Cum se publică o carte: 3. Self-publishing

Am vorbit deja despre edituri și despre etapele publicării unei cărți, însă acum e timpul să discutăm și despre un nou mod de a publica. În cazul în care nu vrei să apelezi la o editură clasică, oricare ar fi motivul tău sau dacă pur și simplu cauți și alte alternative, află că există acum și varianta de a publica pe pe cont propriu (self publishing).

Deși presupune un efort în plus din partea ta, practic devii propriul editor, vei vedea că nu e chiar atât de dificil! Doar trăim în era internetului! Poți să alegi chiar să îți publici cartea în formatul clasic, pe hârtie sau să creezi un ebook – costurile sunt oricum mai mici, însă, în cazul variantelor tipărite, adesea și tirajul este mai mic.

Site-uri de self-publishing din străinătate

Dacă știi limba engleză îți va fi foarte ușor să te descurci cu site-urile de self publishing cunoscute la nivel mondial!

Cel mai popular site de publishing online este Lulu.com. Aici poți publica cartea atât în format ebook (gratuit dacă alegi să o faci singur, dar și contra unei sume de bani dacă dorești să apelezi la specialiștii lor) sau în formatul clasic (la un preț de aproximativ 15 dolari pentru un volum de 150 de pagini). Ai ocazia de a alege practic orice stil de publicație dorești (reviste, cărți de orice gen, albume foto, calendare, ș.a.m.d). Site-ul îți pune la dispoziție aplicații personalizate pentru crearea oricărui tip de publicație. În plus pe acest site îți poți vinde și cărțile la prețul ales de tine – și da, livrează și în România! Plata se face prin Paypal, iar editura primește și ea o cotă-parte.

Cei de la Amazon pun și ei la dispoziție o platformă de self publishing: Digital Text Platform. Deși mai greu de accesat, nu e imposibil. Ba chiar, în curând un tânăr de la noi din țară ce a reușit să își publice cartea folosind accesată metodă ne va împărtăși experiența sa, deci rămâneți aproape de noi!

Interesant este și blurb.com care oferă un program foarte prietenos – BookSmart. Și acest site îți oferă oportunitatea de a-ți vinde cărțile, deci e o variantă demnă de luat în calcul.

Alte site-uri de self publishing din străinătate ce trebuie menționate aici sunt: Xlibris și zoesbooks.

Site-uri de self publishing din România

Dacă totuși preferi să apelezi la site-uri autohtone,trebuie să fii conștient că serviciile oferite de acestea s-ar putea să nu fie la fel de elaborate precum ale site-urilor din afară… dar asta nu înseamnă că nu sunt de calitate. Sunt și la noi câteva site-uri, însă după ce am studiat ofertele tuturor am decis să vă prezint doar două – cele care mi s-au părut că oferă serviciile cele mai bune.

Primul site se numește simplu: Self Publishing România. Oferă servicii complete și complexe și au deja un portofoliu  impresionant de cărți publicate. Foarte utilă mi se pare secțiunea lor de calculatoare, cu ajutorul cărora poți calcula costurile publicării, dar și valoarea câștigurilor!

De luat în seamă sunt și cei de la editura Hoffman. Cu costuri minime, cartea ta va fi publicată în tirajul dorit! Și ei oferă o gamă largă de servicii de calitate.

Ce am apreciat cel mai mult la ambele site-uri este faptul că oferă informații pertinente pentru toți cei care vor să își publice cărțile în mod independent – deci, dacă doriți să vă aventurați pe acest drum, sunt o lectură obligatorie!

 În concluzie, dacă nu doriți să apelați la edituri și sunteți dispuși să depuneți un efort în plus, dar să vă alegeți cu o carte ce arată exact așa cum vă doriți – self publishing-ul este soluția (iar costurile, sunt minime)!

Săptămâna viitoare vom discuta despre concursurile literare, asta pentru cei curajoși! Mult succes!

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023