Cum se publică o carte: 2. Editurile

ready-to-get-published-660x400-compressed-660x400

În episodul precedent v-am povestit despre etapele publicării unei cărți. Astăzi, vom avea ceea ce în engleză se numește un prequel, adică o lucrare ce completează o altă realizată anterior în care acțiunea are loc înaintea celei din povestea originală. De ce am ales să fac asta? pentru că am vrut ca mai întâi să știți în ce vă aventurați!

Buuun, deci revenim la faza în care manuscrisul e gata. Ce faci cu el? Îl trimiți mai multor edituri! Și despre asta vom vorbi noi azi: despre edituri! Am ales pentru tine câteva, și mai mici și mai mari, să ai de unde alege… Înainte de a începe mai am ceva de menționat: lista asta e pur aleatorie și în nici un caz nu e una exhaustivă, Ministerul Culturii estimând că în țara noastă există, în mod oficial, circa 4500 de edituri.

Edituri “mai mici”

Ieri discutam cu o scriitoare căreia urmează să îi iau un interviu că editurile mari nu prea se încurcă cu nume noi. De aceea poate ar trebui să începi de la o editură mai mică.

De pildă, ea a publicat la epublishers. Încă de pe prima pagină a site-ului lor suntem invitați să publicăm la această editură:

 Aveţi de publicat o carte? Trimiteţi-ne o parte din ea (20 – 25 de pagini) şi, dacă vom considera că se poate publica, veţi primi din partea noastră o propunere de contract de editare. Folosiţi adresa: info@epublishers.info. Nu uitaţi să adăugaţi CV-ul dumneavoastră, cu toate datele de contact. Vă aşteptăm! Deveniţi autorul nostru! – acesta este mesajul echipei editoriale.

Edituri “medii”

Editura Paralela 45 e o editură piteșteană ce are și o filială în București. Eu am auzit de ea încă de când eram pe băncile școlii, la această editură publicându-se foarte multe culegeri și materiale didactice auxiliare de calitate. Însă, la această editură au apărut și numeroase titluri de cărți ce țin de domeniul beletristicii, dar și și diverse ghiduri, cărți istorice, politice, religioase, științifice, etc.”O editură cu un profil enciclopedic, o editură pentru toți” – este sloganul lor. Au un site foarte bine pus la punct, unde veți găsi și datele lor de contact (dacă doriți să îl accesați, dați un click aici).

Editura Art este o altă editură cu un profil interesant la care au apărut cărți ce au avut o mare priză la public: Atlasul de mitocănie urbană, seria de autor J.M Clezio, etc.

Într-o lume grafomană, în care se anunţă din ce în ce mai zgomotos moartea cărţii în format clasic, Editura ART se încăpăţânează să ofere Cititorului ce-i al Cititorului. La adăpost de tentaţiile comercialului cu orice preţ, ART continuă să acorde o atenţie aproape obsesivă selecţiei de titluri şi autori, respectând şi luând prin surprindere gusturile unui public exigent, însă dispus să încerce pe propria piele noi provocări.

Datele lor de contact sunt următoarele:

 • adresa: Grup Editorial ART S.R.L. C.P. 4, O.P. 83, cod 062610, sector 6, Bucureşti
 • Tel/fax: 021.369.31.99
 • E-mail: office@editura-art.ro
 • Web: www.editura-art.ro

Edituri “medii spre mari”

Editura Herg Benet este o editură despre care am tot auzit în ultima vreme. Această carte a scos titluri ce s-au bucurat de un real succes. Scriitori contemporani cunoscuți precum: Cristina Nemerovschi, Ana Barton, Petronela Rotar, Corina Ozon, Lorena Lupu, etc.Editura se implică activ în promovarea tuturor titlurilor apărute sub egida sa. Totodată, editura propune autori tineri, unul din scopurile sale fiind aducerea în atenția publicului tânăr a literaturii autohtone, demonstrând astfel că și în România se pot scrie bestseller-uri la fel de reușite ca cele publicate în afara granițelor noastre.

“Am înțeles încă de la început că, în anii recenți, cartea a avut de dus o luptă puternică pentru a-și păstra locul în preferințele românilor pentru activități de recreere, în condițiile în care televizorul și internetul ocupă un procent însemnat. Ne-am dat seama că, dacă este ca literatura să câștige teren, trebuie să lase în urmă imaginea desuetă cu care era asociată de mulți. Prin urmare, am pus accent pe un aspect grafic modern și atractiv al copertelor, dar și pe o imagine cool asociată cărților.” – iată premiza unei edituri ce promovează noul, arta contemporană.

Propunerile de manuscrise pot fi trimise numai prin intermediul poștei electronice la adresa editor@hergbenet.ro.

Editura TREI e o editură foarte cunoscută pe care iarăși nu știu unde să o încadrez. Administrează mai multe colecții, toate foarte sonore iubitorilor de carte contemporană: Fiction Connection,  Young Fiction, Eroscop,  Psihologia pentru toți, etc. De asemena, din acest grup editorial mai fac parte și editurile Pandora M (publică Funky Fiction: “literatură contemporană cu şi despre atitudini rebele, nonconformiste, provocatoare”) și Lifestyle (cărți despre lifestyle, de petrecerea timpului liber, etc.).

Însă, aș vrea să vorbim puțin despre colecțiile de literatură propuse de editura TREI. Colecția Eroscop “se plasează sub semnul unei atitudini care, de la apariţie până în prezent, a constituit marca editurii Trei: aceea de a detabuiza prin ceea ce publică anumite zone considerate problematice sau “păcătoase” ale umanului, de a ataca tematici plasate sub semnul cenzurii, de a publica texte ce nu se sfiesc să abordeze trăiri abandonate la limita reprobabilului.” Ce mi se pare interesant la această colecție este faptul că unul din coordonatorii săi este prestigiosul scriitor francez Pascal Bruckner. Colecția Fiction Connection nu este axată pe o anumită temă, sau pe un anumit gen, pur și simplu își propune să aducă în atenția publicului lecturi interesante, captivante, variate.

Datele de contact ale grupului editorial TREI, precum și un formular de contact găsiți pe site-ul lor.

Editurile mari

Deși e greu să ajungi în vizorul lor, nu strică să încerci!

Editura ALL, sigur ai auzit de ei. Au o ofertă variată, titluri interesante… și orice altă prezentare este de prisos! De asemenea, din grupul lor editorial mai face parte și editura ALLFA ce  a publicat operele a peste 100 de autori români contemporani, pe lângă alte sute de scriitori străini.

Atât pentru editura ALL, cât și pentru editura ALLFA vă puteți trimite manuscrisul integral (inclusiv cuprinsul) prin poștă: Bd. Constructorilor 20A, sector 6, 260512, Bucureşti, România (Clădirea IPROMET, etaj 3) sau prin e-mail – info@all.ro.

Editura Humanitas – un alt nume sonor pe piața editorială de la noi. Nume sonore au ales această editură pentru pentru a-și publica operele. Cu o istorie și un palmares bogat, Humanitas a devenit un adevărat brand de succes. Dacă vrei să publici la ei, trebuie să descarci formularul de la secțiunea Propuneri de publicare de pe pagina lor de contact, să îl completezi și apoi să îl trimiți pe adresa manuscrise@humantias.ro. Apoi, în termen de 60 de zile veți primi un răspuns!

O altă editură de prestigiu este Polirom. Lider pe piața cărții din România, editura Polirom, se face remarcată prin standardele înalte în ceea ce privește calitatea cărților apărute sub egida sa. Dacă dorești să le trimiți manuscrisul lor, pe pagina lor de contact vei găsi mailu-rile întregii echipe editoriale, precum și toate adresele editurii.

Sfaturi

Ține cont de faptul că o editură mică nu dispune de aceleași resurse de promovare precum o editură ceva mai mare.

Trimite manuscrisul la cât mai mult edituri, nu doar la cele menționate aici! Alte edituri cărora le poți trimite scrierea ta sunt: grupul editorial Corint, Litera, Univers, și lista poate continua.

Înarmează-te cu răbdare și nu te descuraja! Ține minte, cu cât bați la mai multe uși – cu siguranță una ți se va deschide! De asemenea, orice vis pentru care muncești (și subliniez asta) e realizabil.

Sper că acest articol luuung îți este util! În continuare vom discuta despre o varianta modernă de publicare: self publishing!

Website Comments

 1. Avatar sergiusomesan
  Reply

  Ai spune că un autor cu peste zece cărţi publicate nu mai are nevoie de un astfel de articol. Dimpotrivă. Chiar am învăţat câteva lucruri noi şi l-am promovat pe facebook. Mulţumesc!

  • Avatar Diana Elena Neaţă
   Reply

   Mulțumim tare mult! Ne bucurăm că acest articol v-a fost de folos!

 2. Avatar Ancuta
  Reply

  Foarte bun articolul! Mulțumim pentru informațiile utile, dar și pentru încurajare! 🙂

 3. Avatar Alexandra Ioana
  Reply

  Un articol foarte bun , cu siguranta oricine gaseste ceva nou aici . Eu am 13 ani si am terminat de curand un roman pe care intentionez sa il public . Am inceract mai intai la Humanitas unde mi s-a zis ca trebuie sa apelez la o editura de profil . Ce edituri sunt cu profilul fictiune ?

 4. Avatar Hapi
  Reply

  Buna.
  Sa spunem ca e bun manuscrisul. Il trimiti (integral?) la… 5 edituri. Ce garantii ai ca nu te vireaza, schimba ceva si-l publica “altfel” una dintre ele? Sau incadram asta la riscul meseriei?
  Zic si eu…

  • GoodRead.ro GoodRead.ro
   Reply

   Înainte de publicare autorul trebuie să primească o variantă pdf pe care să o citească, care să respecte fidel imaginea cărții ce va fi printată. Cel puțin așa lucrează prietenii noștri de la primacarte.com.

 5. Avatar sergiusomesan
  Reply

  Cred că voia să spună de fapt că ar putea fi modificat puţin şi publicat sub alt nume. Furat cu alte cuvinte. Greu de crezut şi mai greu de înfăptuit pentru că eu cel puţin, în timpul procesului de creaţie mai trimit fragmente din roman prietenilor cărăra le cer sfatul. Oricând se poate demonstra această prioritate…

  • GoodRead.ro GoodRead.ro
   Reply

   Asta chiar ar fi foarte nasol. Oare există cazuri din acestea prin care să se publice sub un alt nume? Și nu vorbim aici de cazurile celebre ale politicienilor care mai calcă strâmb și sunt cercetați pentru plagiat 🙂

  • Avatar Diana Elena Neaţă
   Reply

   În mod normal și autorii primesc un număr de cărți pentru a se promova. Editurile au propriile strategii comerciale. Ca autor, poți oferi cărți spre a fi recenzate sau pentru a fi organizate concursuri pe site-uri de profil, îți poți crea un blog, etc.

 6. Avatar sergiusomesan
  Reply

  Fiecare editură are politica ei proprie legate de numărul de exemplare pentru autor. În general acest număr este undeva între 5 şi 12 exemplare şi este bine stabilit încă de la semnarea contractului.

 7. Avatar Geo69850
  Reply

  As dori sa scriu si eu o carte de eseuri despre istoria pe scurt a României: despre marginalitatea, întârzierea si Romania între Orient si Occident, personalitati are au marcat istoria si idei filozofice despre conditia scriitorilor si a intelectului. Urmează sa o scriu in vacanța de vara si sper sa o public pana inainte de examenul de bacalaureat. Cartea va avea 100-150 de pagini. Se poate sa ma ajutati cu sfaturi si susținerea spre publicarea cartii. Nu stiu încă titlul.

  • GoodRead.ro GoodRead.ro
   Reply

   Salut George! După ce finalizezi cartea, trimite un email la contact [at] primacarte [punct] com și o să primești o ofertă pentru publicarea cărții 🙂 Succes!

 8. Avatar Marcela
  Reply

  Am observat ca atunci cand vrei sa trimiti un fragment din carte la o editura iti apare ca trebuie sa scrii subiectul si mesajul.Ce trebuie scris la subiect?

  • GoodRead.ro GoodRead.ro
   Reply

   Cel mai probabil e vorba de o scurtă descriere a cărții, în câteva cuvinte/propoziții. Cel mai bine e să întrebi ce anume doresc să afle dacă ai dubii 🙂

 9. Avatar Nico
  Reply

  Buna ziua. Fetiţa mea, în vârstă de 9 ani, a scris o carticica pentru copii, desigur. Are foarte mare talent. Ce sanse sunt pentru publicare si care ar fi cea mai potrivita editura?

 10. Avatar Cătălin Găman
  Reply

  Bună ziua ! sunt autorul a două volume de poezie și vreau să le public ! ce anume mă sfătuiți să fac, în condițiile în care ofertele de editare primite de la anumite edituri îmi limitează, prin clauzele contractuale, perspectivele de a deține controlul asupra exercitării unor drepturi ? de ce, în lipsa notorietății, autorilor aflați la debut le este foarte greu să acceadă în mâinile cititorilor ? pentru unii dintre noi, feedback’ul primit de la cititori ( chiar dacă de pe diverse site-uri și forumuri de socializare ) este mai mult decât încurajator ! sunt oameni care prețuiesc și care așteaptă…promisiunea de a continua în a scrie…, dar, în cele mai multe dintre situații, dificultățile pe care le întâmpini până la a-ți vedea proiectul de carte finalizat este descurajant…, din perspectiva negocierii contractului !

 11. Avatar Chirita Alexandra
  Reply

  Un articol foarte folositor!
  Am scris o jumatate din prima mea carte si avand in vedere ca in curand o voi termina,incep sa am milioane de intrebari.
  Incepusem sa renunt la ideea de a mai publica dar acest articol m-a facut sa ma razgandesc.

 12. Avatar Elena
  Reply

  Imi foloseste articolul foarte mult!mai ales ca doresc sa public o carte despre viata de adolescenta si ma gandesc sa o public,dar nu stiu la ce editura sau cum,iar acest articol mi-a fost de folos.

 13. Avatar violeta croitoru
  Reply

  Doresc da imi public poeziile. Ce trebuie sa fac? Multumesc pentru informatiile publicate!

 14. Avatar Ana
  Reply

  Hmm…curiozitatea mea..avand in vedere ca suntem in Romania….ma intreb,oare..o carte intr-o limba straina prezinta ceva interes pentru edituri? Fiindca eu m-am apucat de o carte in engleza,nu din alte motive in afara celui ca ma exprim mult mai bine decat in romana si am mai multa incredere sa scriu anumite fraze…

  • GoodRead.ro GoodRead.ro
   Reply

   Trebuie încercat. Dacă o pot vinde, vor fi interesați 🙂 Editurile sunt un business. Poți să faci și tu o cercetare de piață ca să vezi câte cărți în engleză există, scrise de autori români și vândute în România, ca să îți dai seama de potenția. În cel mai nemulțumitor caz, o tipărești pe cont propriu, 200 de exemplare, pe care le vinzi la lansarea cărții prietenilor, cunoștințelor etc. 🙂 Și dacă nu le vinzi pe toate, ai ce da cadouri la următoarele aniversări 😀

 15. Avatar Bogdan
  Reply

  Trebuie să recunosc faptul că eu, personal, sunt puțin confuz. Am citit articole în care editori/ redactori afirmă faptul că este dovadă de lipsă de fair-play să îți trimiți manuscrisul mai multor edituri în același timp. Din articolul vostru înțeleg că este bine să trimiți la cât mai multe (ceea ce și eu aș face având în vedere că majoritatea își rezervă dreptul de a trimite un răspuns în două-trei luni – asta în cazul în care răspund). Mi-am făcut o listă cu câteva edituri pe care mi-am propus să le abordez însă acum nu mai știu cum să procedez. Trimit către toate sau le iau pe rând? Poate mă ajutați voi. 🙂

  • GoodRead.ro GoodRead.ro
   Reply

   Salut Bogdan! Evident că redactorii și editorii unei edituri nu te vor încuraja să faci asta pentru că interesul lor e să aibă exclusivitate în eventualitatea în care după cele 2 luni vor da un răspuns pozitiv. În capitalism regula e simplă: cel care are cea mai bună ofertă, câștigă. Cât timp nu semnezi nicio hârtie care să te oblige să nu trimiți, trimite. E în interesul tău ca să primești mai multe oferte și să o selectezi pe cea mai bună.

 16. Avatar Andreea
  Reply

  Salut! În primul rând, super articol. Din punctul meu de vedere este foarte de ajutor pentru oricine ar dori sa publice si nu are cunoștințe sau experiență. Pe mine chiar mă ajută, Mulțumesc!
  În al doilea rând, aș vrea să știu dacă un autor poate publica la mai multe edituri? Nu mă refer la aceeși carte, ci la genuri diferite. Spre exemplu, un autor scrie o carte de tip ficțiune, real love story, real story, etc (scuze, dar nu prea mă descurc cu clasificările, Dacă aveți cumva o lista cu clasificări de cărți și lucruri de genuri aș fi recunoscătoare) și o carte de tip fantasy, SF și vrea să le publice, dar editura accepta doar una deoarece nu este specializata în domeniul respectiv, o poate publica la o alta și sa aibă două cărți diferite la două cărți diferite?
  Mulțumesc anticipat!

 17. Avatar Cristina G.
  Reply

  Scriu, apoi mă gândesc că ar trebui să-mi trimit cărțile la edituri. Dar e un cerc vicios.
  Înainte a începe să scriu, eram convinsă că după ce scrii un roman (sau 10), restul se face mai ușor. Acum zic că scrisul este doar o joacă de copii în comparație cu ce te așteaptă după. Dar… dacă asta vrem să facem, facem.
  Deocamdată (self) public pe CreateSpace. Păcat că nu pot pot publica și cărți în format electronic. Limba română nu este acceptată decât în paperback (nu știu cum să traduc asta în română. Rușine!).
  Mulțumesc din suflet pentru informații.
  Le găsesc extrem de utile.
  Sunt sigură că voi reveni să-mi reîmprospătez memoria când mă decid că-i timpul să pun caii la bătaie așa cum se cuvine.

  • Avatar Aeleden
   Reply

   Ba există, Stelian Platin, poate ai descoperit între timp. Dacă nu, mai insistă,. e posibil că ai tastat greşit.

 18. Avatar africangrey49
  Reply

  De ce nu mă credeți că adresa -info@epublishers.info. nu funcționează? poate cunoașteți altă adresă și astfel v-aș ruga să mi-o dați și mie. Până atunci încercați și dv. această adresă, care după ce e scrisă la destinatar se încercuiește într-un oval roșu și mă îndeamnă s-o corectez. De zeci de ori același lucru.

 19. Avatar elena olariu
  Reply

  Buna ziua! O prietena a scris mici povestioare si amintiri. Este aproape gata cu manuscrisul pe care si l-ar dori transformat intr-o carte. Nu intentioneaza insa ajungerea in librarii a cartii. O va oferi prietenilor si familiei. In aceasta situatie, carei edituri ar fi mai bine sa i se adreseze? Personal am sfatuit-o sa nu o tipareasca pur si simplu, ci sa o treaca printr-o editura. Multumesc mult!

 20. Avatar Aeleden
  Reply

  Răspuns pentru Elena Olariu:
  Prietena cu interiorul cărţii definitivat să contacteze Editura Etnous. Tranzacţia se face online şi primeşte cărţile tipărite acasă prin curierat sau poştă.

 21. Avatar MODORAN VICTOR
  Reply

  Foarte util si prietenesc, sincer periplu inter editurial pentru necunoscatori.
  Bravo!
  Felicitari, nu ați muncit degeaba!
  Cu respect,
  arh. Victor MODORAN

POST A COMMENT.