Recenzie “Dincolo de bine și de rău” de Friedrich Nietzsche

de | oct. 12, 2022 | Filosofie, Recenzii cărți, Științe Umaniste

Am ajuns la Nietzsche purtată de o curiozitatea și dorința de a cocheta un pic cu filozofia. Însă, trebuie să recunosc că filozofia este pentru mine o provocare literară, poziționându-se printre lecturile neordinare. Nu a fost o lectură ușoară și cred că nu am intrat pe deplin în esența acelor meditații. Presupun că am nevoie de o recitire, deși nu sunt dispusă s-o fac imediat. Nu a fost o lectură cursivă, în ritm alert, am avut nevoie de ceva timp pentru a intra în acest stil de scriere și pentru a purcede pe această cărare deloc bătătorită. Desigur, dat fiind faptul că filozofia nu se citește precum beletristica, am avut nevoie de o perioadă mai îndelungată pentru a parcurge aceste rânduri.

Și acum, din câte am înțeles eu, o mică expunere mai jos. Atât s-a putut…

Nietzsche își începe expunerea prin condamnarea vechilor filozofi, pentru prejudecățile acestora. Filozofii, la fel ca și ceilalți muritori de rând, au o voință de adevăr care îi ispitește și îi mână spre meditații. Dar ceea ce condamnă Nietzsche aici este în primul rând folosirea de către filozofii vechi a unor idei preconcepute, sau faptul de a se baza pe acel adevăr răspândit. Ori, rolul lor ar trebui să stea în mod cert în opunerea ideilor șablon, în îndoire și analiză. Conform lui, nici celor mai prevăzători dintre vechii filozofi nu le-a venit ideea să se îndoiască de la bun început, când aceasta era imperios necesar, chiar dacă ei își propuseseră ferm “de omnibus dubitandum”, deci să se îndoiască de toate. Prin urmare, el este mai curând de partea antirealiștilor sceptici care analizează la microscop cunoașterea și care merg mai departe, evoluează, dar nu se orientează spre trecut, spre idei învechite.

A trăi nu înseamnă oare a evalua, a prefera, a fi nedrept, a fi îngrădit, a dori să fii fericit?

În corelație cu prejudecățile filozofilor vine și spiritul liber, mânat de voința proprie. În acest context Nietzsche precizează că în majoritatea cazurilor ne exercităm voința numai atunci când ne-am putut aștepta și la un efect al ordinului, ceea ce e în defintiv tot ascultare. Iar acea faimoasă “causa sui” este cea mai mare contradicție de sine pe care omenirea a conceput-o. Este o absurditate și o violare a logicii dorința de “libertate a voinței”, dorința de a purta responsabilitatea pentru acțiunile proprii, scutindu-l de acestea pe Dumnezeu, dar și strămoșii, lumea, hazardul și societatea.

Înconjurați-vă cu oameni care sunt ca o grădină!… sau ca o muzică deasupra apelor, în faptul serii, când ziua devine deja o amintire, alegeți singurătatea bună, singurătatea liberă, zglobiu și veselă, care vă dă și dreptul de a rămâne încă buni, într-un sens sau altul.

Și în final, am găsit și câteva teze privind religia. Filozoful afirmă că credința creștină înseamnă pentru început jertfă, limitarea libertății, a oricărui orgoliu, a oricărei siguranțe de sine a spiritului; ea este totodată aservire și batjocorire de sine și automutilare. Deasemenea prețul plătit este scump atunci când religiile nu constituie instrumente sau mijloace de instruire și educație în mâna filozofului, ci domnesc de la sine, în mod suveran, când ele însele vor să fie scopuri finale, iar nu mijloace printre alte mijloace. Nietzsche concluzionează: creștinismul a fost cel mai funest mod de infatuare de până acum. Prin el și prin răspândirea ideilor de egalitate s-a creat un animal gregar, ascultător, maladiv și mediocru – europeanul.

Cărțile care se adresează tuturor sunt mereu urât mirositoare, intră în ele duhoarea oamenilor mărunți.

Dacă v-a trezit curiozitatea această umilă prezentare făcută de către un novice și deloc cunoscător al filozofiei (și chiar dacă nu v-a plăcut) s-ar putea ca această carte să vă cucerească.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Titlu: Dincolo De Bine și De Rău
Autor: Friedrich Nietzsche
An apariție : 2011
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 248
Limba: Română
Gen Literar: Filosofie
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 3689

Alte recenzii de la Friedrich Nietzsche:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Taisia Crudu a fost redactor Booknation.ro și a scris 211 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Taisia Crudu aici.
Mă numesc Taisia și sunt o cititoare înflăcărată! Citesc, pentru că este un mod agreabil de a petrece timpul liber și a îmbina utilul cu plăcutul. Îmi place lectura fiindcă îmi dă posibilitatea să evadez din realitate și să trăiesc mai multe vieți. Am oportunitatea să vizitez diferite locuri, să simt o multitudine de sentimente și senzații atunci când totul mă ține pe loc sau când cad în rutina zilnică. Și desigur, îmi place să cred că cu fiecare carte citită “cresc” un pic. Încerc să găsesc ceva “bun” în fiecare lectură. După fiecare carte devin mai curioasă și mai motivată să citesc mai mult, să descopăr lucruri noi și interesante. Este poate cel mai ușor mod de a te redescoperi și a te reinventa. Cititul e la modă!
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments