Recenzie „Casa olandeză” de Ann Patchett

de | iun. 10, 2021 | Beletristică, Cărți Premiate, Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CASA OLANDEZĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Nu știu ce mă așteptam să găsesc în cartea aceasta. Am auzit multă lume vorbind de ea și chiar am pus-o pe lista scurtă, dar, în ciuda scriiturii foarte faine, subiectul este destul de puțin exploatat. Nu regret însă că am citit-o. Cartea a beneficiat de multe aprecieri, a fost nominalizată chiar la Cartea Anului, iar în Marea Britanie chiar a fost în 2019 conform Sunday Times.

Foto credit https://sharonvirts.com

Deși această Casă Olandeză, un conac vechi, imens, cu o arhitectură impresionantă stă în centrul poveștii, cartea urmărește, de fapt, viața a doi frați, rămași orfani destul de timpuriu și expulzați din casa natală de mama lor vitregă. Sună a basm? Ei bine, nu este. Este o poveste foarte bine ancorată în realitate ce dezbate subiecte sensibile: abandonul, iertarea, vina, regretul și modul în care dragostea le poate vindeca pe toate. Dar cât de puternică ar trebui să fie dragostea și cât de tolerantă și loială inima pentru a trece peste greșelile celorlalți?

Maeve și fratele ei mai mic,  Danny, se văd nevoiți să înfrunte viața pe propriile picioare, din momentul în care, la decesul neașteptat al tatălui lor, se trezesc fără niciun ban. Toată averea bogatului lor tată, inclusiv casa în care au crescut, aparține acum proaspetei lui văduve, mamei lor vitrege, Andreea.

Viețile celor doi vor apuca pe drumuri foarte diferite, așa cum sunt de fapt și mentalitățile lor, dar nu se despart. Maeve se sacrifică și trăiește în umbra fratelui care beneficiază de suportul ei necondiționat până la moarte. Danny îi recunoaște eforturile, dar, moștenind flerul tatălui în privința investițiilor imobiliare, reușește să-și asigure o stabilitate financiară și să-și întemeieze o familie.

În timp ce Maeve nu-i poate ierta Andreei că i-a aruncat în stradă, Danny e mai tolerant și nu-și amărăște sufletul cu ura față de ea. Legătura dintre cei doi frați este foarte strânsă, sunt foarte importanți unul pentru celălalt, sunt în topul priorităților unul pentru celălalt, se sprijină și se ajută necondiționat și,  într-adevăr, povestea lor de viață este interesantă și frumoasă, dar cărții îi lipsește acel je ne sais quoi care i-ar fi asigurat poleiala de capodoperă.

Cealaltă problemă ridicată de carte este modul în care reacționează fiecare față de comportamentul mamei lor biologice. Femeia i-a abandonat când erau foarte mici, mânată de nevoia de a se dedica întrajutorării oamenilor nevoiași: săraci, abuzați, bolnavi, drogați, oameni de toate condițiile și categoriile sociale. Și după zeci de ani de tăcere, se întoarce. Și aici a intervenit frustrarea mea. Pentru că nu a avut o explicație de bun simț și pentru că, deși și-a primit iertarea, nu o merita. Probabil ideea promovată de carte este că iertarea este cheia către fericire. Dar, din păcate, nu pot susține această decizie în acest caz particular. Finalul a fost total neașteptat, personajul mamei rămânând o enigmă și o contradicție pentru mine.

Vă invit s-o citiți și să-mi povestiți voi ce ați fi simțit și ce alegere ați fi făcut dacă v-ați fi aflat în locul lor? Ați fi iertat sau ați fi uitat? V-ați fi bucurat sau v-ați fi înfuriat?

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții CASA OLANDEZĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Ann Patchett sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CASA OLANDEZĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Casa Olandeză
Autor: Ann Patchett
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 10.06.2021
Nota recenzorului: 7.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Bariere de fum” de Monica Ramirez

Recenzie „Bariere de fum” de Monica Ramirez

Bariere de fum, este cel mai intens roman pe care l-am citit vreodată. Și nu, nu exagerez. Acesta este volumul patru din seria Alina Marinescu și are o acțiune de o brutalitate copleșitoare. Bariere de fum - "Nimic nu e ceea ce pare a fi..." ... O propoziție care...

Recenzie „Balanța puterii” de Monica Ramirez

Recenzie „Balanța puterii” de Monica Ramirez

Romanul "Balanța puterii", al 3-lea volum din seria Alina Marinescu, este un roman al suferinței și al renașterii. Exact așa aș putea să îl descriu. O Alina schimbată Am găsit aici o Alina schimbată. O Alina transformată de suferința celor 7 ani fără Alex, 7 ani în...

”Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

”Vălul pictat” de W. Somerset Maugham

„Vălul pictat” este un roman despre pierderi și câștiguri, despre dragoste și ură, despre viață și moarte, despre tristețe și bucurie. Prima carte citită de Maugham m-a făcut să mă îndrăgostesc de stilul autorului, de lejeritatea și ușurința sa de a povesti. Kitty...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1048 zile și a scris până acum 296 articole. Se află pe poziția 4 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments