În sfârșit ai terminat! După atâtea nopți albe, atâta efort consumat pentru găsirea cuvintelor potrivite pentru a îmbrăca ideile tale – cartea ta e gata! Însă urmează o nouă etapă: publicarea. Unde să mergi? Prin ce etape trebuie să treci? Ei bine, îți spunem noi: în fiecare vineri, timp de 4 săptămâni vom oferi informații utile și complete tuturor celor ce vor să publice o carte!
Însă, înainte de a vorbi despre ofertele editurilor, self-publishing, concursuri pentru debutanți, cel mai bine ar fi să lămurim etapele prin care trece o carte de la momentul predării manuscrisului până la cel în care cartea, în formă finită, ajunge în mâinile cititorilor! Conform site-ului editurii ALDO PRESS, opera ta va trece prin 14 etape.
Etapa 1 – Prezentarea manuscrisului
Autorul sau un agent editorial contactează editura și îi propune o carte. Editura va stabili un termen de minim 30 de zile în care va trebui să dea un răspuns solicitantului.
Etapa 2 – Analiza manuscrisului și introducerea în planul editorial
Un redactor cu experiență va citi cartea și va evalua posibilitatea publicării, analizând următoarele criterii: calitatea textului, notorietatea autorului (unde este cazul), potrivirea dintre subiectul cărții și specificul editurii, publicul țintă, șansele de promovare, vandabilitatea.
Etapa 3 – Antecalculul
Dacă manuscrisul trece de ce-a de-a doua etapă, înainte de a trece în planul editorial se va face o estimare tehnico-financiară: format finit, număr de pagini, calitatea hârtiei, tirajul estimat, colecția în care poate fi inclus, data aproximativă a apariției.
Etapa 4 – Contractul cu autorul
Autorul este invitat la negocierea contractului. În cazul în care manuscrisul a fost propus de un agent literar se va încheia un contract și cu acesta. Contractul va fi încheiat în conformitate cu dorințele și posibilitățile părților semnatare și, evident, a legilor în vigoare – îndeosebi legea drepturilor de autor. În contract vor fi stipulate: drepturile și obligațiile părților, durata contractului, tirajul, procentul din vânzări care îi revine autorului și reprezentantului său (dacă este cazul). Aceleași informații trebuie să figureze și în cazul în care contractul este încheiat cu moștenitorii autorului, în cazul în care acesta a încetat din viață. De cele mai multe ori, publicarea se va face pe cheltuiala autorului, prețul stabilit și condițiile de plată fiind și ele menționate în contract.
Etapa 5 – Traducerea
În cazul în care manuscrisul este în altă limbă, editura va apela la un colaborator pentru traducerea sa.
Etapa 6 – Redactarea
Manuscrisul, în formă imprimantă ajunge la un redactor familiarizat cu domeniul literar căruia îi aparține volumul. Redactorul va citi cu atenție manuscrisul și va verifica ortografia, punctuația, sintaxa. Tot el va aduce textul la normele impuse de editură. Redactorul va cerceta și fluența frazelor, claritatea ideilor, va căuta posibilele inadvertențe, și va propune autorului diverse modificări – ușoare reformulări sau chiar restructurări de capitole.
În general, toate aceste modificări sunt discutate și acceptate de către autor. Modificările sunt operate și, astfel, se ajunge la forma brută a cărții.
Etapa 7 – Machetarea
Redactorul, împreună cu un machetator se vor ocupa de așezarea în pagină: dimensiunile cărții, aspectul literelor textului, aspectul literelor folosite pentru titlu, distribuirea textului pe fiecare pagină, ș.a.m.d.
Etapa 8 – Tehnoredactarea
Textul și informațiile stabilite la etapa anterioară ajung la un tehnoredactor ce va obține, pe calculator, aspectul dorit al viitoarei cărți.
Etapa 9 – Corectura
Textul ajunge apoi la un corector. Acesta va identifica greșelile (în general cele ortografice) omise anterior. Erorile sunt marcate pe manuscris, ce ajunge înapoi la tehnoredactor care va opera modificările.
Etapa 10 – Bunul de tipar
Textul corectat este printat și verificat atât de autor cât și de redactor. Eventualele modificări sunt iarăși operate de tehnoredactor. Textul este apoi imprimat pe calc și urmează să fie predat unei tipografii.
Etapa 11 – Coperta
Un grafician specializat va realiza coperta, ce va fi finalizată abia după ce va fi aprobată de către redactor.
Etapa 12 – Tipărirea
Manuscrisul printat pe cal și coperta stocată pe un suport digital sunt predate unei tipografii ce poate realiza cartea în condițiile de calitate stabilite de editură. După tipărire, tirajul este recepționat și ajunge în depozitele editurii.
Etapa 13 – Difuzarea
Departamentul însărcinat cu vânzarea va distribui cartea rețelelor de difuzare, conform contractelor existente.
Etapa 14 – Promovarea
Programul de promovare se realizează în funcție de buget și de target-ul de cititori urmărit. Această ultimă etapă este una destul de costisitoare și complexă, implicând atât activități ce preced apariția unui volum, cât și activități ulterioare apariției!
Cu toate acestea, există servicii de promovare de carte pe care atât autorii, cât și editurile le pot achiziționa. Acestea conțin etape clare și servicii punctuale care sunt realizate de prestatorul de servicii pentru a crește vizibilitatea cărții și pentru a prezenta autorul unui număr cât mai mare de cititori.
De asemenea, este recomandat ca autorii de carte pot solicita un interviu gratuit de promovare pe Booknation.ro. Recomandăm interviul atât scriitorilor debutanți, cât și celor experimentați, pentru un plus de expunere pe piața de carte românească.
Autorul, cât și editura, trebuie să lucreze împreună la promovare cărții pentru că acesta este un proces continuu care nu se sfârșește practic niciodată. Ca autor, îți recomandăm să vezi și cele 48 de idei de promovare a unei cărți în era digitală.
O adevărată aventură, nu-i așa?
În continuare vă invităm să descoperiți formula magică de alegere a editurii într-un articol dedicat acestui proces. Așadar, hai să vedem cum alegem editura potrivită pentru a publica o carte.
Alte resurse utile pentru autori de carte:
1. Ești autor? Descoperă serviciile noastre de promovare de carte2. 48 de idei pentru a-ți promova cartea în Era Digitală
3. 21 de idei pentru o lansare de carte de succes
4. Cum se publică o carte
5. Cum alegi editura potrivită
6. Ce este self-publishing-ul
7. 10 idei de a-ți promova cartea pentru a obține mai mulți cititori
Am apucat sa semnez contractul de publicare cu o editura pe 14 martie 2015. Din pacate nici dupa 7 luni cartea mea nu e publicata desi am dat BT pentru varianta in romana, engleza si pentru coperta. Sunt dezamagit pentru intarziere. In contract era specificat ca editura se obliga sa publice cartea in maxim 3 luni. Ce ma sfatuiti?
Ne pare rău să auzim de situația ta, Cristi. În funcție de ce scrie în contract, la partea de reziliere, asta ar fi o opțiune. Probabil că ai plătit pentru această publicare un avans sau suma integrală. Ar fi utile niște informații în plus 🙂
Intr-adevar am platit intrega suma pe care mi-au pretins-o inainte de semnarea contractului. M-am bazat pe buna credinta. Un amanunt care probabil conteaza: pe modelul copertii acceptat de mine este trecut codul ISBN. In aceasta situatie pot trimite manuscrisul catre alte edituri si in situatia in care este acceptata cartea de o alta editura, atunci sa cer primei edituri rezilierea contractului motivand prin neseriozitatea de care a dat dovada?
Cu respect Cristi
O altă editură va aloca un alt ISBN oricum. Problema este la nivelul contractului pe care l-ai semnat. Dacă ai oferit exclusivitate editurii respective pe o perioadă determinată, de ex. 2 ani – că așa se lucrează în general – atunci va trebui să citești atent clauzele de reziliere pentru că în contract sunt specificate acestea. Pe baza clauzelor de reziliere vei putea rezilia contractul și evident, vei putea trimite manuscrisul unei alte edituri 🙂
Buna ziua! Am si eu o intrebare. Unde as putea scoate doar 5 exemplare pentru mine? Scriu acum la o carte si nu vreau sa o public, deoarece am o situație precară si nu imi permit momentan. Am inteles ca tipărirea, tehnoredactarea se fac separate si costa.
Va multumesc pentru intelegere!
Din păcate sunt slabe șansele pentru a găsit o editură/tipografie care să publice doar 5 exemplare. Cu siguranță există un minim care este cu mult peste cele 5 exemplare.
Raluca, dacă nu ai găsit o soluție încă, trimite-ne un email la [email protected] și îți oferim o soluție simplă 🙂
Buna ziua! Imi puteti spune, va rog, daca un roman scris de un copil (varsta de 13-14 ani, prin urmare romanul nu e dezorganizat, dar e clar departe de stilul unui adult) poate fi publicat fara modificarile sugerate de un editor (care n-ar fi compatibile cu stilul copilaresc)?
Dacă mergeți pe self-publishing nu ar trebui să fie probleme prea mari. Pretențiile cresc automat dacă publicați pe costul editurii.
Buna! As vrea sa imi public romanul pe amazon etc, dar in limba engleza. La cine /unde pot sa apelez pentru traducere? Merci!
Asta este într-adevăr o provocare, dar lucrăm la o soluție în acest sens 🙂
Bună ziua!va rog aş vrea sa public o carte pe care o scriu dar aş dori sa pot face cunoscut primele 20 de pagini pt a ști dacă e bn sau nu este o poveste adevărată este viata și amintirile din copilărie sint incubi care ma urmăresc pt asta am vrut sa scriu si iar sa scriu poate așa mă voi elibera sint suferințe și incubi care ma sufocă zi de zi grație
Puteți publica primele 20 de pagini pe site-uri ca http://www.wattpad.com și vedeți dacă prin la public 🙂 În orice caz, cartea ar trebui în primul rând scrisă pentru plăcerea proprie, dacă este un vis, chiar terapeutic în cazul dvstr. 🙂
Am scris mai multe cărți de poezii,dar le-am editat la o editură care nu colaborează cu librăriile. Cînd am mers la librărie să vorbesc să-mi difuzez cărțile,persoanele de la librărie mi-au zis că trebuie să merg la Editura „SedcomLibris” ,pentru că librăria este condusă de editura respectivă. Am mers la respectiva editură,şi mi s-a spus să las acolo o carte,ca s-o citească şi s-o analizeze,şi cînd am sunat să întreb care e treaba,mi s-a dat de înțeles că dacă a mea carte nu este tipărită la editura respectivă,nu mi-o difuzează! Dar eu am înțeles şi că nu difuzează cărțile autorilor… Read more »
Ca să începem cu sfârșitul, când spuneți că ați cerut informații de la jurist, ați plătit pentru serviciile respective? Legat de cum puteți intra într-o librărie – situația este destul de simplă: librăriile și editurile sunt afaceri care au dreptul să decidă ce clienți au, pentru că asta le afectează afacerea pozitiv sau negativ. Probabil că pe baza experiențelor anterioare, cartea dvstr. a fost refuzată și asta nu este un capăt de lume. Sunt autori de renume mondial care au apelat la peste 100 de edituri doar ca să fie publicați, după încercări de luni sau ani. Piața de carte… Read more »
Nu i-am plătit juristului,pentru că l-am întrebat printr-o scrisoare. Era la un post de radio şi explica legi,şi de aceea i-am adresat şi eu o scrisoare.
Totuşi,vă mulțumesc pentru răspunsul şi sfaturile pe care mi le-ți dat.
Cu drag! Sperăm să fie cu folos! Mult succes, orice cale ați alege 🙂
Buna ziua,As dori urmatoarele informatii…Imi pot publica si vinde singur cartea?fara sa am vreo editura trecuta pe ea?Doar cartea si apoi ma ocup eu de vanzarea ei?La publicat ma refer …sa platesc eu integral costurile…si eu sa primesc produsul final ..dupa care ma ocup eu de distributia ei…Va multumesc!
Bună! Sigur că se poate. Aveți nevoie totuși de un ISBN pentru a vă proteja cartea – dar se obține gratuit. Partea dificilă este la vânzare, nu la publicarea unei cărți. Cartea o puteți tipări pur și simplu, chiar și fără ISBN, dar nu e recomandat asta.
Am niste poezii superbe.Le compun singură. Cum.le public ?
Daniela, ai citit articolul nostru? Despre asta e vorba.
Ma bucur ca am gasit acest articol, este foarte edificator!
Ce ati recomanda cuiva care scrie si ilustreaza benzi desenate si ar vrea sa le publice prin intermediul unei edituri? Cum ar arata etapele publicarii atunci cand vine vorba de o carte de banda desenata? Am identificat cateva edituri la care as vrea sa trimit insa informatia pe tema asta este aproape de negasit si, inevitabil, imi pun tot felul de probleme.
Nu vă putem da un răspuns. Ține foarte mult de persuasiune, de calitatea cărții, de câte telefoane/mail-uri veți da. Editurile selectează cărțile care din punct de vedere economic/financiar/comercial au sens, oricât de bună cartea. Având în vedere astea, mai mari șanse ar fi self-publishing.
Multumesc mult pentru raspuns! Voi incerca toate caile posibile.
După cum ați specificat în articol, costurile de publicare și ulterior cele pentru publicitate îi vor reveni în întregime autorului; în acest context intervine și întrebarea mea: după îndeplinirea tuturor etapelor pe care le presupune publicarea și vânzarea cărții în cauză, părțile vor primi fiecare suma de bani stabilită în contract, corect? Dar oare în ce măsură își poate un debutant recupera investiția inițială în urma vânzărilor? (bineînțeles, știu că asta depinde de mulți factori dintre care primul este calitatea cărții în sine, dar întreb din punct de vedere general). Și o altă întrebare care mă preocupă este: după ce… Read more »
Livia, întrebările acestea vor avea răspunsul stipulat doar în contractul pe care îl faci cu editura, iar fiecare editură are politica ei. Nu putem da un răspuns general valabil, din păcate.
Am înțeles. Vă mulțumesc oricum. Articolul e foarte util și bine conceput.
În sfârșit v-am găsit! De oameni ca dv. ducem lipsă toți. Adică de omenie, care o pot traduce în acest caz ca seriozitate, sprijin și salvatori ai creației literare românești. Spuneți-mi vă rog fierbinte cum pot să public și vând cele 5 cărți de poeme ale mele. Am publicat doar pe site-uri literare, de unde nu pot să fiu liniștit că mi-am atins scopul. Cărțile sunt tipărite la Târgoviște editura Singur și la Brăila, Editura Scriitorilor. până în prrezent am primit aprecieri de la unii recenzori, cum că am creații lăudabile. Ajutați-mă vă rog să intru în lumea celor care… Read more »
Bună ziua! Felicitări pt cărți. Ați deschis mai multe probleme care au fiecare abordări și complexitate diferite. Promovarea și vânzare sunt procese continue care trebuie să aibă un plan de marketing și campanii. De asta se ocupă editurile, fiecare după posibilități, sau puteți să vă ocupați dvstr. sponsorizând blog-uri de carte și cumpărând servicii de promovare pentru autori de carte. În primă fază trebuie să discutați cu mai multe edituri, mici-medii de preferat, ca să vă accepte măcar o carte. Însă trebuie să aveți așteptări realiste și să vă înarmați cu multă răbdare – contactați 20-30 de edituri în primă… Read more »
Serviciile de promovare pot fi comandate la orice oră din zi şi din noapte sau numai într-un anumit interval orar! Cred că voi apela şi eu la un serviciu de promovare oferit de dumneavoastră. * * * Eu am mai comunicat cu dumneavoastră şi în afară de răspunsurile pe care mi le-ați dat,mi-ați sugerat că aş putea să-mi creez un site personal pentru difuzarea cărților. Dar am o nelămurire! Ştiu că nu e treaba dumneavoastră,ştiu că nu are legătură cu domeniul dumneavoastră,dar poate mă puteți informa,de aceea vă întreb:dacă îmi public cărțile pe un site personal,eu de la cine primesc… Read more »
Salut Mihai! Cea mai simplă variantă este un site pe domeniu propriu folosind wordpress. Există soluții pentru crearea de magazin online, iar plata se poate primi ramburs prin poștă. Există posibilitatea de a implementa plata cu cardul, dar din păcate doar o societate comercială ar putea implementa asta. Bineînțeles, toate veniturile realizate trebuie declarate. Sper că ți-am răspuns 🙂
Buna! Care sunt pașii pe care ar trebui sa ii urmez ca sa public o carte, sau o serie? Nu am îndrăznit pana acum, poate de teama impactului sau nu știu…. dacă mi-ați putea da un sfat sau un contact, apreciez din suflet. Mulțumesc!
Bună Adriana! Pașii sunt cei menționați în acest articol. Ai reușit să-l citești?
Multă lume bună si nebună pe lumea asta! Doamnă, sau Domnule Booknation.ro – sunteți de o răbdare și meticulozitate lăudabilă, dar altă treabă nu aveți? Cum credeți că o să educați niște oameni care sunt needucați, fără să practicați pentru ei o școlarizare perpetuă timp de ani de zile, cu câteva vacanțe legale, ca la orice școală, dar pe banii lor de școlarizare, cursuri de reeducație, în urma cărora ar ieși la iveală, unul, doi, candidați la posteritate ? Parcă ați fi Becali – care scoate din buzunar bani și împarte pomeni unor persoane fără minte, pomeni, în numele ajutorului… Read more »
Buna, am scris si eu trei carti. O trilogie, de fapt. Le-am postat pe Wattpad si foarte multi cititori m-au sfatuit sa le public. Sunt aproximativ 2000 de pagini. Stiu ca sunt cu greseli. Acum, cand le recitesc vad si eu aceste greseli, dar asta este. Nu pot sa le corectez fara sa bulversez cititorii cu reveniri la capitole postate acum 4 ani. As dori sa le public, insa habar nu am cum se procedeaza. In primul rand, habar nu am cum sa gasesc un editor dispus sa citeasca atatea pagini. Poate ma puteti ajuta. Poate imi puteti spune cum… Read more »
Buna ziua! Sunt un ,,autor debutant”. In curand voi finaliza prima mea carte care este una cu povesti pentru copii. Mi-as dori ca in viitorrul apropiat sa o public. Tin sa mentionez ca deja colaborez cu un artist plastic care va reda ilustratiile cartii si designul copertii. Ce imi sugerati sa fac din momentul finalizarii scrierii cartii si a desenelor specifice acestora? Multumesc!
Bună, Lăcrămioara! După ce veți avea un manuscris inițial finalizat, veți putea începe să discutați cu edituri pentru a obține oferte punctuale pentru ce aveți nevoie. Evident, înainte de asta, trebuie să vă decideți dacă doriți să publicați în regim propriu și să acoperiți toate costurile, sau în regim clasic (termenii se discută cu fiecare editură în parte). Mult succes1
Buna, am descoperit recent un subiect interesant (acesta reprezentand niste carti) in limba engleza, care nu sunt traduse si publicate in romana. Desi nu sunt traducator autorizat, ma descurc foarte bine si as vrea sa stiu daca as putea traduce si daca apoi se pot publica astfel de carti, cu acceptul autorului/ fundatiei, evident.
Ma intreseaza detaliile despre ce se poate face aici, in Romania.
Multumesc anticipat, sunteti niste minunatii 🙂
As dorii sa public o Carte „Edelweiss Ross si medalionul timpului” dar Nu stiu cum AR trbui sa o public
Îți recomandăm să parcurgi toată seria noastră de articole 🙂
Buna seara! Oare se pot publica si carti scrise in lb maghiara?
Salut! Bineînțeles că se poate. Căutați edituri care au mai publicat în maghiară.