Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască ce ne puteți spune despre dvs.? 

C.M. E destul de greu să vorbesc despre mine, nu simt această nevoie și sunt oarecum stingher ori de câte ori sunt rugat să o fac. Cred că lumea se așteaptă la ceva deosebit. Sunt un om pasionat de oameni, de lecturi și de frumusețe.  Încerc să fac viața frumoasă ajutându-mă de cei care îmi stau prin preajmă și bucurându-ne împreună.

E.I. Cum a început această călătorie a scrisului?

C.M. Dacă ne referim strict la această carte: “Ca o zi de duminică”, ea este rodul  dialogului cu bunul meu prieten Cosmin Neidoni și a venit firesc, aproape că s-a scris de la sine. Am dorit să avem un dialog mai amănunțit despre propriile vieți, să ne cunoaștem în virtutea unei prietenii “la prima vedere”. Nu am avut niciodată sentimentul că scriu o carte, ea este în primul rând mărturisire, e tot ce am vrut să știe Cosmin despre mine. Cred că toți ar trebui să avem curajul de a scrie o astfel de carte. Eu am avut șansa unui interlocutor care are știința cuvintelor și sensibilitatea întrebărilor esențiale. 

E.I. Au existat obstacole în publicarea cărții ”Ca o zi de duminică. Dialog epistolar”?

C.M. N-a fost nici un obstacol pentru că nu ne-am propus ceva nerealizabil. Suntem amândoi în” familia” Libris Editorial și nu s-a pus problema publicării. A fost partea cea mai ușoară.

E.I. Vă doriți să transmiteți un anumit mesaj prin această carte?

C.M. Cred că fiecare carte are mesajul ei. I-am spus mereu lui Cosmin că această carte simt că am scris-o pentru noi. Ea și-a împlinit scopul în momentul în care am terminat-o. Pentru mine a fost vindecătoare.  Dacă poate să bucure și pe alții, cu atât mai bine și mai onorant pentru noi. Mesaje sunt multe și diverse, fiecare cititor se poate ospăta cu ce îi face plăcere. Aș fi bucuros dacă și-ar alege singur mesajul. Pentru mine a fost un exercițiu de cunoaștere și o nesperată întâlnire cu un om frumos, educat și erudit. E tot ce aștept de la oameni. De la prieteni nici nu mai vorbesc.

E.I. Această colaborare între dvs. și Cosmin Neidoni va mai continua cu o nouă carte?

C.M. E prematur să vorbim de colaborare viitoare. Ce e sigur e legat de prietenie, va fi singura care va decide proiectele. Pentru mine cel mai important lucru rămâne frumusețea întâlnirii și prietenia pe care am legat-o

E.I. A fost dificil scrierea cărții în 2? Cum ați descrie experiența?

C.M. Nu a fost dificil deloc.  A fost doar bucuria de a ne cunoaște. Cred că la fel ar fi arătat cartea dacă ne trimiteam scrisori prin poștă. Dura mai mult că timp și poate ar fi fost mai elaborate la nivel de conținut. Eu am mai publicat două cărți de dialoguri, una cu părintele Constantin Necula “Bucuria credinței ” și alta cu părintele Dănuț Benga, protopopul Brașovului, “Mărturisire și dialog”, de fapt sunt înregistrările emisiunilor televizate de la NovaTv Brașov . Dar nici una dintre ele nu se ridică la nivelul dialogului din această carte și asta doar din vina mea. Nu stăpânesc la fel ca și Cosmin arta conversației la nivelul interogației. 

E.I. Cum l-ați descrie pe prietenul dvs. drag Cosmin Neidoni?

C.M. Ar fi necesar să scriu o carte că să-l pot cuprinde în vreun fel. La mine riscul de a-l descrie nu e cea mai bună îndeletnicire, ar crede lumea că i-am făcut un necrolog. Fiecare om are ceva special în el, ține de fiecare din noi să descoperim. Pentru mine întâlnirea cu el a fost “ca o zi de duminică”, tihnită, bucuroasă, luminoasă, nesperată, dar, mai ales, vindecătoare. Ca să fiu mai concret: educat, erudit, cald și așezat.

E.I. Care sunt cărțile publicate pe lângă ”Ca o zi de duminică. Dialog epistolar”?

C.M. N-aș vrea să fac o listă. Aș menționa ultimele două de poezii: “Semne de carte” și  “Oglindiri în acuarelă” și ultimele de eseuri  “Gânduri pastorale” și ” Bucuriile Cuvântului-respirații omiletice “.

E.I. Unde vă pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C.M. Nu sunt neapărat o persoană de urmărit dar am un blog, făcut de prietenii de la parohie: bucuriilecetății.blogspot.com, unde îmi apar toate activitățile publice, culturale și duhovnicești și fac emisiuni săptămânale la NovaTv : “Bucuriile credinței “. Cărțile cred că se mai găsesc, parte dintre ele, la editurile Libris Editorial-Brașov și Andreiana-Sibiu.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C.M. Să se bucure de lecturi, de oameni frumoși și buni, și de viață.