„După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng” de Eugen Şerbănescu

de | iul. 3, 2018 | Istorie, Literatura Română, Recenzii cărți

„Faceţi ce vreţi, vorbiţi-mă în toate felurile posibile şi imposibile, bârfiţi-mă, forfecaţi-mă, visaţi-mă, adoraţi-mă, idolatrizaţi-mă… Sunt intangibilă, sunt preoteasa păcatului, vestala lui Eros care guvernează lumea sub portaluri. Eu sunt Napoleon şi dacă nu mă încoronează nimeni, mă încoronez singură, ha!”

O Românie pe înţelesul tuturor descoperim printre rândurile lipsite de pudoare ale acestei poveşti cu destule evenimente în care ne regăsim cu toţii, fie că ne place sau nu.

După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng nu este o carte despre sex, în cazul în care unii sunt induşi în eroare de titlul cărţii. Nu! Eugen Şerbănescu reuşeşte să îmbine cu măiestrie povestea unei femei care a învăţat să supravieţuiască şi să obţină puterea într-o lume dominată de bărbaţi, şi istoria care încă mai bântuie şi chinuie ţara noastră în prezent – comunismul.

„Sărăcia masivă naşte monştri. Sărăcia generalizată cu care s-a ieşit din comunism este un factor care a influenţat considerabil evoluţia sincopată a României post-decembriste, favorizând haosul de valori morale, deschizând porţile corupţiei, foloaselor necuvenite, matrapazlâcurilor de toate felurile.”

Folosindu-se de singurele sale arme în momentul respectiv, erotismul şi inteligenţa, personajul cărţii, Livia, o tânără crescută sub aripa învăluitoare şi sufocantă a comunismului, reuşeşte să părăsească România, aflată încă sub dictatură. În această aventură a evadării, ea descoperă o latură ascunsă şi inhibată a personalităţii sale şi decide să o exploateze pentru propriile beneficii.

„Ştiu că mi se trage din comunism, când tot timpul te simţeai vinovat de câte ceva, te simţeai vinovat de cele mai fireşti gesturi, de propria viaţă. (…) Nu sunt cinică, dragule, sunt realistă. Încerc să mă protejez, ba chiar să mă salvez. De fapt, toată viaţa n-am făcut decât să încerc să mă salvez.”

După-amiază cu o nimfomană pe vârful muntelui Parâng ar putea fi considerată, mai degrabă, o lecţie usturătoare despre trecutul şi prezentul nostru. O lecţie despre supravieţuire, dar nu una cu care să ne mândrim. Fie că vrem să admitem sau nu, este o lecţie traumatizantă pe care cei mai mulţi dintre noi nu au reuşit să o înveţe suficient de bine – istoria ţării noastre –, având în vedere că după treizeci de ani de la căderea comunismului, drumul nostru pare că tot acolo se îndreaptă.

„Comunismul este o perpetuă virtualitate a fericirii, care nenoroceşte şi, la final, distruge viaţa oamenilor.”

Titlu: DUPĂ-AMIAZĂ CU O NIMFOMANĂ PE VÂRFUL MUNTELUI PARÂNG
Autor: Eugen Şerbănescu
An apariție : 2011
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1258

Alte recenzii de la Eugen Şerbănescu:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth
Recenzie ”Animal pe moarte” de Philip Roth

Romanul "Animal pe moarte" de Philip Roth realizează o meditație profundă asupra iubirii, morții și trecerii timpului, străbătută de un fir narativ complex și captivant. Romanul explorează relația dintre un profesor universitar în vârstă, David Kepesh, și o tânără...

Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom
Recenzie “Problema Spinoza” de Irvin D. Yalom

  Psihologul și psihanalistul Irvin D. Yalom, autor al mai multor lucrări de psihoterapie, a delectat publicul larg și cu câteva romane, între care și “Problema Spinoza”. Acest volum dezvoltă în paralel două planuri, la distanța de câteva secole, care se...

Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout
Recenzie ”Ispita bodyguardului” de Jennifer L. Armentrout

,,El o poate proteja de oricine, însă nu și de el însuși” Povestea din Ispita bodyguardului explorează aventura tumultoasă a unei jurnaliste, Alana Gore, și a bodyguardului ei, Chandler Gamble, într-o călătorie presărată cu provocări și atracție. Confruntată cu o...

0 0 votes
Article Rating
Ana Dumitraşc a fost redactor Booknation.ro și a scris 58 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ana Dumitraşc aici.
Doar un cititor pasionat...
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments