Cum se publică o carte: 6. Promovarea Cărții în Era Digitală [peste 48 de idei]

Dacă citești acest articol înseamnă că fie ești în curs de a publica o carte sau ai făcut-o deja. Oricare ar fi situația ta, ca autor în 2017, dar și pe mai târziu, trebuie să înveți tehnici elementare de marketing pentru a-ți promova cartea.

Acest articol este valabil pentru tine chiar dacă ți-ai publicat cartea prin editură sau ai ales self-publishing-ul. A muta întregul joc în ceea ce privește publicarea, marketing-ul și vânzarea cărți în terenul unei edituri sau terțe părți nu mai este o opțiune astăzi.

Toate acestea pentru că orice editură este un business care trebuie să se susțină financiar din ceea ce publică și vinde.

Evident, accesul la edituri mai mari este mai greu pentru că sunt foarte exigente. Fiecare carte reprezintă o investiție care trebuie să fie profitabilă. Astfel, bugetul de promovare al unei edituri mari, cât și felul în care este organizată echipa de marketing, determină (o parte din) succesul și popularitatea cărții proaspăt ieșită de la tipar.

Dar ce faci când ai publicat o carte la o editură mai mică care nu este capabilă să gestioneze o distribuție națională și nici stocuri pentru aceasta?

Cred că în ultimii ani, odată cu evoluția tehnologiilor web și a portabilității acestora, responsabilitatea a trecut tot mai mult în terenul autorului în ceea ce privește promovarea cărții sale.

Cum se face promovarea unei cărți în era digitală?

Următoarele sfaturi ar trebuie mai degrabă luate ca pe un plan de promovare de carte, fiecare obiectiv având o greutate și o importanță specifică, deci execuția planului în integralitate este cheia unei promovări eficiente, pentru a acoperi cât mai multe canale de promovare.

NOTĂ: Nu există o rețetă a succesului unei cărți, deci strategiile prezentate aici trebuie privite ca pe niște investiții făcute în ”brandul tău de autor”. Asta pentru că este aproape imposibil să ai o explozie peste noapte și să devii Best Seller doar pe baza marketing-ului impecabil.

1. Promovarea cărții pe Facebook

Aici există două strategii de promovare pe care le poți aplica:

 • Pagini diferite pentru tine ca autor, cât și pentru fiecare carte în parte.
  • Dezavantaje: Crearea mai multor pagini, atât pentru tine ca autor, cât și pentru fiecare carte în parte, necesită mai multă muncă și mai multe resurse. Trebuie să pregătești mai multe materiale de postat și să le programezi. Creșterea numărului de urmăritori/fani este mai lentă și trebuie să creezi conținut pentru fiecare pagină în parte.
  • Avantaje: Ai o acoperire mai largă și targetizezi fanii fiecărei cărți individual, asigurând o creștere organică mai relevantă. De asemenea, te bucuri și de o indexare SEO mai bună, pe mai mulți termeni de căutare. Încă un plus este că poți folosi toate paginile interconectat pentru a promova o nouă carte.
 • O singură pagină de Facebook pentru autor
  • Dezavantaje: O acoperire SEO mai îngustă. Mai dificil să targetizezi fanii ”cărții X”, dacă ai spre exemplu o reducere la aceasta.
  • Avantaj: E mai simplu să creezi conținut.

Eu totuși recomand varianta 1, pagini diferite pentru autor și cărți. Iar dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți creea pagina de Facebook, echipa noastră te poate ajuta printr-un serviciu unic în România: creare de pagini de Facebook pentru scriitori. Prima impresie contează, așa că trebuie să ai o copertă foarte bună la pagina ta, toate descrierile setate, toate butoanele etc., astfel încât să faci o impresie bună, să arăți că pagina ta este actualizată.

