Recenzie “De ziua mamei. O poveste de iubire” de Graham Swift

de | mai 13, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DE ZIUA MAMEI. O POVESTE DE IUBIRE ARE REDUCERE PE:

Când citești acest titlu, primele supoziții pe care le ai sunt legate de sentimente de gingășie și dragoste care vor domina opera. Îți imaginezi o poveste în care o mamă este eroina principală, sau o poveste de dragoste care se desfășoară într-un context duios. Însă, chiar din primele rânduri realizezi că ai dat greș cu presupunerile.

Este data de 30 Martie 1924. Este ziua mamelor. Toți serbează alături de mame. Până și servitoarele au zi liberă pentru a o putea petrece în compania mamei. Tânăra Jane Fairchild este orfană și lucrează în calitate de servitoare. Ea nu are o mamă și deci își planifică ziua cu o lectură. Dar, planurile îi sunt date peste cap de apelul lui , un tânăr din casa vecină care o invită la o ultimă întâlnire, dat fiind faptul că acesta urmează să se căsătorească cu o fată din aceeași clasă socială ca și el.

Începutul pare incitant și dă naștere la mai multe idei privind desfășurarea acțiunii. Însă, problema e că nu prea găsești aici acțiune. Personajele sunt monotone și trezesc un fel de moleșeală și lene. Precum acțiunea trenează, așa și lectura cărții merge greu, deși la volum este mică.

Ce urmează cursul istoriei, vă las să descoperiți și singuri. Cert este că peste ani Jane își amintește acea zi cu lux de detalii. Este ziua în care viața ei a luat o altă întorsătură, o zi în care viața sa a început o nouă traiectorie. Jane devine scriitoare.

Întrebările care și le pune eroina peste ani sunt ce ar fi fost cu viața ei dacă în acea zi Paul nu o suna și nu se întâlneau, dar și dacă toate cele care s-au succedat după întâlnirea celor doi amanți nu existau. Poate că ar fi rămas servitoare toată viața.

Autorul scrie într-un mod în care îl lasă pe cititor să intuiască trăirile interne ale personajelor. Este loc de supoziții și interpretări, ceea ce nu apreciez într-o operă literară. Dat fiind faptul că nu este o carte cu acțiune sau mister, mi-aș fi dorit mai multe descrieri ale trăirilor interne ale lui Jane.

Cartea respectivă a stat ceva timp pe raft și cred că putea să mai stea. Nu zic că este o nuvelă rea sau că Graham Swift ar scrie prost, din contra; doar că nu m-a prins cartea aceasta așa cum am așteptat și experiența literară nu a fost dintre cele mai agreabile. Dincolo de asta, cartea este despre câștigarea independeței și a conștiinței de sine, deci ar putea fi placul celorlalți cititori.

Ți-a plăcut recenzia cărții DE ZIUA MAMEI. O POVESTE DE IUBIRE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Graham Swift

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DE ZIUA MAMEI. O POVESTE DE IUBIRE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: De Ziua Mamei. O Poveste De Iubire
Autor: Graham Swift
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 13.05.2022
Nota recenzorului: 6 / 10
Vizualizari recenzie: 8387

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Recenzie „Castelul de hârtie” de Miranda Cowley Heller

Vreau să vă spun că această recenzie mă găsește extrem de confuză, pentru că eu eram sigură că aleg o carte cu o poveste de dragoste. WRONG!!! Nu am primit în niciun caz o poveste de dragoste, ci o poveste impactantă, șocantă, căreia i-am dat un rating mare pentru...

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Recenzie „Șase cocori stacojii” de Elizabeth Lim

Atunci când eram mică, obișnuiam să ascult multe povești la casetofon. Îmi aduc aminte clar când stăteam în bucătărie și mama îmi punea caseta și eu ascultăm fascinată. A fost modul în care imaginația mea s-a dezvoltat și modul în care am cunoscut lumi și personaje...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu este redactor Booknation.ro de 312 zile și a scris până acum 155 articole. Se află pe poziția 6 din 52 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments