Recenzie “Confidentul” de Helene Gremillon

de | nov. 24, 2021 | Beletristică, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CONFIDENTUL ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Deși subiectul acestui roman se aseamănă cu un scenariu de telenovelă și pare la prima vedere o istorie simplistă, totuși te prinde în vălul de mister și taine; te face curios să afli care este deznodământul. Nu i-am oferit punctajul maxim, însă în același timp nu o consider o lectură ratată.

Tânăra editoare Camille Werner își pierde mama într-un accident de mașină. Dând citire mulțimii de scrisori de condoleanțe, descoperă una care se evidențiază. Aceasta are un expeditor anonim, conține câteva pagini și relatează întâmplări din viața a doi copii: Annie și Louis. Dacă la început Camille este încredințată că scrisoarea i-a sosit din greșeală, atunci când primește următoarele scrisori și cu cât avansează în istorie, realizează că ea este cea vizată. În ce fel o privește aceste scrisori vom afla spre sfârșitul romanului, deși este lesne de intuit că Camille descoperă istoria vieții ei.
Nu ceilalți ne provoacă cele mai mari decepții, ci nepotrivirea dintre realitate și năvalnicele porniri ale imaginației noastre.
Autoarea intercalează două planuri temporare. Însă, trebuie să menționez că planul prezentului nu este unul bine dezvoltat, pe-alocuri parcă nici nu își avea locul. Probabil istoria ar fi avut mai multă culoare prin dezvoltarea vieții prezente a editoarei, relația cu iubitul ei, poate chiar și relația cu mama ei când încă era în viață. De asemenea sfârșitul pare un pic abrupt, cumva se cerea apariția în scenă a expeditorului anonim, nu doar descoperirea lui. Așteptam o discuție sufletistă între Camille și Louis. Și-apoi la final, probabil își avea locul și o discuție dintre Annie și Camille.
Mă atrag romanele care relatează perioada războaielor mondiale, dar și cea de după. Deși o parte din istoria relatată în acest roman se plasează în perioada II WW, totuși cadrul istoric nu este bine conturat; mai multe detalii de ordin istoric privind viața de după război, la fel ar fi fost apreciate.
Într-o altă ordine de idei, aș scoate în evidență că personajul cu care am empatizat este Doamna M. Ea reprezintă prototipul femeii care este în stare de orice pentru a avea un copil. Atunci când citim prima parte, cea în care Annie își relatează istoria, simțim compasiune pentru Annie. Avem aici prea puțină admirație pentru Doamna M. Însă, în cea de a doua parte, doamna M. își spune partea ei de adevăr. Istoria capătă o nouă întorsătură și ajungem s-o compătimim pe Doamna M. și s-o admirăm pentru curajul de a lupta pentru “copilul ei” până în pânzele albe.
Recomand (dacă vă atrag romanele epistolare)!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CONFIDENTUL?

Vezi toată lista de cărți scrise de Helene Gremillon sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CONFIDENTUL CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Confidentul
Autor: Helene Gremillon
An apariție : 2014
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 232
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 24.11.2021
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Recenzie ” Între două lumi” de Suleika Jaouad

Timpul ma pândea ca pe o pradă. Lupta cu leucemia, flirtul și umilința cu grotescul bolii, renunțarea la mândrie, orgoliu, acceptarea iminenței sfârșitului, renunțarea la gânduri de viitor și ancorarea în prezent, cu pași mici zi după zi, încercarea de a profita de...

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Recenzie „Acest tărâm al blândeții” de William Kent Krueger

Înainte să ajung la final, Acest tărâm al blândeții m-a cucerit iremediabil, dacă e să fiu sinceră până la capăt, a făcut-o de la primul capitol. Am lins-o, n-am citit-o, pe nerăsuflate. Profund, adânc, simplu și pe înțelesul oricui la orice vârstă și nivel, o odisee...

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Recenzie „Abis” de Monica Ramirez

Abis, al cincilea volum din seria Alina Marinescu, mi-a depășit cu mult așteptările. Într-o recenzie anterioară, la alt roman din această serie, spuneam că Alina renaște și se reinventează, în urma suferinței pierderii lui Alex. Despre acest roman nu știu ce aș putea...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 101 zile și a scris până acum 36 articole. Se află pe poziția 16 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments