Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Emanuela Istrate: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să vă cunoască ne puteți spune câteva lucruri despre dvs.?

Ioan Suciu: Sunt ardelean. M-am născut în Sibiu și-am copilărit în orașul Agnita.Mi-amintesc de o curte frumoasă, plină de găini și gâște; locuiam vizavi de biserica evanghelică. Mai târziu, m-am mutat cu familia în București, unde am făcut școala și facultatea de economie agrară de la ASE; îmi plăcea să citesc și băteam anticariatele.

E.I. Care a fost momentul în care scrisul a apărut în viața dvs.?

I.S. În primii ani de facultate am început să scriu scurte povestiri; la ASE exista un cenaclu unde am citit câte ceva. Am trimis lucrări la reviste literare, iar Geo Dumitrescu mi-a publicat prima dată o povestire în ”Luceafărul”.

E.I. Puteți să ne spuneți în trei cuvinte cum este viața unui om care a publicat o carte?

I.S. Publicarea unei cărți este asemeni duhului eliberat din sticla fermecată; eu am publicat șase cărți până-n prezent.

E.I. Ce reprezintă “Vânătoare de roboți” pentru dvs. ca scriitor?

I.S. Cartea „Vânătoare de roboți” reprezintă debutul meu editorial; la momentul respectiv (anul 1982) era prima cărămidă pe care o puneam la construirea visului meu: de a scrie niște cărți bune, pline de umor.

E.I. Ce mesaj doriți să transmiteți prin această carte?

I.S. Dacă viața poate fi împărțită în întâmplări vesele și triste, eu aleg partea comică, hazlie. N-am un mesaj crucial în cartea mea, am vrut doar să fac oamenii  să râdă, să-și ridice privirea din pământ!

E.I. Credeți că scrisul va schimbat într-un anumit fel?

I.S. Scrisul nu m-a schimbat în vreun fel, dar sper ca eu să-l fi schimbat pe el. În sensul de a-l face din ce în ce mai de calitate și de efect.

E.I. Ce element credeți că este special în cartea dvs.?

I.S. Umorul. Părerea mea este că o carte trebuie în primul rând să delecteze cititorul; abia după aceea pot să vină alte aspecte (să informeze, să trateze teme filozofice etc). Cred că literatura trebuie să emoționeze, nu să transmită date, cifre, statistici.

E.I. Scrisul vă energizează sau vă epuizează?

I.S. Scrisul mă eliberează; este ca o terapie.

E.I. Unde vă pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?

I.S. Am un blog numit „Mofturi de ochelarist” (isuciu.ro) și pagină de facebook (https://www.facebook.com/ioan.suciu.75685). Cărți de ale mele se găsesc la Cărturești, elefant.ro, libris.ro, librărie.ro, tracus arte.

E.I. Câteva cuvinte pentru cititorii BookNation.ro?

I.S. Alături de cărțile bune recenzate de BookNation.ro, le doresc cititorilor să aibă parte de cât mai multe volume pline de umor, fiindcă lectura este în primul rând o plăcere. E adevărat că unii vor să plângă, să fie impresionați și zguduiți de fel de fel de probleme, dar umorul are valențele lui; și să nu uităm că omul este singurul animal care râde.

Emanuela Istrate
Autor: Emanuela Istrate
Emanuela e 👑 Super Erou Booknation.ro
Redactor de 1233 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Emanuela Istrate