vezi Cazul Magheru și Scrisoare de Dragoste – ambele scrise tot de Mihail Drumeș.

31. Zâmbeam îngheţat, vorbeam cu sufletul pustiu şi mâna care trebuia să o sugrume o mângâia, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic

32. Nu ne dăm seama de valoarea unei ființe sau a unui lucru decât după ce-l pierdem.

33. Oricine ştie că sinuciderea e o boală a sufletului, că nimeni nu-şi curmă zilele înainte ca ea să fi ajuns la sfîrşitul evoluţiei.

34. În definitiv, ce e dragostea decît o taină pe care o ascund îndrăgostiţii şi o poartă în umbră, de frica luminii? Îndată ce taina se dă pe faţă, dragostea vestejeşte, îşi pierde frăgezimea, vraja, devine ceva obişnuit, de toate zilele.

35. Suferințelor ei morale li se adaugă și serioase pagube materiale.

36. Ai curajul de a privi înainte.

37. De ce-mi fac sânge rău pentru un lucru de nimic?

38. Îți las și partea mea de fericire de care destinul m-a lipsit.

39. Marile pasiuni rămân necunoscute, se consumă în anonimat.

40. Era de preferat iadul cu o femeie deş­teaptă, decît paradisul cu una proastă…

41. Iubirile mari sînt tocmai ace­lea de care te îndoieşti mai mult.

42. Vreau să-ţi intru în sânge, pricepi?

43. Dragostea e la fel ca foamea de femeia unică, și dacă această femeie se pricepe să nu dea prea mult bărbatului, ca să-l sature, ci dimpotrivă îl lasă mereu flămând, iată secretul lui Polichinelle care ține iubirea proaspătă.

44. …pentru că sunt unele împrejurări când vrei un lucru cu tot dinadinsul, spunând nu sau măcar tăcând.

45. În orice caz, numai dragostea și creația fac viața vrednică de a fi trăită și, totodată, de a fi părăsită fără regret. N-am creat nimic care să rămână generațiilor viitoare, dar am avut dragostea…

46. Între închipuire şi realitate se ivesc goluri care trebuie umplute pe loc. Uneori însă se deschide o adevărată prăpastie şi n-ai cum s-o umpli. Atunci fapta rămîne neîmplinită, suspendată în aer. Închipuirea ţese simplist, în linii mari, fără a vedea detaliile care de multe ori sînt mai importante decît principalul.

47. Aceasta forta a firii porunceste ca tu sa fii a mea si eu al tau, pentru a nu se tulbura cerul iubirii. Antenele mele mai lungi au înregistrat porunca înaintea ta. Cînd si tu vei primi-o, nimeni si nimic nu ne va mai desparti…

48. Și iubiți-vă cât vă place, tinerețea e scurtă și pe urmă îi duceți dorul ca mine.

49. Era parcă o moarte scumpă pe care trebuia s-o învăluim în tăcere și uitare ca să nu ne scormonim în zadar suferința.

50. Te-am iubit şi te iubesc cu atît mai deznădăjduit, cu cît ştiu că de-acum n-ai să mai fii niciodată al meu.

51. Sunt limite peste care nu se poate trece.

52. Daca mi-ar pasa de suferinta pe care o las în urma si as cata s-o alin, nu m-as abate mereu din cale? Prefer sa merg înainte! Drumul învingatorului e înainte! Chiar daca ar calca pe cadavre.

53. Ce bogată a plecat în trecut prima noastră săptămână de zbor prin fericire.

54. Între ieri și azi se lăsase o barieră grea.

55. Ne ajunsese din urmă oboseala fericirii?

56. Hai să ne întoarcem! ― Eşti nebună? Judeci marea după o bucăţică din ea? Ce-ai zice dacă cineva văzîndu-ţi degetul cel mic ar spune că eşti urîtă? Stai, ia uită-te acum…

57. Nu lasa pasiunea sa se urce la creier si sa-ti ia mintile. Reteaz-o înca de la inima. Cine rationeaza în iubire e stapînul celuilalt.

58. Femeile învinse de viaţă au uneori o sete nebună de a cădea tot mai jos, chiar simt o voluptate de a-şi distruge ce a mai rămas curat în ele.

59. Sunt unele presimțiri care țâșnesc parcă din străfundul neexplorat al ființei noastre. Ni se par străine ca gândurile altcuiva și de aceea nu le recunoaștem după cum nu ne cunoaștem nici pe noi înșine.

60. Nu, umilința nu merge mână-n mână cu biruința.

61. Nu sorbi prea însetat din fericire, căci fericirea e insaţiabilă ca apa sărată a naufragiatului: cu cât bei, cu atât îţi creşte setea. O fericire egală e plictisitoare sau mai bine zis nu e fericire.

62. O viață pe care n-ași fi bănuit-o vreodată, viața gării de nord.

63. Nu ştiu ce mă durea, muzica sau dragostea? Parcă o mînă duşmancă îmi spintecase pieptul ca să-mi smulgă de acolo inima, cu fibrele tremurinde. Şi pe aceste fibre treceau, nemilos, arcuşurile viorilor… Plîngeam cu toată fiinţa… Tot ce rămăsese viu în mine plîngea angrenat într-o dezlănţuire ce nu mai putea fi stăvilită. Şi, ciudăţenie, plînsul acesta îmi făcea aşa de bine! Găsisem un sîmbure de fericire chiar în lacrimi.

64. În materie de dragoste perseverenţa e o armă care nu dă greş. Şi afară de asta ştiu să aştept.

65. Inima unei femei nu se topește chiar dacă ai arunca-o la cuptoarele soarelui, o lacrimă însă o înmoaie.

66. E de neînchiput cum nu-și dă seama femeia că dragostea nu-i decât drumul care duce la cucerire, după cum filozofia nu-i decât drumul până la aflarea adevărului

67. Mi se pare-îmi spuneam- că deocamdată nu iubesc…decât iubirea!

68. Înțelegerea se stabilește pe deasupra cuvintelor, printre cuvinte, prin gesturi și atitudini semnificative, sau prin glasul mut al ochilor.

69. Ce frică îmi era odinioară de lumea umbrelor.

70. Aș fi rămas de o sută de ori și aș fi plecat o singură dată. Și totuși am plecat.

71. Dragostea e foamea de femeie unică, şi dacă această femeie se pricepe să nu dea prea mult bărbatului ca să-l sature, ci dimpotrivă îl lasă mereu flămînd, iată secretul lui Polichinelle care ţine iubirea proaspătă. Şi Mi­haela cunoştea acest secret, de care multe din semenele ei vîrstnice şi cu experienţă n-aveau habar.

72. Mă simţeam aşa de mică faţă de tine, mică şi neînsemnată ca o gînganie, iar conştiinţa acestei micimi îmi strecura în suflet o suferinţă dizolvantă.

73. După un timp, s-a furişat pe poarta inimilor noastre fiinţa unui vals făcut numai din farmec şi nostalgie.

74. Paradisul n-are numai un şarpe, ci mai mulţi. Vrei să te muşte şarpele geloziei, al infidelităţii sau al abandonării? Veninul lor e rău, cîteodată chiar mortal. Du-te şi caută altă femeie, mereu ia-o de la început. Nu sorbi prea însetat din fericire, căci fericirea e in­saţiabilă ca apa sărată a naufragiatului: cu cît bei, cu atît îţi creşte setea. O fericire egală e plictisitoare sau mai bine zis nu e feri­cire.

75. Mă apăsă materialitatea gândurilor prefăcute în plumb, mă apasă inima înghețată, aerul, pereții și tavanul care stă să cadă.

76. N-am avut niciodată voluptatea inconştientă a omului sănătos, nici optimismul simplist al celui care scrie pe apă erezînd că face o operă durabilă. Ceva în maşinăria subtilă a fiinţei mele a fost dereglat în permanenţă, poate chiar din copilăria mea tristă cînd duceam morţii închipuiţi la cimitir, ori poate încă de la naştere cînd mi-a fost transmis orgoliul îngrozitor care a dat peste cap viaţa bunicului… În orice caz numai dragostea şi creaţia fac viaţa vrednică de a fi trăită şi, totodată, de a fi părăsită fără regret. N-am creat nimic care să rămînă generaţiilor viitoare, dar am avut dragostea…

77. Pe ea o voi cuceri prin luptă și nu voi depune armele înainte de a capitula. Ca să ajung la inima ei n-o umblu pe căi ocolite, lăturalnice, ci pe drumul mare, zburând pe cai înaripati. Nu mă vrea? O vreau eu și va fi a mea cu voia ori fără voia ei. Asa scrâșneam cu pumnii strânși, răscolit de ea, gândindu-mă la vestita replică a voievodului moldovean

78. Sunt unele lucruri în iubire care nu se pot spune decât în taină.

79. Nici o răzbunare nu e mai cumplită ca aceea care izvorăşte din dragoste.

80. Gândurile se hărțuiesc între ele câinește, luptând să cucerească postul de comandă. Când unul cade trăsnit de ivește cu iuțeala fulgerului altul mai puternic și-i ia locul. Pe câmpul de bătălie mor în încăierare zeci și sute de gânduri, până ce unul, născut din viața celorlalte și chiar în timpul ostilităților, învinge și pune mâna pe frâne. Cine va putea să descrie cândva acest război tăcut, cu armele logicii, ale intuiției sau învățătura experienței care se sfârșește ca să reînceapă iarăși de pe aceleași poziții sau de pe altele, fără a conteni vreodată?

81. În orice caz natura umană este foarte complexă. Ceea ce n-admite ca o fiinţă să dispună de altă fiinţă mergînd pînă acolo încît s-o suprime. Dragostea nu dă nimănui această prerogativă.

82. Unele întâmplări mărunte din viața noastră, în loc să ni se șteargă din minte îndată după săvârșirea lor, printr-un inexplicabil joc al funcției perceptive, ne rămân fixate în memorie, uneori cu o lumină și o limpezime atât de neașteptate în ceea ce privește detaliile, încât depășesc adesea evenimentele capitale care ne angajează soarta.

83. Întotdeauna îndrăgostiții au o lumină ciudată pe fața lor, care-i deosebește pe unul dintr-o mie de oameni.

84. Dacă şcoala nu ne învăţa să descoperim ţara iubirii şi să întreţinem nestinsă flacăra ei, la ce bun toată învăţătura aceea greoaie şi uscată?

85. Asta e marea arta, sa stii sa mori frumos!

86. Oricum – era de preferat iadul cu o femeie deşteaptă decât paradisul cu una proastă.

87. Pînă la ea, femeia fusese pentru mine o pluralitate, de la ea încoace femeia deveni unică şi o chema cu numele ei.

88. Pasiunile fug de lumină ― lumina le omoară.

89. O înfrângere că asta nu-i decât un succes mai puțin.

90. Nici atît: uneori minciunile sînt asa de frumoase! Ceea ce s-a petrecut între noi a fost ceva odios, întelegi? Asa cum e odios sa semeni un crin în mocirla.

91. O ființă care nu mai sosește și pleacă mereu.

92. Drumul învingătorului e înainte chiar dacă ar călca pe cadavre.

93. Iubirea e nesaţioasă, de un egoism sălbatic, vrea să-i sacrifici tot fără să-i ceri nimic în shimb, mulţumindu-te doar cu ceea ce-ţi oferă. Eu am vrut totul de la tine pentru că-ţi dădusem totul şi oricum ceva mai bun decât mine nu puteam eu să-ţi dau. De aici a pornit greşeala, de la acest schimb în aparenţă just. Dar ce experienţă aveam eu, de unde să ştiu eu că iubirea dintre două fiinţe nu e niciodată egală, că balanţa atârnă când într-o parte, când într-alta, după variabile de care foarte greu ne dăm seama? În cazul nostru balanţa atârna în favoara ta. Lanţurile cu care mă încătuşai erau mult mai puternice decât ale mele.

94. Tuturor le-am deschis poarta auzului dar am rămas surd când era vorba de îndemnuri.

95. Se sinucide cineva ajuns în vîrful piramidei sociale dupa ce a gasit cheia care descuie usa tuturor demnitatilor si onorurilor? Nu, niciodata! Ce face în schimb? Lupta! Lupta! Lupta!

96. Asta e zestrea ei, tată. Banii se pot cheltui, chiar pierde. Averea minții rămâne însă neatinsă: nu s-a născut până acum hoțul care s-o fure.

97. Mi se pare – spuneam – că deocamdată nu iubesc… decât iubirea.

98. Și îndârjirea mea spori, alimentată de forța obstacolelor întâlnite în cale.

99. Bărbatul, datorită eului său aşa-zis superior , se dă dragostei cu prudenţă, păstrând rezerve pentru sine, de aceea îşi păstrează măcar parţial echilibrul. Pe când noi, femeile, când iubim, ne dăm integral, mistuindu-ne în aşa fel, încât nu ne rămâne decât umbra celor ce am fost.

100. I-am pomenit de Alex Karel care spune că timpul curge uniform pentru toată lumea, ca apa unui râu. Numai că oamenii de pe mal nu merg la fel. Bătrânii se mișcă anevoie, rămîn mereu în urma apei și de aceea li se pare că timpul trece atât de repede. Noi tinerii alergăm vârtos, lăsând timpul mereu înapoia noastră

101. E adevărat, te-am iubit şi atunci mult. Dar iubirea la care răspunzi nu e decît jumătate iubire. Chiar mai puţin decît atît. Dacă te sărutam o dată, îmi întorceai zece sărutări la loc şi nu eram lacomă după ele pentru că mi le dădeai din belşug. Acum, acum să mă fi lăsat să te sărut, cînd nu mai era cu putinţă. Ai fi ştiut ce înseamnă o sărutare. Şi aş fi ştiut, bineînţeles, şi eu.

102. Cîti oameni se pricep sa dispara cînd trebuie?

103. Nu mă preocupă emoţia estetică, nici morala, nici mesajul generos. Nu fac literatură, ci aştern în aceste file o mare pasiune care altfel ar fi rămas necunoscută, pentru bunul motiv că pasiunile fug de lumină ― lumina le omoară.

104. De altfel, aleşii dragostei absoulte sunt excepţii tot atât de rare ca şi geniile.

105. Numai dragostea şi creaţia fac viaţa vrednică de a fi trăită şi, totodată, de a fi părăsită fără regret.

106. Oare marea artă în iubire nu e să rupi cînd eşti pe culme? De ce să aştepţi descompunerea simţămintelor, inevitabilele certuri, înjosiri, invective, care scoboară în mocirlă cerul dragostei? De ce să aştepţi muşcăturile înveninate ale şerpilor de care pomeneam adineauri şi să nu isprăveşti în plină strălucire?

107. Îmi trebuia răbdare și perseverență. Nu se poate să nu învingă cineva cu aceste arme. Perseverența picăturii de apă roade stânca și o prăbușește de pe culme.

108. Mi se pare că te văd în toate femeile şi nu te aflu în nici una. Te simt cînd prezentă, cînd plecată ― totuşi mereu actuală. Dacă uneori te prind de mină, făptura ta se topeşte ca un fulg de zăpadă…

109. A mai spus că, întorcînd spatele vieţii şi bunurilor ei cînd aş fi putut să mă bucur din plin de ele, înseamnă că atentez odios împotriva propriei mele persoane.

110. Cu cât lupta e mai grea, gândeam, cu atât izbânda va fi mai mare.

111. După înfrîngere, haita gîndurilor asmuţită de simţiri se năpusti mai sălbatic asupră-mi, dezlănţuind o adevărată răscoală în fiinţa mea.

112. Navighez pe apele resemnării mele și știu foarte bine încotro mă duce corabia neagră.

113. Banii se pot cheltui, chiar pierde. Averea minţii rămîne însă neatinsă: nu s-a născut pînă acum hoţul care s-o fure.

Care este citatul tău preferat din Invitație la Vals?

Lasă-ne un comentariu mai jos și îl vom citi cu drag. Iar dacă știi un citat pe care nu l-ai regăsit, lasă-ne un comentariu și îl vom include în lista noastră.

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!