Actualizare 2020: cum poți contacta sute de edituri, GRATUIT, cu doar câteva click-uri 🙂

În episodul precedent v-am povestit despre etapele publicării unei cărți. Astăzi, vom avea ceea ce în engleză se numește un prequel, adică o lucrare ce completează o altă realizată anterior în care acțiunea are loc înaintea celei din povestea originală. De ce am ales să fac asta? pentru că am vrut ca mai întâi să știți în ce vă aventurați!

Buuun, deci revenim la faza în care manuscrisul e gata. Ce faci cu el? Îl trimiți mai multor edituri! Și despre asta vom vorbi noi azi: despre edituri! Am ales pentru tine câteva, și mai mici și mai mari, să ai de unde alege… Înainte de a începe mai am ceva de menționat: lista asta e pur aleatorie și în nici un caz nu e una exhaustivă, Ministerul Culturii estimând că în țara noastă există, în mod oficial, circa 4500 de edituri.

Edituri „mai mici”

Ieri discutam cu o scriitoare căreia urmează să îi iau un interviu că editurile mari nu prea se încurcă cu nume noi. De aceea poate ar trebui să începi de la o editură mai mică.

De pildă, ea a publicat la epublishers. Încă de pe prima pagină a site-ului lor suntem invitați să publicăm la această editură:

 Aveţi de publicat o carte? Trimiteţi-ne o parte din ea (20 – 25 de pagini) şi, dacă vom considera că se poate publica, veţi primi din partea noastră o propunere de contract de editare. Folosiţi adresa: [email protected]. Nu uitaţi să adăugaţi CV-ul dumneavoastră, cu toate datele de contact. Vă aşteptăm! Deveniţi autorul nostru! – acesta este mesajul echipei editoriale.

Edituri „medii”

Editura Paralela 45 e o editură piteșteană ce are și o filială în București. Eu am auzit de ea încă de când eram pe băncile școlii, la această editură publicându-se foarte multe culegeri și materiale didactice auxiliare de calitate. Însă, la această editură au apărut și numeroase titluri de cărți ce țin de domeniul beletristicii, dar și și diverse ghiduri, cărți istorice, politice, religioase, științifice, etc.”O editură cu un profil enciclopedic, o editură pentru toți” – este sloganul lor. Au un site foarte bine pus la punct, unde veți găsi și datele lor de contact (dacă doriți să îl accesați, dați un click aici).

Editura Art este o altă editură cu un profil interesant la care au apărut cărți ce au avut o mare priză la public: Atlasul de mitocănie urbană, seria de autor J.M Clezio, etc.

Într-o lume grafomană, în care se anunţă din ce în ce mai zgomotos moartea cărţii în format clasic, Editura ART se încăpăţânează să ofere Cititorului ce-i al Cititorului. La adăpost de tentaţiile comercialului cu orice preţ, ART continuă să acorde o atenţie aproape obsesivă selecţiei de titluri şi autori, respectând şi luând prin surprindere gusturile unui public exigent, însă dispus să încerce pe propria piele noi provocări.

Datele lor de contact sunt următoarele:

  • adresa: Grup Editorial ART S.R.L. C.P. 4, O.P. 83, cod 062610, sector 6, Bucureşti
  • Tel/fax: 021.369.31.99
  • E-mail: [email protected]
  • Web: www.editura-art.ro

Edituri „medii spre mari”

Editura Herg Benet este o editură despre care am tot auzit în ultima vreme. Această carte a scos titluri ce s-au bucurat de un real succes. Scriitori contemporani cunoscuți precum: Cristina Nemerovschi, Ana Barton, Petronela Rotar, Corina Ozon, Lorena Lupu, etc.Editura se implică activ în promovarea tuturor titlurilor apărute sub egida sa. Totodată, editura propune autori tineri, unul din scopurile sale fiind aducerea în atenția publicului tânăr a literaturii autohtone, demonstrând astfel că și în România se pot scrie bestseller-uri la fel de reușite ca cele publicate în afara granițelor noastre.

„Am înțeles încă de la început că, în anii recenți, cartea a avut de dus o luptă puternică pentru a-și păstra locul în preferințele românilor pentru activități de recreere, în condițiile în care televizorul și internetul ocupă un procent însemnat. Ne-am dat seama că, dacă este ca literatura să câștige teren, trebuie să lase în urmă imaginea desuetă cu care era asociată de mulți. Prin urmare, am pus accent pe un aspect grafic modern și atractiv al copertelor, dar și pe o imagine cool asociată cărților.” – iată premiza unei edituri ce promovează noul, arta contemporană.

Propunerile de manuscrise pot fi trimise numai prin intermediul poștei electronice la adresa [email protected].

Editura TREI e o editură foarte cunoscută pe care iarăși nu știu unde să o încadrez. Administrează mai multe colecții, toate foarte sonore iubitorilor de carte contemporană: Fiction Connection,  Young Fiction, Eroscop,  Psihologia pentru toți, etc. De asemena, din acest grup editorial mai fac parte și editurile Pandora M (publică Funky Fiction: „literatură contemporană cu şi despre atitudini rebele, nonconformiste, provocatoare”) și Lifestyle (cărți despre lifestyle, de petrecerea timpului liber, etc.).

Însă, aș vrea să vorbim puțin despre colecțiile de literatură propuse de editura TREI. Colecția Eroscop „se plasează sub semnul unei atitudini care, de la apariţie până în prezent, a constituit marca editurii Trei: aceea de a detabuiza prin ceea ce publică anumite zone considerate problematice sau „păcătoase” ale umanului, de a ataca tematici plasate sub semnul cenzurii, de a publica texte ce nu se sfiesc să abordeze trăiri abandonate la limita reprobabilului.” Ce mi se pare interesant la această colecție este faptul că unul din coordonatorii săi este prestigiosul scriitor francez Pascal Bruckner. Colecția Fiction Connection nu este axată pe o anumită temă, sau pe un anumit gen, pur și simplu își propune să aducă în atenția publicului lecturi interesante, captivante, variate.

Datele de contact ale grupului editorial TREI, precum și un formular de contact găsiți pe site-ul lor.

Editurile mari

Deși e greu să ajungi în vizorul lor, nu strică să încerci!

Editura ALL, sigur ai auzit de ei. Au o ofertă variată, titluri interesante… și orice altă prezentare este de prisos! De asemenea, din grupul lor editorial mai face parte și editura ALLFA ce  a publicat operele a peste 100 de autori români contemporani, pe lângă alte sute de scriitori străini.

Atât pentru editura ALL, cât și pentru editura ALLFA vă puteți trimite manuscrisul integral (inclusiv cuprinsul) prin poștă: Bd. Constructorilor 20A, sector 6, 260512, Bucureşti, România (Clădirea IPROMET, etaj 3) sau prin e-mail – [email protected].

Editura Humanitas – un alt nume sonor pe piața editorială de la noi. Nume sonore au ales această editură pentru pentru a-și publica operele. Cu o istorie și un palmares bogat, Humanitas a devenit un adevărat brand de succes. Dacă vrei să publici la ei, trebuie să descarci formularul de la secțiunea Propuneri de publicare de pe pagina lor de contact, să îl completezi și apoi să îl trimiți pe adresa [email protected]. Apoi, în termen de 60 de zile veți primi un răspuns!

O altă editură de prestigiu este Polirom. Lider pe piața cărții din România, editura Polirom, se face remarcată prin standardele înalte în ceea ce privește calitatea cărților apărute sub egida sa. Dacă dorești să le trimiți manuscrisul lor, pe pagina lor de contact vei găsi mailu-rile întregii echipe editoriale, precum și toate adresele editurii.

Sfaturi

Ține cont de faptul că o editură mică nu dispune de aceleași resurse de promovare precum o editură ceva mai mare.

Trimite manuscrisul la cât mai mult edituri, nu doar la cele menționate aici! Alte edituri cărora le poți trimite scrierea ta sunt: grupul editorial Corint, Litera, Univers, și lista poate continua.

Înarmează-te cu răbdare și nu te descuraja! Ține minte, cu cât bați la mai multe uși – cu siguranță una ți se va deschide! De asemenea, orice vis pentru care muncești (și subliniez asta) e realizabil.

Sper că acest articol luuung îți este util! În continuare vom discuta despre o varianta modernă de publicare: self publishing!