Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

E.I. Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască ne poți spune câteva lucruri despre tine?

D.E.T. Cateva lucruri despre mine: Luna viitoate voi implini 71 de ani. N-as simti varsta daca nu ar fi tot felul de mici sacaieli pe care viata mi le aduce in drum pentru a nu-mi fi prea usor. Am trei baieti si de la cel mare am deja o nepotica! Nu sunt prea mari(baietii) pentru ca pe primul l-am avut la 38 de ani! Cel mic are 20 si e student! Cu mijlociul am avut mari probleme pentru ca a fost bolnav de una din bolile la moda, depresia.Despre unele dintre necazurile mele am scris in cartea „Dincolo de durere si tristete”, autobiografica 100% .Din fericire si-a revenit! A fost o minune Dumnezeeasca ,pentru ca altfel nu pot sa-i spun.De altfel, dragii mosului, singura speranta in Romania sta in Dumnezeu! Nimeni nu va va ajuta vreodata in afara de EL! Crescut in comunism nu am fost o persoana religioasa, dar dupa moartea sotiei mele(acum aproape 13 ani) si boala copilului,  am facut cativa pasi in directia bisericii. Bunicile mele au fost ceva mai religioase, iar bunica materna m-a indreptat spre scris.De profesie invatatoare , cred ca si ea a scris pe ascuns, m-a ghidat in aceasta directie. N-am sa va anexez CV-u meu care e lung si intortocheat, asa ca ma opresc aici.

E.I. Cum a apărut pasiunea pentru scris în viața ta?

D.E.T. Dupa cum v-am spus la punctul anterior pasiunea  pentru scris mi-a fost indusa de bunica mea materna. Tot la acea varsta,undeva intre 6 si 8 ani au aparut si primele incercari literare.Apoi am scris cu intermitente, am vrut sa fac facultatea de filologie, dat tatal meu a insistat pentru inginerie asa ca am urmat politehnica. Nu am renuntat  la scris nici in timpul facultatii si nici dupa aia pe cand lucram pe santierul de la Tarnita,jud.Cluj. Atunci am terminat o carte de povestiri , niciodata publicata si primul meu roman, care trebuia sa apara la editura Dacia , dara aparut dupa ani si ani la o editura particulara.Apoi a urmat o pauza de 30 de ani , timp in care au aparut cei trei copii, boala sotiei si moartea ei. La cativa ani de la moartea ei m-am apucat din nou de scris.

E.I. Cât de importantă este cercetarea pentru tine atunci când scrii o carte?

D.E.T. Raspunsul meu la acest punct e foarte simplu!.Cercetarea practic nu exista.Scriu din memorie , pe baza experientei mele de viata, care indraznesc sa spun, e foarte bogata!

E.I.Care a fost prima carte pe care ai citit-o?

D.E.T. Prima carte pe care am citit-o, tot cu ajutorul bunicii amintite mai inainte, a fost „Toate panzele sus” a lui Radu Tudoran, care pur si simplu m-a entuziasmat.Am crezut ca e vorba de carte de dinainte de razboi si numai dupa ani am Aflat ca era prima ei publicare undeva prin anii 50.

E.I.Spune-ne despre stilul tău de a scrie, care este diferența între stilul tău și a altor scriitori?

D.E.T. Stilul meu este unul direct , fara prea multe inflorituri. Am mentionat-o si unele dintre prefatele cartilor mele , ca incerc sa folosesc stilul autorilor americani de romane politiste, gen Dashiel Hammett sau Raymond Chandler.

E.I. Ce alte pasiuni mai ai pe lângă scris?

D.E.T. Sunt un iubitor al diferitelor sporturi ca tenis, schi, inot! Voi incerca sa le pcractic pana la cele mai inaintate varste.

E.I. Ai un obicei zilnic de a scrie?

D.E.T. In principiu scriu zilnic , cel putin o pagina.In ultima vreme insa , din cauza unor probleme personale sacaitoare, am facut o pauza lunga de la scris.

E.I.Cum vezi scrisul, ca pe o pasiune sau ca pe un loc de muncă?

D.E.T. Bineinteles ca e vorba de o pasiune.In sfarsit la 70 de ani fac si eu ceva ce-mi place, desi practic nu-mi aduce niciun beneficiu material!

E.I. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

D.E.T. Cititorii imi pot urmasri activitatea pe Facebook, unde am o pagina personala si alte trei pagini dedicate cartilor mele.Le-am promis celorlalti si mi-am promis si mie insumi sa-mi fac o pagina  web, un site , dar inca nu am reusit.Ultima mea carte „Sindromul arogantei” se gaseste pe site-ul Libris.ro , la librariile St.O.Iosif din Brasov, Universitatii si Book corner din Cluj Napoca.Prins cu problemele mentioate anterior nu am reusit sa extind reteaua de distri butie , dar o voi face cat de curand.Est valabil si pentru celelalte carti ale mele deoarece am incetat colaborarea cu editurile unde le-am publicat.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

D.E.T. Cititorilor BooknNation le urez sa nu-si diminueze,  pasiunea pentru literatura, un lucru atat de rar in zilele noastre, mai ales in Romania.