Imagini pentru diana gabaldon

Un nou articol, o nouă recomandare pentru voi. M-am gândit destul de mult la următorul autor și m-am răzgândit de câteva ori, pentru că este foarte greu să ai o anumită ordine în gândire atunci când vine vorba despre „autorii preferați”. Trebuie să recunosc, fiind o pasionată de lectură și fascinată de cărți frumoase, este foarte greu să am un top anume, bine stabilit, pentru că mereu se adaugă alții noi 🙂 Dar m-am decis până la urmă și astăzi vorbim despre Diana Gabaldon și de ce anume o consider un model pentru pasionații de ficțiune istorică. Diana are un stil pe care eu îl consider unic, fiind o naratoare desăvârșită. Există puțini autori în literatură care au talentul ei de a descrie și de a te transpune în universul cărții doar prin puterea cuvântului. Este și foarte îndrăzneață, abordând subiecte tabu, pe care reușește să le pună într-o lumina pozitivă, de la care ai ce mereu de învățat.

Ce m-a învățat Diana Gabaldon?

Să fiu îndrăzneață, să încerc să vorbesc despre anumite lucruri chiar dacă pentru alții nu sunt confortabile și să îmi asum riscuri, pentru că la urma urmei, există o lecție în fiecare întâmplare pe care o citesc. Dar haideți să vă prezint 3 cărți din seria Outlander care pe mine m-au impresionat profund și așa cum am menționat mai sus, le consider de referință pentru ficțiunea istorică.


Călătoarea. 

Această carte a propulsat-o pe Diana în „lumina reflectoarelor”, nu doar pentru tema interesantă dar și pentru pasiunea ei pentru Scoția. Povestea este plină de neprevăzut, de personaje curajoase, dar și de elemente supranaturale, care îmbină foarte frumos trecutul cu prezentul. În mijlocul acestor teme se află Claire, o asistentă medicală de război, și Jamie, un scoțian curajos. Cei doi fac parte din lumi complet diferite, ba chiar din timpuri total diferite, însă magia Dianei îi aduce împreună și dă naștere uneia dintre cele mai frumoase povești de dragoste EVER. Pentru cei care nu știu nimic despre această serie, cu ajutorul pietrelor de la Craigh Na Dun, Claire călătorește cu 200 de ani în urma prezentului ei, ajungând în Scoția anului 1743. „Călătoarea” m-a făcut să mă îndrăgostesc de Scoția, de meleagurile de vis, de obiceiurile localnicilor, de locurile fermecătoare pe care efectiv le vezi prin ochii Dianei. În același timp, aceasta mi-a trezit interesul și pentru gândirea secolului XVIII, care era din păcate, extrem de rudimentară și se lăsa ghidată după principii ciudate, de neînțeles în zilele noastre. Apropierea dintre Claire și Jamie scoate clar în evidență o discrepanță între nou și vechi și ne arată cum se pot face compromisuri atunci când iubești. Cartea îți dă foarte mult de gândit, deoarece iubirea dintre cei doi, deși nucleul acțiunii, naște controverse și este mereu pusă la încercare. Tot aici asistăm la scene destul de greu de digerat pentru cei slabi de inimă, însă sunt subiecte ancorate în realitatea acelor timpuri, care chiar dacă le acoperim cu un deget, nu pleacă, fiind în continuare acolo și distrugând vieți.

Piatra a scos un țipăt asurzitor. Nu mai auzisem un asemenea sunet niciodată de la o ființă vie. Îmi era imposibil să îl descriu. Aș putea spune că este un soi de țipăt pe care l-ai putea aștepta din partea unei pietre. A fost oribil. Am dat violent din cap sperând că sunetul va înceta, însă țipătul a continuat. M-am ridicat și m-am îndreptat împiedicat spre marginea cercului. Nu știu acum dacă m-am îndreptat intenționat spre despicătura din piatra mare sau dacă a fost ceva accidental, o bâjbâială oarbă prin ceața zgomotului. Pot doar spune că în acel moment câmpul vizual mi s-a contractat într-un singur punct întunecat, apoi a dispărut cu totul, lăsând în urmă nu beznă, ci un vid luminos.


Imagini pentru calatoarea coperta

Talismanul. 

Volumul II din serie mi s-a părut mult mai matur și aproape că m-a încântat mai mult decât „Călătoarea”. Iubesc să cunosc locuri noi și prin această carte am reușit să mă desprind puțin de draga Scoție și să cunosc mai bine Franța, lucru care mi-a plăcut la nebunie. Am experimentat și o altă față a relației dintre Jamie și Claire, o etapă grea, cu multe încercări care au lăsat urme adânci. Practic, personajele noastre se maturizează și te maturizezi și tu ca cititor, deoarece după primul volum știi deja la ce să te aștepți din partea lor și șocul se diminuează. Tristețea rămână totuși acolo pentru că se naște o legătură foarte puternică între cititor și cuplul Jamie și Claire, și din păcate aceasta este grav încercată. Nu doar factorii externi o încearcă ci și cei doi, pentru că fac multe greșeli din diferite motive, ce schimbă dramatic cursul cărții. În concluzie, cartea este o mare lecție de viață, despre greutăți, schimbare, răzbunare, comunicare, dar și iubire. De asemenea ne vorbește despre un curaj ieșit din comun, un curaj ce are toată intenția din lume de a schimbă viitorul și deși această idee pare de neînțeles, pentru mine a mers de minune.
Mergem pe același trend, pe teme care abundă în realism, un realism de o duritate aparte, dar care întotdeauna lasă o lecție în spate. Recenzie Talismanul

Cred că nu se va întâmpla, Claire; cred că îl vom opri. Și dacă nu, tot nu cred că mi se va întâmplă ceva. Dar, dacă se va întâmpla, a șoptit sincer, dacă se va întâmpla, vreau să existe un loc în care să te duci; vreau să ai la cine să te duci dacă eu…nu voi putea avea grijă de tine. Și dacă nu pot fi eu, atunci va trebui să fie un bărbat care te iubește. Claire, tu știi ce înseamnă pentru mine să fac asta – să-i cruț viața lui Randall. Promite-mi că, dacă va fi cazul, te vei întoarce la Frank.


Imagini pentru calatoarea copertaTobele Toamnei, vol 1.

Această carte este cu totul și cu totul specială, pentru că schimbă statutul cuplului nostru și îi întregește după atâta suferință. Apariția Briannei, fata celor doi, este un motiv care îi aduce și mai aproape unul de celălalt, și în același timp le stârnește dorința de a pune capăt căutării și a întemeia o familie în adevăratul sens al cuvântului. Jamie și Claire aveau întotdeauna o misiune, întotdeauna căutau să facă ceva, să se lupte cu istoria și să facă bine. Acum a venit timpul să se gândească la ei și să trăiască viața așa cum trebuia trăită acum mulți ani. Este o carte care vorbește mult despre iubirea față de familie, față de copii și acest legământ între cei doi este extrem de puternic. Îți inspiră multe sentimente frumoase și te înduioșează atunci când vezi cât de mult se iubesc. Dar pe lângă iubire există evident și suferință și sacrificiu, pentru că niciodată viața celor doi nu se rezumă la monotonie. Diana simte nevoie să îți facă simțită prezența, pentru că indiferent de cursul pozitiv pe care povestea o poate lua, întotdeauna vor există greutăți care să îi încerce pe Jamie și Claire. Cu apariția Briannei, parcă totul se complică puțin mai mult, pentru că spiritul de părinte își face simțită atât de mult prezența, încât pe mine m-a copleșit prin frumusețea lui:)

Și brusc, totul a devenit simplu. El și-a întins brațele spre ea. Ea s-a lăsat cuprinsă de ele și a descoperit că se înșelase; Jamie era masiv așa cum și-l imaginase, iar brațele lui au strâns-o masiv, așa cum sperase.


Sper că nu v-am plictisit foarte mult cu recomandările mele, însă din suflet vă spun că trebuie să încercați aceste cărți. Poate la prima vedere sunt extrem de groase, cu multe pagini, însă vă spun sincer: nimic din conținut nu este în plus, totul este plasat în poveste cu un scop. Fie că admirăm Scoția sau alte meleaguri, fie că îi urmărim pe Jamie și Claire în aventurile lor, fiecare capitol are un temei și este făcut special pentru noi, cititorii. Momentan au apărut la editura Nemira doar primele 5 volume din serie, însă sigur aceasta ne va încânta curând cu o nouă poveste despre dragoste și curaj. Spor la citit 🙂

CĂRȚILE SCRISE DE DIANA GABALDON MENȚIONATE ÎN ARTICOL:

► Călătoarea► Talismanul ► Tobele Toamnei vol.1
Vezi Top 100 cărți ale anului 2022