Recenzie „Daneza” de David Ebershoff

Titlu: Daneza
Autor: David Ebershoff
An apariție : 2016
Editura: RAO
Nr. Pagini: 336
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Arianna Suduc
Publicată la 16.04.2016
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Mi-am zis că trebuie să citesc Daneza imediat ce am văzut trailer-ul filmului și după ce am aflat că întâmplările din carte sunt inspirate din realitate. Cartea a apărut la noi la editura Rao, într-o minunată ediție tie-in, pe care n-ai cum să nu o adori 😀

Alegerea făcută de Ebershoff pentru romanul său de debut a fost extrem de riscantă. A ales personalități care au marcat societatea din trecut și le-a transfigurat artistic într-o carte de o mare valoare literară, care reușește să impresioneze prin simplitatea și firescul cu care sunt descrise faptele.

Daneza prezintă povestea lui Lili Elbe, care este, de altfel, prima persoană care și-a schimbat identitatea sexuală. Dar, ca să o iau cu începutul, Einar trăiește alături de soția sa și este perfect conștient de faptul că nu e un tip obișnuit. Înăuntrul său zace Lili, care este foarte diferită de Einar și care iese la suprafață cât de des dorește. Așadar, Lili și Einar sunt două personalități diferite care împart același corp. În timp ce Einar se bucură de posibilitatea de a fi și femeie și bărbat în același timp, soția sa, Greta, începe să își pună din ce în ce mai multe semne de întrebare. Ce se va întâmpla cu relația dintre ea și Einar, acum când el trăiește mai mult în pielea lui Lili, dorindu-și chiar să aibă relații și cu alți bărbați?

Daneza a fost una dintre cele mai unice experiențe pe care le-am trăit vreodată. Cred că ce m-a impresionat cu adevărat la Daneza a fost faptul că deși subiectul prezentat ar stârni varii controverse în societatea contemporană, în anii 1925 existau alte probleme pe care oamenii preferau să se axeze.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de David Ebershoff.

“And wasn’t that the inexhaustible struggle for Greta? Her perpetual need to be alone but always loved, and in love.”

Imagine the danish girl and eddie redmayne

Daneza vorbește despre dragoste, sacrificiu și schimbare, despre cum poate transforma iubirea spiritul uman și despre cum compromisurile pot salva vieți. Trăirismul cărții este mai mult decât inefabil, un roman pe care îl simți curgându-ți, aproape spasmodic, prin vene.

Cred că Daneza e o poveste în care ne regăsim toți, mai devreme sau mai târziu, și ne face să ne întrebăm                Unde ne ascundem când fugim de noi?

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.