Strategie de promovare a cărții pe Facebook:

 1. Creează conținut pentru a acoperi cel puțin o postare pe zi pe toate paginile. Cu cât hrănești mai mult ”monstrul social media”, cu atât devine mai puternic și lucrează în favoarea ta. Engagementul paginilor va crește și la un moment dat vei observa efectul bulgărelui de zăpadă, pagina crescând organic.
 2. Cere review-uri pentru carte de la cititori. Cei care îți urmăresc paginile plănuiesc să te citească sau au făcut-o deja. Nu aștepta să vină review-urile – cere-le! Cu cât ai mai multe, cu atât ai mai multă greutate și credibilitate. În plus, paginile cu review-uri apar în Google cu steluțele aferente și sunt evidențiate diferit.
 3. Cere poze de la cititori. Cititorii împătimiți adoră să facă poze cărților sau chiar ”book selfie-uri” pe care să le posteze pe profilele personale. Roagă-i să dea tag paginilor cărților tale și chiar să posteze poze pe acestea. Tu poți în schimb să creezi un album foto în care să adaugi doar poze de la cititori și să le dai tag. Se vor simți foarte mândri și vor vrea să dea share – chiar se vor eticheta singuri în pozele tale 🙂
 4. Comunică cu cititorii și fanii tăi. Încurajează-i să scrie comentarii pentru a crește Engagementul paginii tale. Pune multe întrebări. Fă-i să se simtă parte a ceva mare. Spre exemplu, dacă lansezi o nouă carte și ai 2-3 modele de coperți, întreabă-i care e coperta lor preferată și fii sigur că vor cumpăra cartea după lansare, știind că au avut și ei mica lor contribuție. Important: răspunde la toate comentariile și la toate mesajele trimise – oricât de laborios poate fi!
 5. Organizează concursuri. Fie că le organizezi pe paginile tale sau că sponsorizezi o comunitate ca Booknation.ro să organizeze unul, concursurile sunt foarte bune pentru a atrage noi fani pentru paginile tale. Cea mai simplă strategie de concurs pe care o folosim pe pagina noastră de Facebook este cea de Like paginii și share postării. Astfel poți ”transfera” o părticică din fanii unor pagini, paginilor tale. Recomand să organizezi măcar un concurs pe lună pentru a creea o tracțiune constantă. Și apropo de poze de la cititori, poți premia cea mai frumoasă poză sau cel mai activ fan de pe o pagină (poți folosi uneltele de la agorapulse.com pentru aceasta).
 6. Alternează tipurile de postări.
  • postări de socializare – cele în care pui întrebări și comunici
  • link spre carte și de unde poate fi cumpărată
  • recenzii scrise de bloggeri
  • poze de la cititori
  • creează imagini cu citate din carte – cât mai scurte, dar ”suculente” – ca să încurajezi distribuirea.
 7. Creează paginile folosind tipologiile corecte. Asigură-te că pagina ta de autor este creată folosind tipologia de ”Autor” sau ”Author”, iar cea pentru carte este ”Book” sau ”Carte”. Asta ajută Facebook ca să îți clasifice corect și eficient pagina.
 8. Promovarea prin reclame plătite. Aici recomand să te informezi înainte de a începe să cheltuiești bani pe promovare. Sunt câteva lucruri de bază pe care trebuie să le stăpânești pentru a evita să pierzi bani.
 9. Postează în grupuri de lectură. Distribuie constant postările pe care le faci pe paginile tale, dar fără a exagera. O postare pe săptămână per grup este suficient. Astfel vei atrage noi fani pe paginile tale.
 10. Creează un fan group. Grupurile de Facebook au avantajul că permit interacțiunea între fani și conversațiile. Dacă te implici activ în grup, poți dezvolta relații puternice. Și, de ce nu, cei din fan group pot precomanda viitoarea carte cu un discount (poți discuta asta cu editura ta). Tot în grup, poți cere favoruri de la fanii cei mai devotați: distribuiri ale postărilor, să îți trimită book selfie-uri cu cartea ta etc.
 11. Folosește Facebook Live. Pe măsură ce contul tău de Facebook devine tot mai popular, merită să profiți din plin de această unealtă genială pentru a te conecta în direct cu zeci, sute sau mii de fani din toată lumea. De asemenea, poți profita de Facebook Live și când ai lansarea cărții. De ce să nu filmezi tot evenimentul și să transmiți live tot ce se întâmplă?
 12. Folosește hashtag-uri relevante în postările tale.

Notă: Pentru a creea imagini cu citate din cartea pe care o promovezi, poți folosi Canva.com. E un serviciu gratuit de creare de imagini de toate tipurile și e foarte simplu de folosit.

2. Promovarea cărții pe Instagram

Pe Instagram lucrurile sunt diferit. Poți promova un singur link, cel din descrierea profilului (BIO). Cu toate că și aici poți creea profile diferite pentru autor și pentru fiecare carte în parte, eu aș merge pe un singur profil, cel de autor.

Poți posta și aici:

 • poze de la cititori primite pe Facebook
 • citate din carte (aceleași publicate pe Facebook – asigură-te doar că imaginile sunt pătrate perfecte)
 • imagini din viața ta privată – de ex. cum arăți când scrii o carte nouă, evenimente la care participi. Rămâne la latitudinea ta cât de mult vrei să destăinui audienței tale 🙂

Link-ul din descrierea profilului poate fi blogul/site-ul tău de autor (vom vorbi despre asta mai târziu), sau chiar link-ul magazinului online de unde poate fi cumpărată cartea ta.

Și pe Instagram, cheia este constanța în postările pe care le faci. Recomand măcar o postare pe zi. De asemenea, profită de Povești (Story-urile Instagram) – acestea sunt vizibile 24h și pot genera multe vizualizări. Cheia aici este să ai un material vizual bun și un mesaj care captează atenția instant – pentru că și atenția oamenilor este de doar câteva secunde.

3. Promovarea cărții pe Twitter, Pinterest și Linkedin

Chiar dacă nu sunt atât de populare în România, aceste platforme nu trebuie ignorate. Pe Twitter poți posta de la recenzii, la citate scurte din cartea ta. Pe Pinterest recomand să creezi un board în care să ”colecționezi” toate recenziile publicate de diverși bloggeri. Mai poți, de asemenea, să creezi un board în care postezi imagini/citate din cartea ta la care să adaugi link spre magazinul de unde se comercializează cartea. Pe Linkedin, chiar dacă se încurajează o prezență profesională, crearea unui cont personal pe care să listezi ocupațiile și realizările tale, nu strică deloc. De asemenea, poți căuta grupuri de Linkedin dedicate lecturii și să postezi în ele.

4. Promovarea cărții pe Youtube

Lumea devine tot mai mult consumatoare de video-uri și în consecință prezența pe Youtube nu mai este opțională pentru cei care vor să aibă succes în anii ce vor urma. Aici poți publica:

 • recenzii/testimoniale video făcute de fani
 • trailere pentru lansarea viitoarelor cărți
 • interviuri pe care le-ai dat
 • video-uri de la lansarea cărții
 • video în care să vorbești despre tine
 • vlog-uri în care să vorbești despre subiecte din jurul cărților tale sau alte subiecte care te pasionează
 • video-uri în care efectiv citești fragmente din cartea/cărțile tale.

Nu uita să incluzi link-uri în descrierea video-urilor link-uri spre toate canalele tale de Social Media pe care oamenii te pot urmări și, de asemenea, să ceri oamenilor să se aboneze la canalul tău de Youtube, în fiecare video. Ulterior, pentru a crește vizualizările video-urilor tale, distribuie-le pe toate profilele/paginile tale de social media.

5. Promovarea cărții folosind un Site/Blog

Orice autor de carte trebuie să aibă un site/blog pe care să fie activ constant. Aici ai atât variante gratuite, cât și contra cost, diferențele dintre acestea fiind de la cer la pământ în ceea ce privește multitudinea de opțiuni pe care o oferă varianta contra-cost.

Site gratuit: WordPress.com, Blogger.com, wix.com, webs.com

Site contra-cost: Implică înregistrarea unui domeniu și plata unui hosting. Dacă nu ai cunoștințe de programare, configurare a unui site, poți cere ajutorul firmei de hosting, care îți poate instala site-ul rapid (o mică taxă nu este exclusă totuși).

Ce nume alegi pentru site-ul/blogul tău?

Dacă dorești să ai un site exclusiv pentru cartea pe care o vei publica, poți alege numele domeniului ca fiind exact titlul cărții. De exemplu: titlucarte.ro

Dacă dorești să ai mai degrabă un site de autor (recomand asta), atunci site-ul se va numi de ex. prenumenume.ro

Ce fel de articole poți posta pe blog?

 1. Capitole dintr-o carte în lucru sau fragmente în exclusivitate pentru cei care te citesc. Astfel vei creea anticipație și vei stârni curiozitatea comunității înainte de lansarea cărții. Dacă a fost deja publicată, poți face același lucru. Postează pasaje pline de intrigă pentru a creea cât mai multă dorință de a citi cartea. Important – dacă ai un contract cu o editură, este bine să discuți cu editorul șef înainte de a publica capitole întregi pentru a evita eventuale neînțelegeri.
 2. Scrie în jurul subiectelor pe care le abordezi în cărți. Chiar dacă scrii despre dragoste, psihologie sau business, arată-le oamenilor cum gândești și în afara cărților pe care le scrii. Oferă-le cât mai multă valoare și ei se vor întoarce ca să te citească.
 3. Creează booklist-uri cu alte cărți din nișa ta. Nu e nimic rău ca să promovezi cărțile altora și, în același timp, să îți promovezi și tu cartea. Spre exemplu, dacă ai scris o carte în nișa de self-help, poți face o listă cu ”10 cărți care te vor ajuta ca să te descoperi mai bine”, iar a 10-a să fie chiar cartea ta. Crede în cartea ta și astfel vor crede și cititorii tăi!
 4. Include video-urile tale de pe Youtube în articole. E o practică relativ comună – astfel vei îmbina textul cu video-ul. Google va indexa articolul tău mult mai bine și video-ul va primi vizualizări și de pe site, nu doar de pe Youtube și Social Media.

Dacă nu ești genul care să scrie des, adaugă măcar o dată pe lună un articol nou pe blog, ca să nu arate ”părăsit”. Cu cât scrii mai des și despre subiecte cât mai interesante, cu atât îi va crește popularitatea.

Strategii și metode de promovare folosind Site-ul/Blogul:

 1. Include link-uri/butoane de abonare la celelalte canale de social media pe care le ai.
 2. Publică pagini de prezentare pentru fiecare carte. Fă un teaser al cărții și include link-uri spre cele mai bune recenzii publicate de bloggerii pe care i-ai sponsorizat și nu numai.
 3. Publică o pagină biografică. Scrie despre tine deschis și generos. Conectează-te cu oamenii.
 4. Adaugă ultima carte publicată pe prima pagină, împreună cu o mică prezentare. Dacă mai ai și alte cărți, include imagini cu coverele 3D și link-uri spre paginile de descriere ale acelor cărți.
 5. Adaugă butoane de like pentru paginile tale de Facebook. Nu trebuie să ratezi nicio ocazie ca să câștigi un urmăritor/fan în plus.
 6. Adaugă o căsuță de abonare la newsletter, pentru a ține legătura cu fanii și prin email, atunci când ai noutăți pentru ei. Poți învăța mai multe despre acest subiect pe cont propriu – există numeroase servicii, inclusiv câteva gratuite pe care le poți folosi pentru a trimite și colecta email-uri. Recomand: sumo.me, sendinblue.com
 7. Adaugă testimonialele cititorilor pe paginile de prezentare a cărților.

Variantele de marketing folosind site-ul/blogul sunt nenumărate, ținând doar de imaginația și de experiența celui care se ocupă de marketing. Recomand însușirea unor cunoștințe minime de ce înseamnă WordPress (cum modific și configurez singur site-ul, fără cunoștințe de programare), email marketing (cum și când comunic prin email cu abonații) și SEO (cum să scrii pe site ca să atragi cât mai mulți cititori). Restul lucrurilor le vei învăța pe parcurs.

6. Alte idei de promovare

 1. Adaugă-ți cartea pe Goodreads.com și cere cititorilor tăi să lase review-uri și acolo.
 2. Obține recenzii de la bloggeri. Alocă 10-20 de exemplare ale cărții pentru a le trimite bloggerilor de carte, ca aceștia să scrie recenzii. Vorbește cu ei înainte de a le trimite cartea ca să își dea acordul. Roagă-i să publice și un link spre blog-ul tău.
 3. Fă o lansare cu presă și invitați. Obține confirmare de la presa locală că va fi prezentă la lansarea cărții. Angajează un fotograf care să se ocupe de poze într-un mod profesionist – nu îl chema pe Ionel de la 4, chiar dacă are un DSLR. Fotografiile pe care le vei face la lansare le poți considera ca ședință foto a autorului cu cartea sa, pentru a le folosi ulterior pe site și social media, inclusiv la crearea diverselor materiale vizuale pentru postări.
 4. Scrie comunicate de presă. Le poți trimite prin email bloggerilor de carte și site-urilor de profil. Unii vor accepta să le publice, iar alții nu. Depinde și de tine, de cât de bine stăpânești arta persuasiunii 🙂
 5. Fă un Giveaway pe Goodreads.com
 6. Publică-ți cartea pe scribd.com. Dacă editura îți permite, poți publica cartea pe scribd.com și poți de asemenea să o vinzi tot acolo. Îți recomand să citești termenii și condițiile lor înainte de a face pasul.
 7. Participă la evenimente offline ca Bookfest sau alte evenimente dedicate cărților.
 8. Scrie guestpost-uri pe bloguri de carte. Contactează bloggeri și întreabă-i dacă acceptă guestpost-uri și ce i-ar interesa în schimb.
 9. Cere bloggerilor de carte să îți ia interviu. La finalul interviurilor include și link-uri spre blogul tău, dar și spre celelalte canale principale pe care oamenii te pot urmări. De asemenea, poți include și un link spre magazinul online de unde se pot cumpăra cărțile tale. Promoautori.ro face exact asta, printre altele.
 10. Intră în echipa Booknation.ro. Dacă citești mult și ți-ar plăcea să scrii recenzii sau alt gen de articole legate de lumea cărților, poți intra în echipa Booknation.ro. Toate articolele pe care le scrii vor afișa un link pe care dorești să îl promovezi. Mai multe informații găsești aici.
 11. Include în cărțile pe care le scrii invitația de a intra pe site. Care sunt cei mai de calitate fani? Evident cei care au cumpărat și au citit cartea. Invită-i să intre pe site ca să se aboneze la newsletter și să te urmărească pe rețelele de socializare. Nu te costă mai nimic să incluzi o pagină în plus la carte.
 12. Distribuie gratuit o carte mai veche scrisă de tine. Aceasta e o lecție de la Paulo Coelho care a distribuit gratuit (intenționat sau nu) o carte mai veche scrisă de el, în preajma lansării unei alte cărți. Vâlva care s-a creeat în jurul cărții pe care a distribuit gratuit a avut un impact direct asupra vânzărilor care au urmat în scurt timp la lansarea noii cărți. Poți cere o abonare la newsletter sau un like la pagină în schimbul cărții gratuite. Totuși, discută cu editura ta înainte, în cazul în care ai un contract activ.

Iar, pentru a duce la următorul nivel promovarea cărții tale, îți recomandăm serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro. Am pregătit pentru tine 3 pachete de promovare personalizate în funcție de nevoile tale. Practic, vom pune la lucru pentru tine toate resursele și experiența noastră în materie de promovare de cărți acumulate în ultimii 3 ani.

Descoperă serviciile noastre de promovare aici.

În final, îți dorim mult succes și multă răbdare pe acest drum pe care sperăm că te-ai decis să-l urmezi. Ține minte că promovarea cărții tale este un proces continuu și face parte din viața ta de scriitor, fie că vrei sau nu. Mai mult, promovarea cărții tale se poate rezuma nu folosind un termen pompos ca marketing – ci la… conectare 🙂

Îți mulțumim pentru că ne-ai citit și îți așteptăm părerile și comentariile mai jos, în secțiunea de comentarii.