Ești autor și ai nevoie de promovare? Descoperă serviciile de promovare pentru autori oferite de Booknation.ro

Booknation: Pentru persoanele care nu au avut ocazia să te cunoască, ne poți spune câteva lucruri despre tine?
Sunt Ștefania Tudorache, am la bază Liceul Pedagogic, sunt absolventă a Facultatății de Psihologie și Științele Educației, și am un master în Management Educațional. Am dedicat mulți ani activității cu copiii, iar pentru o perioadă am fost managerul unei instituții de învățământ preșcolar din București.

M-am perfecționat continuu, am învățat și mi-am dezvoltat abilități și competențe necesare atât în plan profesional, cât și personal.
Am început să creez texte pentru copii din nevoia de a realiza o educație altfel, bazată pe joc și texte amuzante, atractive, care să stimuleze, la rândul lor, curiozitatea și creativitatea.

Îmi place să citesc, să desenez, să ascult muzică, să călătoresc, am spirit ludic, deoarece eu consider că joaca și jocul nu este doar pentru cei mici, iar noi, adulții, ar trebui să nu ne luăm prea în serios.

B.N.: Ce ne poți spune despre cartea / ultima carte pe care ai scris-o?
Ș.T.: Ultima carte pe care am scris-o este ”Aventurile lui Choko”, o continuare a poveștii ”Surprizele iernii”.
Am ales un personaj inedit pentru aceste povești, și anume, un pui de maimuță de zăpadă; am dorit să o aduc în centrul atenției copiilor, deoarece este o specie de maimuță pe cale de dispariție, un exemplar care trebuie protejat.

Ca și copiii, personajul Choko este curios, experimentează, învață din greșeli, învață să se comporte onest, trece prin diverse situații și stări afective.
Povestea este despre puterea prieteniei, iubire necondiționată, despre asumarea responsabilității propriului comportament, despre visuri, și, în mod special, despre încrederea în sine.

B.N.: Asculți muzica atunci când scrii?
Deși iubesc muzica, atunci când scriu texte pentru copii, am nevoie de liniște. Se întâmplă, uneori, să am o inspirație de moment și, atunci, indiferent de locul unde mă aflu, este nevoie să îmi notez, deoarece ideile vin și pleacă, la fel de repede.

B.N.: Mulți autori declară că au visat intriga viitoarei cărți publicate. Ți s-a întâmplă și ție acest lucru?
Nu pot afirma acest lucru, dar pot spune că ceea ce scriu se bazează pe nevoia copiilor de a se bucura, de a râde împreună cu personajele, de a transmite emoții pozitive.

B.N.: Ce carte ai pe noptieră acum?
În ultima perioadă am achiziționat și citit mai multe cărți de dezvoltare personală; în prezent, citesc ”Curajul de a fi vulnerabil” de Brené Brown, o carte care te îndrumă să schimbi felul în care trăiești, iubești și conduci, o carte care te învață să crești ”copii plini de speranță, care să aibă curajul să fie vulnerabili;

Dacă mereu ne însoțim copiii în arenă, alungându-ne criticii și asigurându-le victoria, ei nu vor afla niciodată că posedă și ei capacitatea de a îndrăzni cu orice preț.”

B.N.: Vrei să îi mulțumești cuiva pentru rezultatele tale?
Întotdeauna o persoană educată trebuie să mulțumească familiei și profesorilor care i-au îndrumat pașii spre calea cunoașterii, apoi, să mulțumească persoanelor care au inspirat-o în anumite contexte de viață, iar aici nu pot da nume, deoarece sunt multe persoane de excepție, care mi-au influențat cariera profesională.

Ceea ce am realizat suplimentar, cum ar fi formarea continuă, perfecționarea, schimbarea în mai bine a modului în care gândesc, trăiesc, crearea de texte pentru copii, se datorează seriozității, pasiunii și nevoii de a aduce plus valoare și de a realiza lucruri utile celor din jur, în cazul meu, copiilor.

B.N.: Ce elemente speciale conține cartea ta?
Aventurile lui Choko” este specială deoarece este scrisă în urma unor observații îndelungate asupra atitudinii copiilor față de textele unor povești; așadar, este o carte scrisă de la nivelul unei persoane specializate și cu experiență la catedră, care știe exact ceea ce își doresc copiii de 3-9 ani. Este o carte care se adresează copiilor, care oferă idei de activități atât părinților, cât și cadrelor didactice.

B.N.: Consideri că social media este locul perfect pentru promovare?
Întotdeauna social media a fost locul perfect pentru promovare, și în mod special acum, când mijloacele moderne de informare constituie un mijloc de atracție atât pentru adulți cât și pentru copii/tineri.

Copiii sunt atrași de povești animate, dar contactul cu textul tipărit este esențial din mai multe puncte de vedere; cel mai important, este faptul că mirosul cărților cărților influențează foarte mult memoria. Cărțile pe care le poți simți, mirosi, pe care le cauți și le răsfoiești în librării, împreună cu copilul, nu pot fi înlocuite niciodată.

B.N.: Ți-ar plăcea ca povestea cărții tare să fie transformată într-un film?
Da, atunci când scriu, îmi imaginez scenele ca într-un desen animat pentru copii. Acțiunile se desfășoară în medii atractive, acțiunile au un ritm alert, iar personajele sunt imprevizibile și amuzante.

B.N.: Știm din statistici că românii citesc puțin. Cine și cum ar putea schimba asta?
Da, din păcate, statisticile arată acest adevăr neplăcut. Este de lăudat strădania mai multor comunități și a autorilor de cărți pentru copii de a face o schimbare în bine în ceea ce privește educația celor mici, insuflarea unei atitudini pozitive față de activitatea de citire și creație. Există diverse Ateliere de lectură și scriere creativă, unde copiii ar putea avea acces la diverse cărți pentru nivelul lor de vârstă, și la activități de învățare prin joc; este nevoie doar de stimularea interesului lor pentru aceste activități suplimentare.

Educația unui copil, transmiterea unor valori morale se efectuează, în primul rând, în familie. Cred că dragostea față de carte și interesul pentru cunoaștere trebuie să se transmită și să se dezvolte atât în rândul copiilor, cât, mai ales în cel al adulților; este ca în cazul profesorilor- munca lor nu poate fi dusă mai departe fără relaționare și fără sprijinul părinților.

B.N.: Unde îți pot urmări cititorii noștri activitatea și de unde pot cumpăra cărțile?
Activitatea mea poate fi urmărită pe pagina de facebook Ștefania Tudorache – Magia punctelor și, mai nou, pe grupul creat de mine, ”Bucurie prin lectură și creativitate”, unde postez texte ale autorilor clasici și contemporani, modele de activități creative, care pot inspira atât părinții cât și cadrele didactice.
Cărțile mele, ”Magia punctelor”, ”Aventurile lui Choko” și ”Surprizele iernii” pot fi cumpărate de pe eMAG.ro și momoclock.ro.

B.N.: Câteva cuvinte de final pentru cititorii Booknation.ro?
Cititorilor Booknation.ro le transmit gânduri de bine și felicitări pentru faptul că sunt iubitori de cărți, și îi îndemn să încurajeze cât mai multe persoane adulte să își îndrepte pașii către o bibliotecă. Le mulțumesc pentru răbdarea de a fi citit articolul meu, și să transmită mai departe ideea că ”nu contează cât de bun ești, ci cât de bun vrei să fii”.

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022