„După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng” de Eugen Şerbănescu

by | Jul 3, 2018 | Istorie, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA DUPĂ-AMIAZĂ CU O NIMFOMANĂ PE VÂRFUL MUNTELUI PARÂNG ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

„Faceţi ce vreţi, vorbiţi-mă în toate felurile posibile şi imposibile, bârfiţi-mă, forfecaţi-mă, visaţi-mă, adoraţi-mă, idolatrizaţi-mă… Sunt intangibilă, sunt preoteasa păcatului, vestala lui Eros care guvernează lumea sub portaluri. Eu sunt Napoleon şi dacă nu mă încoronează nimeni, mă încoronez singură, ha!”

O Românie pe înţelesul tuturor descoperim printre rândurile lipsite de pudoare ale acestei poveşti cu destule evenimente în care ne regăsim cu toţii, fie că ne place sau nu.

După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng nu este o carte despre sex, în cazul în care unii sunt induşi în eroare de titlul cărţii. Nu! Eugen Şerbănescu reuşeşte să îmbine cu măiestrie povestea unei femei care a învăţat să supravieţuiască şi să obţină puterea într-o lume dominată de bărbaţi, şi istoria care încă mai bântuie şi chinuie ţara noastră în prezent – comunismul.

„Sărăcia masivă naşte monştri. Sărăcia generalizată cu care s-a ieşit din comunism este un factor care a influenţat considerabil evoluţia sincopată a României post-decembriste, favorizând haosul de valori morale, deschizând porţile corupţiei, foloaselor necuvenite, matrapazlâcurilor de toate felurile.”

Folosindu-se de singurele sale arme în momentul respectiv, erotismul şi inteligenţa, personajul cărţii, Livia, o tânără crescută sub aripa învăluitoare şi sufocantă a comunismului, reuşeşte să părăsească România, aflată încă sub dictatură. În această aventură a evadării, ea descoperă o latură ascunsă şi inhibată a personalităţii sale şi decide să o exploateze pentru propriile beneficii.

„Ştiu că mi se trage din comunism, când tot timpul te simţeai vinovat de câte ceva, te simţeai vinovat de cele mai fireşti gesturi, de propria viaţă. (…) Nu sunt cinică, dragule, sunt realistă. Încerc să mă protejez, ba chiar să mă salvez. De fapt, toată viaţa n-am făcut decât să încerc să mă salvez.”

După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng ar putea fi considerată, mai degrabă, o lecţie usturătoare despre trecutul şi prezentul nostru. O lecţie despre supravieţuire, dar nu una cu care să ne mândrim. Fie că vrem să admitem sau nu, este o lecţie traumatizantă pe care cei mai mulţi dintre noi nu au reuşit să o înveţe suficient de bine – istoria ţării noastre –, având în vedere că după treizeci de ani de la căderea comunismului, drumul nostru pare că tot acolo se îndreaptă.

„Comunismul este o perpetuă virtualitate a fericirii, care nenoroceşte şi, la final, distruge viaţa oamenilor.”

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții DUPĂ-AMIAZĂ CU O NIMFOMANĂ PE VÂRFUL MUNTELUI PARÂNG?

Vezi toată lista de cărți scrise de Eugen Şerbănescu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA DUPĂ-AMIAZĂ CU O NIMFOMANĂ PE VÂRFUL MUNTELUI PARÂNG CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: După-amiază Cu O Nimfomană Pe Vârful Muntelui Parâng
Autor: Eugen Şerbănescu
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 3.07.2018
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman

Recenzie “Un bărbat pe nume Ove” de Fredrik Backman

"Un bărbat pe nume Ove" este o minunată carte suedeză scrisă de Fredrik Backman. Aceasta a fost publicată în anul 2012 în țara de origine. La noi în țară a apărut la Editura Art în anul 2020, în colecția Musai. Și într-adevăr este o carte musai de citit, pentru că ai...

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

Recenzie “Psycho” de Robert Bloch

"Psycho" este un roman horror absolut scris de autorul american Robert Bloch. Cartea a fost publicată în anul 1959, și la un an după lansare a avut parte și de prima sa ecranizare, filmul Psycho din 1960, regizat de Alfred Hitchcock.  Cartea "Psycho" de Robert Bloch...

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

Recenzie “Pastorala americană” de Philip Roth

În ciuda titlului, doar începutul cărții  poate fi privit ca fiind idilic, și nici acesta integral, ci dacă ne referim strict la amintirile scriitorului din copilărie. Este o carte premiată şi își merită elogiile dacă ținem cont de ideea de bază, de scriitură, și dacă...

0 0 vote
Article Rating
Ana Dumitraşc este redactor Booknation.ro de 1415 zile și a scris până acum 56 articole. Se află pe poziția 11 din 25 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments