Lansarea de carte e un eveniment care nu ar trebui să lipsească din experiența niciunui autor de carte pentru că este o oportunitate unică de a se conecta cu cititorii, de a vinde cărți și de a primi acea energie pozitivă, împreună cu recunoștința celor prezenți la eveniment.

O lansare de carte de success cuprinde trei mari etape:

  1. Etapa de pregătire pentru lansare
  2. Promovarea evenimentului de lansare de carte
  3. Lansarea propriu-zisă – în ziua evenimentului

Le vom detalia în cele ce urmează, punctual.

1. Etapa de pregătire pentru lansarea cărții

Aici discutăm despre tot ce înseamnă stabilirea localului lansării, promovarea evenimentului și crearea de ”agitație pozitivă” în jurul cărții. Dacă Editura nu se ocupă de lansare și trebuie să o faci tu, autorul, atunci ține cont de următoarele aspecte:

  • Estimează numărul de invitați. Ca la orice eveniment, trebuie să ai o idee câți invitați vei avea ca să vezi ce opțiuni pentru localuri ai. Trebuie să ai în vedere inclusiv aspecte ca spațiu și dacă se va sta jos, dacă dorești scaune.
  • Stabilește invitatul special sau invitații speciali. Aceștia pot face prezentările, pot face o scurtă recenzie a cărții și în cele din urmă te vor introduce. Este și o mișcare de asociere de imagine, mai ales dacă inviți persoane de renume din nișa ta sau din lumea cărților. Foarte important, dacă alegi să se vorbească mai mult de 30 de minute, ar fi bine să ai și scaune, mai ales dacă vor fi persoane în vârstă în audiență.
  • Alege localul la care ți-ai dori să faci lansarea de carte.
  • Stabilește în avans 2-3 zile în care poți tu efectiv să faci lansarea și de preferat să fie în următoarele 30 de zile – dar setează măcar 2 săptămâni pe pregătire. De ce să faci asta? Pentru că localurile pot avea rezervate unele zile și asta afli doar când discuți cu reprezentatul localului. Vrei să eviți varianta în care pierdeți timp uitându-te în agendă sau dai telefoane să vezi dacă ești liber în alte zile.
  • Dorești muzică la eveniment? Unii autori invită chiar un muzician pentru o reprezentație live de 15-20 minute. E un bonus pentru invitați și toată lumea se va simți bine. Dacă nu dorești un muzician, poate ar trebui să iei în considerare muzică ambientală, pe care să se poată socializa, mai ales în sesiunea de autografe care va dura.
  • Discută cu responsabilii localului despre tot ce ține de organizare: câte scaune au disponibile, dacă îți pot pune la dispoziție 2-3-4 mese (pentru cărți, pentru invitații speciali, pentru tine când vei da autografe), dacă se pot servi mici gustări în local. Dacă dorești muzică, întreabă administratorii localului dacă au posibilitatea să pună muzică și eventual vino tu cu o listă de melodii pe un stick, ca să ușurați procesul.
  • Realizare afiș pentru promovare. După ce ai toate detaliile legate de lansare, e timpul să faci un afiș. Poți angaja o firmă de design să facă asta sau poți discuta chiar la tipografie.
  • Ia-ți ajutoare. O să ai nevoie de 2-3 oameni care să te ajute cu orice, de la aranjare scaune, la cărat cutii de cărți, la așezat gustări, servit oameni, vânzare cărți – nu vrei să fii tu cel care stă să dea restul și să numere banii, în timp ce dai autografe.
  • Stabilește un buget. Toate lucrurile costă, deci e bine să ai un buget în care să te încadrezi și în funcție de care să stabilești resursele pe care le vei folosi pentru eveniment.

2. Promovarea evenimentului de lansare de carte

  • Distribuirea afișelor. Afișele le vei putea distribui în puncte cheie din oraș – dar atenție în locurile publice unde ai nevoie de autorizație. Pentru localuri, centre comunitare, cofetării, restaurante, librării, biblioteca orașului e suficientă aprobarea administratorului.
  • Invitații telefonice. Toți cunoscuții pe care vrei să îi ai la eveniment, sună-i. E cea mai bună formă de conectare, fără a fi față în față. Unii autori fac chiar invitații scrise pe care le trimit tuturor cunoscuților.
  • Promovarea digitală. Aici poți face un eveniment pe Facebook în care să dai invitație tuturor prietenilor. Evenimentul e bine să îl creezi cu măcar 2 săptămâni înainte de lansarea cărții. Până în ziua lansării, postează regulat în acel eveniment toate noutățile, inclusiv cum te pregătești, cum deschizi cutiile de cărți care tocmai au venit de la tipografie, poze cu tine și cartea, câteva fragmente din carte, remindere de genul ”au mai rămas 4 zile”. Poți face chiar un video pentru profilul tău de Facebook în care să inviți prietenii la lansare. E mai personal decât un status scris.
  • Bloggeri de carte. Poți ruga bloggeri de carte să scrie un articol despre lansare și în schimb să le trimiți un exemplar al cărții cu autograf.
  • Presa locală. Cu 1-2 săptămâni înainte de eveniment, contactează presa locală și roagă-i să vină la eveniment și/sau să scrie un articol despre tine. De regulă vor accepta, deci cere.
  • Fotograful tău. Discută cu un fotograf care să vină și să facă poze la eveniment, inclusiv poze artistice, nu doar poze de grup sau cu cititorii. Poți discuta chiar și cu o persoană care poate filma evenimentul.

3. Lansarea propriu-zisă – ziua evenimentului de lansare de carte

  • Asigură-te că ai suficiente cărți pentru vânzare. Dacă estimezi că vin 100 de oameni la lansare, ia cu tine 200. Unii oameni vor cumpăra 2 sau 3 cărți. Nu vrei să rămâi fără cărți.
  • Gustări și protocol. Nu lua alimente prea complexe – de obicei niște fursecuri/covrigei/bomboane de ciocolată etc., sunt suficiente. Oamenii oricum nu se vor înghesui la astea. În schimb, poți avea 2-3 sticle de șampanie pe care să le servești alături de cei mai apropiați, apă / sucuri.
  • Facebook live? Tot mai la modă e să faci un Facebook live la eveniment, pentru cei de acasă, dar și ca să ai o înregistrare video a evenimentului pentru viitor.
  • Pregătește-te de autografe. Pe lângă antrenamentul fizic (dacă e cazul), poți căuta câteva idei de mesaje pentru dedicații. Poți face chiar un brainstorming de o oră în care să scrii toate ideile care îți vin. Va fi mult mai ușor – asta pentru cei care nu preferă spontaneitatea 🙂 Ahh… și asigură-te că ai instrumente de scris bune.
  • Structura evenimentului. Aici poți avea o introducere de 5 minute, discurs invitați speciali, eveniment artistic, discursul tău, sesiune de întrebări și răspunsuri de la cititori, sesiune de autografe, mulțumiri și rămas bun. Evident, pot fi modificări în funcție de preferințe/resurse.
  • Relaxează-te și bucură-te de eveniment. Este o zi specială pentru tine. Ai muncit mult la carte, ai muncit mult la organizare. Trage aer adânc în piept și respiră ușurat: asta e ziua ta și va fi perfectă, așa cum ai planificat-o 🙂

După eveniment, a 2-a zi, poți posta imagini de la eveniment, chiar pagina evenimentului. Toți cei care au participat vor vedea, și chiar și cei care nu au reușit să ajungă, deși au dat ”vin” la eveniment. Poți profita de această ocazie ca să promovezi pagina de Facebook a cărții tale, sau pagina ta de autor. Oamenii sunt încă ”conectați” cu tine, după experiența grozavă pe care au trăit-o la lansarea cărții tale, așa că e mai ușor să facă lucrurile pe care le vei cere 🙂

Iar după ce toată nebunia asta pozitivă a trecut, ne poți contacta ca să te ajutăm cu promovarea cărții. Avem câteva servicii foarte interesante care te vor ajuta să duci promovarea cărții tale la un alt nivel și să fii descoperit de mii de iubitori de carte care abia așteaptă să te cunoască. Vezi aici serviciile de promovare de carte.

În final, îți mulțumim că ai parcurs cu atât de mult interes acest articol, sperăm că ți-a fost de folos și că am reușit împreună să aducem mai multă claritate în organizarea lansării tale de carte și, nu în ultimul rând, mult succes!

Echipa Booknation.ro îți ține pumnii la lansare și așteptăm să ne trimiți poze, ca să ne bucurăm împreună cu tine!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023