B.N.: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
M-am născut în urmă cu 75 de ani; deci sunt bătrân. De aceea, poate, am scris Bătrânii. De profesie sunt economist, sau, mai bine zis, am fost. Am vrut, încă de mic, să mă fac scriitor, dar mi-am dat seama că nu se poate trăi din asta; mi-am practicat înclinația (spre scris) ca pe un viciu ascuns. Am publicat prima carte în 1982, un volum de schițe, Vânătoare de roboți, și am făcut o pauză de 29 de ani (!!!) până la următoarea lucrare, Trei sute de trepte, un roman micuț.
B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Ultima carte pe care am scris-o se numește Bătrânii. Mi-am zis să scriu ceva la care mă pricep cel mai bine. Este proiectată pe mai multe volume.
B.N.: Ce sfaturi ai da unui autor la început de drum?
Un autor la început de drum trebuie să fie atent să nu cadă în plasa unui trend la modă. Deja există un curent stimulat de o anumită editură unde toate cărțile par la fel.
B.N.: Ce părere ai despre “book tours” și ți-ar plăcea ca acest concept să fie mai prezent pe piața de carte din România?
O serie de evenimente organizate de un autor sau editor pentru a promova o carte nouă; o activitate foarte bună, de care m-aș bucura și eu dacă ar fi să fie.
B.N.: Ești implicat în procesul de editare a cărții?
M-am implicat în procesul de editare a cărților mele pe la diferite edituri. Apropo de asta, m-am adresat mereu unor edituri diferite, pentru a avea o confirmare că volumele sunt acceptate de instituții diferite.
B.N.: Cu ce alt gen literar ai vrea să cochetezi?
Mi-ar plăcea să scriu teatru. Am și scris o serie de scheciuri care s-au dat la radio și la televiziune, dar umorul „de conjunctură”, nu este o activitate literară care să rămână și care să conteze.
B.N.: Citești toate recenziile pe care le primești, indiferent dacă sunt bune sau rele?
Citesc cu nesaț toate recenziile. Nimeni nu poate să spună că nu-l ajută vreo recenzie, chiar dacă e negativă. Sau tocmai aceea.
B.N.: Consideri că un autor trebuie să fie un exemplu pentru cititorii săi?
Nu consider că un autor trebuie să fie un exemplu pentru cititorii săi. Un autor trebuie să dea lucrări bune, indiferent de cum își duce viața.
B.N.: Ai anumite superstiții atunci când lucrezi la o carte?
Nu am superstiții când lucrez la o carte, dar nu-mi place să vorbesc despre ea. Am un vecin cu care mă întâlnesc în piață; merge în baston, mereu îi curge nasul, pielea obrazului îi e flască, moale și gălbuie și vorbește cu voce pierită. Dacă i-aș spune că scriu ceva despre bătrâni, cred că m-ar înjura.
B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Mi-a plăcut mult o emisiune la televizor în care moderatorul (era Ioan T. Morar) dădea spre lectură unor oameni din diferite domenii – actori, ingineri, studenți – o carte, și după vreo săptămâni se reîntâlneau pentru a dezbate. Cred că discuțiile privind unele cărți – de la televiziune sau online – au darul de a mări pofta de a citi.
B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Sunt pe facebook și am un blog: Mofturi de ochelarist.
B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Cititorilor de pe booknation le transmit să aibă poftă de scris și de citit și să aibă răbdare cum am avut și eu.