Istrate Emanuela: Pentru persoanele care nu au avut încă ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?

Georgiana Vâju: Desigur; cu riscul de a deveni plictisitoare și de a mă repeta am să vă spun câteva date de referință: sunt căsătorită, am 40 de ani, sunt de profesie psiholog, m-am născut și locuiesc în Brăila. Ca persoană sunt o fire destul de introvertită, dar în contrast cu asta, am umor. Nu o spun doar eu, o spun și cei care mă cunosc personal.

I.E. Când ți-ai dat seama că scrisul a devenit o pasiune?

G.V. Nu știu exact când am constatat că scrisul e o pasiune. Am început târziu să scriu, undeva după vârsta de 30 de ani. Îmi notam gânduri, idei și citate din cărțile pe care le citeam.  Apoi am început să conturez povești din gândurile pe care le adunasem. Mi-a făcut plăcere asta și în felul ăsta, în timp, s-au adunat.

I.E. Ai un program stabilit pentru scris, sau ești unul dintre acei scriitori care scriu numai atunci când se simt inspirați?

G.V. Nu am așa ceva. Scriu exact atunci când mă lovește muza creatoare, indiferent de moment, de zi sau de noapte. Mi s-a întâmplat de multe ori să mă prindă inspirația în toiul nopții. Probabil pentru că ador liniștea. Am constatat că am două  stări în care pot scrie: atunci când sunt supărată și atunci când sunt bucuroasă. Într-o stare neutră nu pot scrie.

I.E. Scriitori sunt adesea asociați cu persoanele singuratice, există vreun adevăr în asta?

Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

G.V. Tind să cred că există. Eu chiar sunt o persoană retrasă și singuratică,  prefer liniștea în locul agitației și singurătatea în locul aglomerației. Chiar dacă nu las impresia asta și lumea mă cataloghează drept o fire deschisă și sociabilă nu sunt așa, uneori fac eforturi mari de integrare și urăsc colectivele. Sunt pretențioasă, accept cu greu oamenii în jurul meu și fac selecții dure. Însă odată ce cineva mi-a ajuns la suflet va rămâne definitiv și irevocabil lipit de inima mea și va face parte mereu din microuniversul meu.

I.E. Care este esența cărții „Nu te împiedica de mine, te implor” ?

G.V. Dragostea este esența cărții, chiar dacă nu pare a fi o carte strict axată pe dragoste și este presărată cu psihologie și filosofie, ideea de bază este dragostea cu toate frământările ei.

I.E. Care a fost inspirația ta atunci când ai scris această carte?

G.V. M-am inspirat din sentimentele mele și a oamenilor din jurul meu. Am analizat multă vreme impactul dragostei asupra oamenilor și schimbările pe care acesta le face în comportamentul nostru.

I.E. Ce crezi despre importanța unui titlu bun și o copertă bună?

G.V. Cred că titlu poate incita și o copertă fățoasă poate să atragă. Chiar eu mă ghidez de multe ori după aceste două aspecte. În această perioadă în care majoritatea cărților sunt cumpărate de pe internet fără a avea acces la răsfoitul paginilor, aceste două aspecte (pe lână sinopsis) devin principalul mijloc de atracție, din păcate. Desigur, dincolo de asta trebuie să existe ceva consistent și incitant și în interiorul copertelor, altfel cartea își va da duhul în mâinile cititorului.

I.E. Ai avut o carte care te-a inspirat să te apuci să scrii?

G.V. Nu, nu am avut una anume. Pot să spun că fiecare carte m-a fascinat într-un mod diferit. Din fiecare am extras câte ceva, am rămas cu o idee sau cu câte un citat care m-a marcat.

I.E. Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

G.V. Activitatea mea ca scriitor o pot urmări pe pagina personală de Facebook, pe pagina de autor  tot de pe Facebook  și pe Goodreads. Cartea mea este disponibilă pe site-ul editurii Quantum Publishers, pe Elefant.ro, pe Libris.ro, pe Cărturești. ro. Ar mai fi câteva siteuri cu vânzări de carte dar acestea sunt cele mai relevante la acest moment.

I.E. Câteva cuvinte pentru cititorii GoodRead.ro?

G.V.Celor care m-au citit vreau să le mulțumesc încă o dată pe această cale. Am primit mesaje frumoase, de încurajare și fotografii cu cartea în diferite ipostaze. Mă bucur enorm că v-a ajuns la suflet și sper să nu vă dezamăgesc vreodată.

Celor care încă nu au reușit să citească cartea le spun să o facă pentru că nu vor regreta.  Să citească și alți autori contemporani romani, eu am citit și cred că nu suntem cu nimic mai prejos decât cei din afară.  Ar fi frumos să reușim împreună să contribuim la renașterea literaturii române.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1227 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate