Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Cristina Lincu: Sunt Cristina Lincu. Sunt femeie, soție, mamă de trei ori, blogger, specialist în comunicare și creatoare de conținut. All in one, cum s-ar zice, dar înainte de orice sunt suma experiențelor, a emoțiilor, a simțămintelor și a întâmplărilor prin care viața (sau destinul, dacă vreți) m-a purtat.

Din punct de vedere profesional, după proiecte în domenii diverse, dar cumva conectate (marketing, proiecte sociale, jurnalism), azi fac ceea cea mă reprezintă complet: scriu. În online, pe bloguri sau platforme personale (cum este Chic-Elite.ro, dedicat promovării femeilor), dar și în cadrul unor proiecte mai ample, fiind Editorial Manager la catchy.ro. În 2014, am câștigat cel mai longeviv concurs de blogging creativ (SuperBlog), iar între 2001 și 2009, în perioada șederii mele la Madrid, am fondat și condus un proiect dedicat românilor din diaspora, alcătuit din ziar de limba română, emisiuni radio bilingve, portal web și evenimente românești (sub denumirea „Român în Lume”). Tot în cadrul acestui proiect am coordonat publicarea unei antologii bilingve de poezie – „Român în Lume – Poezia diasporei române după 1990, Spania” (Editura Fundației Culturale Ideea Europeană, 2004).

În mai 2017, am publicat prima mea carte „Mamă de 3, femeie de 10! sau… invers?” la editura Bookzone.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

C. L. Firesc. Poate influențată de faptul că părinții mei, printre altele, sunt și traducători, iar mult timp, în copilărie, îi urmăream cum lucrează, pe vremea aceea fără luxul unui computer, ci doar cu ajutorul mașinii de scris. Nu am reușit vreodată să folosesc corect una, însă eu aveam la îndemână caiete sau agende pe care, de pe la 9-10 ani am început să aștern povești și poezii. Prima dintre ele – nu știu de ce pentru că azi sunt o profană a genului – a fost o poveste Sience Fiction, pentru copii, în care descriam călătoria unui băiețel, însoțit de roboțelul său, în spațiu. Toate aceste încercări au rămas, desigur, între coperți, însă ele nu au făcut altceva decât să-mi confirme mie însămi că acesta trebuie să fie rostul meu.

E.I. Cum s-a născut cartea „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?”?

C. L. Văzând și… scriind. Cartea mea de debut „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?” este alcătuită din întâmplările prin care am trecut, ca familie cu trei copii (toți băieți), pe parcursul a doi ani, întâmplări pe care le-am așternut cu o mare doză de autoironie, dar și de umor (sper!).

Este o carte care-ţi şopteşte, printre rânduri, că eşti un părinte minunat, fără să-ţi dea, însă, niciun sfat, nicio indicaţie şi, mai ales, fără să te dojenească, nefiind o carte de parenting, sau, dimpotrivă, o lamentare a unei mame copleşite, ci, mai degrabă, o „terapie” a sufletului prin retrăirea întâmplărilor pline de tâlc ale copilăriei.

E.I. Ce te inspiră să scrii?

C. L. Viața mea, a celor din jur, întâmplările reale și cele posibile, imaginația, dorințele, emoțiile, sentimentele… totul. Orice poate deveni sursă de inspirație. Este nevoie doar să vezi, să simți, să trăiești… și apoi să scrii.

E.I. Crezi că o titlul este important pentru impactul cărții?

C. L. Esențial! Titlul vinde. Desigur, contează să fie o carte scrisă bine, o carte în care să se regăsească oricare dintre cititori – într-o măsură mai mare sau mai mică –, cu alte cuvinte, o carte care să lase urme. Însă dacă această carte nu are titlul potrivit, riscă să hiberneze pe rafturile (online sau reale) ale librăriilor. Și asta ar fi aproape o blasfemie.

E.I. Ai citit o carte care să te inspire să scrii?

C. L. Fiecare carte citită îmi deschide apetitul pentru scris. Pentru jocul și joaca cuvintelor, pentru fascinantele și infinitele lumi pe care acestea le creează și le distrug, neîncetat. Ca scriitor, devii demiurg și responsabilitatea pe care acest lucru o presupune este una absolut copleșitoare. Iar eu personal sunt profund recunoscătoare pentru această incredibilă șansă pe care o au poate doar creatorii de artă.

E.I. În prezent lucrezi la o nouă carte?

C. L. Am terminat recent romanul „Amnezia” și acum lucrez, în paralel, la două proiecte – un volum de eseuri și un alt roman.

E.I. Cine te-a susținut cel mai mult atunci când ai publicat prima carte?

C. L. Soțul, familia în general, prietenii și editura și, nu în ultimul timp, cititorii din online, dar și cei care m-au descoperit odată cu apariția cărții.

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

C. L. În prezent, mă găsiți pe cristinalincu.ro și pe catchy.ro, dar și pe ghidusii.ro – un site de nișă pentru părinți. Cartea poate fi cumpărată profitând de ofertele editurii Bookzone de aici sau de pe alte site-uri de profil, inclusiv eMag.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

C. L. În primul rând, mulțumesc BookNation pentru ocazia de a mă adresa cititorilor săi prin intermediul acestor rânduri. Iar acestora, de asemenea, le mulțumesc că mi-au parcurs interviul și le dau întâlnire cu bucuria și inocența ascunse în paginile volumului „Mamă de 3, femeie de 10! Sau… invers?”. O carte care vă va fura o lacrimă, un zâmbet și care vă va purta, pe nesimțite, înapoi, în copilărie.