Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru personalele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine.

Ana-Maria Negrila: Cu multă plăcere. Întotdeauna am fost atrasă de mister și fantastic, de lumile care ar putea să existe dincolo de cea reală. Am început să scriu SF și fantasy din dorința de a construi alte locuri/variante ale realității ce meritau explorate. Am debutat în 1993 într-o publicație foarte cunoscută în epocă, Jurnalul SF, și am continuat să scriu și să particip la numeroase antologii până în 2004, când mi-a apărut prima carte, Orașul ascuns, urmată în 2005 de romanul Împăratul ghețurilor, iar în 2016, de primele două volume ale seriei Stelarium, Regatul sufletelor pierdute și Ascensiunea stelară. Am abordat mai multe subgenuri de la dark fantasy, la cyberpunk, new weird și space opera.

 E.I. Cum apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

A.M.N. Mărturisesc că nu știu. Cred că m-am născut cu ea. Întotdeauna am spus povești. La început, mă gândeam cum ar fi fost dacă o anumită poveste ar fi avut alt sfârșit sau dacă unul dintre personaje ar fi ieșit din granițele ei și și-ar continua viața, implicându-se în altele aventuri. Am început să citesc masiv în jurul vârstei de opt ani și cred că un an mai târziu am scris și primele povestiri.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine când scrii o carte?

A.M.N. Cercetarea este foarte importantă pentru orice gen literar, dar poate și mai importantă în domeniul SF, unde trebuie să utilizezi noțiuni care nu sunt întotdeauna familiare. Nu putem fi specialiști în toate domeniile, așa că ne bazăm pe lucrările oamenilor de știință. Totuși, cercetarea este una, iar ce va fi folosit într-un roman SF cu totul alta, pentru că datele științifice și tehnice trebuie bine integrate în structura lumii. Există însă multe informații de care un scriitor are nevoie și care nu țin strict de latura tehnică a SF-ului, și anume de psihologia personajelor, elemente de sociologie, religie etc., de aceea cercetarea pentru un roman poate fi un proces destul de laborios și îndelungat.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

A.M.N. La început, am scris când aveam chef, inspirație, adică în momentul în care o lume existase destul de mult timp în mintea mea pentru a dori să iasă la lumină. Acest lucru a durat atâta timp cât am scris povestiri, dar în momentul în care am trecut la roman, lucrurile s-au schimbat și am început să îmi organizez altfel timpul. Acum, fiind în mijlocul unei serii de mari dimensiuni, trebuie să păstrez un ritm susținut dacă doresc să o finalizez, așa că încerc să scriu în fiecare zi, chiar dacă uneori nu depășesc o pagină.

E.I. Cum te-ai simțit când ai publicat prima carte?

A.M.N. A trecut ceva timp de atunci, dar îmi amintesc că aveam emoții legate de copertă, care până la urmă nu mi-a plăcut, și de formatul, care trebuia să fie gen „carte de buzunar”, și care nu mi s-a părut o idee foarte bună. Deci pot spune că am avut sentimente amestecate.

E.I. Ce ne poți spune despre cartea „Regatul sufletelor pierdute”?

A.M.N. Romanul a fost primul din seria Stelarium, al doilea volum fiind Ascensiunea stelară, publicată la finele anului 2016. Aș vrea să pot spune că am optat pentru mai multe volume pentru a dovedi că scriitorii români de SF  pot produce lucrări de o asemenea întindere, dar a fost o consecință a complexității poveștii pe care o am de spus. Acțiunea primului volum are loc la mai multe sute de ani de când un convoi de nave a părăsit Pământul pentru a coloniza alte lumi. O parte dintre nave se opresc pe o planetă pe care o numesc Galene și care are un sistem energetic deosebit, o simbioză între plante-animale și planeta în sine. Cu timpul această energie influențează și coloniștii și astfel ia naștere un grup de oameni, numiți agenți anh, care pot intra în legătură cu creierele vegetale ale planetei, ajungând în cele din urmă să manipuleze, cu ajutorul a două forțe anh și um, și viețile altor oameni. Seria urmărește destinele a patru agenți, Sten Darr, Adrew Hermen, Karl Senn și Ralle Genaro, care după ce sunt implicați în jocurile de putere de pe planetă, își încep călătoria prin univers în căutarea descendenților celorlalte nave plecate de pe Pământ.

E.I. Ai folosit ca personaj în cartea ta pe cineva din viața reală?

A.M.N. Parțial, da. Este mai ușor să construiești personaje dacă ai un model, pentru că astfel rezolvi o parte din problemele legate de psihologia lui și de modul în care relaționează cu alte persoane. Totuși, cele mai multe personaje sunt doar parțial „reale”, mai degrabă imagini ale realității, mai ales că sunt puse în situații deosebite.

E.I. Care dintre cărțile tale te descriu cel mai bine?

A.M.N. Toate și niciuna. Orice lucrare de ficțiune conține ceva din personalitatea scriitorului, dar nimeni nu va putea face distincția între reflecția autorului așa cum apare în paginile cărții și personalitatea adevărată a omului din spatele textului. S-a scris mult despre asta, așa că nu o să insist. Totuși, aș face trimitere la romanele seriei Stelarium, pentru că sunt texte de largi dimensiuni, deci este posibil ca o parte mai mare a personalității mele să se oglindească acolo.

E.I. Unde iți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

A.M.N. Pe site-ul meu, unde se găsesc fragmente de roman și mai multe lucruri despre istoria colonizării planetei Galene,  pe pagina de Facebook a seriei, pe GoodRead.ro sau pe site-ul Goodreads. Aici vor găsi informații despre cărți, despre evenimentele la care particip, despre noile apariții. Cărțile se vând în librăriile Alexandria, Eminescu, Red Goblin și on line, pe elefant.ro, librărie.net și alte librării virtuale.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

A.M.N.  Trăim într-o perioadă marcată de agresiune mediatică și de stres, de aceea este cu atât mai lăudabil că există oameni care găsesc timpul să se documenteze, să discute despre cărți și să se cufunde în lectură. Continuați să faceți acest lucru și, chiar dacă uneori nu veți reuși să citiți tot ce vă doriți, faptul că veți poposi în lumea unei cărți și veți medita o clipă asupra ei va însemna un mic pas spre normalitate.

CAUTĂ CĂRȚILE SCRISE DE ANA-MARIA NEGRILA ÎN LIBRĂRIA TA PREFERATĂ:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!