Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Claudia Groza: Sincer nu îmi place să vorbesc despre mine și nici nu mă pricep. Dar pot declara că îmi plac cărțile, copiii și ceea ce fac: sunt profesor de biologie și scriitoare pentru copii. Sunt norocoasa mamă a gemenilor Ana Melania și Horia Ioanid de 1 an și 10 luni. Am lucrat puțin și prin cercetare, dar am înțeles că drumul meu are legătură cu copiii. Din  2010 am început să realizez și ateliere pentru copii, pornite de la lectura unui fragment de poveste. Dacă aveam minte și îmi deschideam un loc special pentru asta, acum eram departe pe această nișă.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C.G. Pasiunea pentru scris o aveam în mine. Zăcea în stare latentă de când eram mică și citeam foarte mult. Îmi doream să scriu cândva o carte. Apoi, peste ani, mai mult în joacă, am urmat un curs de scriere creativă. Apoi mi-am făcut un blog. Am aflat că scrisul este o formă de purificare și scriam mult. De fapt, scriam zi de zi. Apoi, am făcut și un blog cu povești („Poveștile Lizei”). Și pasiune crește și tot crește, precum un foc.

E.I. Cum s-a născut cartea „Întâmplările detectivului Curios”?

C.G. Cartea „Întâmplările detectivului Curios” s-a născut din dorința editorului de a combina poveștile cu biologia. Ideea mi s-a părut interesantă și am scris. A fost ceva foarte plăcut și pentru mine. Am înțeles astfel că pot „să mă joc” foarte mult la orele mele de biologie. Cartea cu siguranță va continua. Sunt atât de multe curiozități care își așteaptă poveștile!

E.I. Ce te inspiră să scrii?

C.G. Inspirația apare de unde nu mă aștept și când mă aștept mai puțin. De obicei, scriu pornind de la nevoile, problemele pe care le observ la copii/elevi. Apoi, scriu despre diverse obiecte/cuvinte utile. Am scris de exemplu „Poveste lui Te rog și Mulțumesc” și „Povestea fraților Ianuarie și Gerar ”. Am scris despre Hapciu, nasture, puful de păpădie. Acum, mă inspiră copiii mei.

E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?

C.G.  Da. Uneori titlul atrage, dar conținutul poate să dezamăgească. Dar titlul este important!

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

C.G. Da. Orice carte inspiră. Dacă este un scriitor care spune că el a ales subiecte unice, se păcălește. De exemplu, când am scris prima poveste pentru copii „Tobias, elefănțelul colorat” m-am inspirat din povestea lui Dumbo, dar și a tăurașului Ferdinand. Apoi, am aflat că și numele Tobias era super cunoscut în literatură.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

C.G. Am două manuscrise în sertar în care cred foarte mult și îmi doresc să aibă șansa de a vedea lumina librăriilor și de a simți degetele copiilor urmărind acțiunea. În vacanța de iarnă, voi scrie prima mea carte pentru adolescenți.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

C.G. Când am publicat prima carte cel mai mult m-a susținut editoarea Alina Perțea, căreia îi mulțumesc. Ea este cea care a crezut în mine și personajele mele.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.G. Cititorii îmi pot urmări activitatea pe site-ul meu: www.claudiagrozalazar.ro și pe pagina de autor Claudia Groza (facebook).

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.G. Cu mare drag le doresc sănătate, lecturi numeroase care să le bucure sufletul și să le lumineze viața, să creadă în ei și să își urmeze visul/visurile!

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1232 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate