Dragoste in vreme de razboi – Recenzie Tatuatorul de la Auschwitz de Heather Morris

de | ian. 16, 2019 | Ficțiune, Istorie, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Câte vieți are o pisică?
Dar un om?
Dar un evreu la Auschwitz?

Probabil, nici „fericiții” supraviețuitori n-au mai simțit că trăiesc cu adevarat după aceea, şi cu siguranță n-au mai reuşit să realizeze ceea ce-şi propuseseră înainte de razboi. Fii şi fiice, soți şi soții, mame şi tați, frați şi surori, prieteni şi duşmani, umbra celor văzute şi îndurate le-a pătat sufletul pentru toată viața, plaga ororii le-a umbrit viitorul.

Omul este cel mai crud animal. Ura e simplă. Dragostea nu-i uşor de dus, înseamnă sacrificii, te amenintă cu suferința şi îți cere tot. Şi e mare, mare lucru să-ți păstrezi umanitatea trăind într-o cuşca cu lei flămânzi şi oi înspăimântate, amestecați de-a valma.

Lale şi Gita fac parte dintre cei care-au sfidat moartea şi şi-au respectat promisiunea de a supraviețui lagărului, şi citind despre povestea lor de dragoste într-o lume sfâşiata de violență, îmi doresc să cred că n-au fost singurii care au avut parte şi de altceva în afară de cruzime si umilință. E o rază de optimism în carte, ascunsă sub toată tortura, ura, lipsurile, frica şi teroarea nazistă. Spiritul uman este admirabil. Iar cartea certifică una dintre definițiile eroului: o persoană obişnuită care face cele mai bune lucruri în cele mai teribile circumstanțe.

„Tatuatorul de la Auschwitz” de Heather Morris nu are forța altor poveşti, nu găsim în ea nici prea multe aspecte cutremurătoare ca în altele, dar este originală, deoarece dezvăluie şi alte aspecte decât cele întâlnite în mod obişnuit în cărțile despre viața în lagărele de concentrare. O poveste de dragoste într-un lagăr poate părea puțin deplasată în ochii unora, dar este dovada că viața merge înainte, este dovada că umanitatea a supraviețuit cruzimii. Speranța ce se desprinde din povestea de dragoste ce ia nastere între cei doi tineri evrei ne ajută să privim războiul şi din altă perspectivă. Din perspectiva persecutatului care alege să privească spre lumina de la capătul tunelului şi să nu cedeze.

Poate Lale nu este prototipul eroului, dar modul în care alege să-şi rişte propria viată şi să-şi ofere ajutorul celorlalți este de admirat. Lale nu este evreul tipic pe care ne-am obişnuit să-l întâlnim în poveştile despre război, nu are parte de tratamentul inuman pe care-l înfruntă majoritatea evreilor în lagăr. El reuşeşte să obțină avantaje şi beneficii, asigurate de munca lui de tatuator, dar, pe care alege să le împartă, chiar dacă nimic nu-l obligă. În ciuda condițiilor vitrege, situație în care fiecare ar fi interesat doar de propria supraviețuire, el işi cultivă umanitatea şi se comportă în consecință.

Dragostea pentru Gita este firul de care se agața pentru a nu ceda, este asigurarea lui că la ieşirea din lagăr nu va fi singur, ci va avea cu cine să-şi clădească o noua viața; simte că are obligația să supraviețuiască pentru a onora promisiunea făcută femeii iubite de a-i arăta ce înseamna fericirea.

Lale are doua atuuri pe care le foloseşte la potențial maxim: curajul şi norocul. În întunericul regizat de nazişti, el a reprezentat lumina pentru mulți dintre evreii cu care a intrat in contact.

To save one is to save the world.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia

Vezi Top 100 cărți ale anului 2023
Titlu: DRAGOSTE IN VREME DE RAZBOI - TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ
Autor: Heather Morris
An apariție : 2018
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 312
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 3.5 / 10
Vizualizari recenzie: 935

Alte recenzii de la Heather Morris:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Recenzie ”Îngerul meu secret” de Federica Bosco

Povestea unui înger păzitor: După ce Patrick a murit, Mia și-a dorit ca toată lumea ei să se sfârșească. Și aproape că a reușit să facă asta după ce s-a aruncat în marea care i-a răpit viața celui pe care îl iubea. A lăsat valurile să îi înconjoare trupul, însă ceva...

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

Recenzie ”Interzis” de Vi Keeland

O seară de poker, un show și o iubire interzisă... Ea este cea mai bună jucătoare de poker, el este un magnat arogant care, uneori, după o zi de muncă, preferă să joace poker cu niște prieteni vechi. Așa se întâlnesc Kate Monroe și Cooper Montgomery, într-o seară când...

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Recenzie ”Femeile lui Lazăr” de Marina Stepnova

Am de mult timp cartea aceasta în lista de must read și habar n-am de ce mi-a luat așa mult timp să ajung s-o citesc având în vedere cât de mult mi-a plăcut. Am auzit multe lucruri bune prin online și de data asta chiar au fost pe bună dreptate deoarece a fost scrisă...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1477 zile și a scris până acum 484 articole. Se află pe poziția 3 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments