Recenzie „Casa olandeză” de Ann Patchett

de | iun. 10, 2021 | Beletristică, Cărți Premiate, Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA CASA OLANDEZĂ ARE REDUCERE PE:

Nu știu ce mă așteptam să găsesc în cartea aceasta. Am auzit multă lume vorbind de ea și chiar am pus-o pe lista scurtă, dar, în ciuda scriiturii foarte faine, subiectul este destul de puțin exploatat. Nu regret însă că am citit-o. Cartea a beneficiat de multe aprecieri, a fost nominalizată chiar la Cartea Anului, iar în Marea Britanie chiar a fost în 2019 conform Sunday Times.

Foto credit https://sharonvirts.com

Deși această Casă Olandeză, un conac vechi, imens, cu o arhitectură impresionantă stă în centrul poveștii, cartea urmărește, de fapt, viața a doi frați, rămași orfani destul de timpuriu și expulzați din casa natală de mama lor vitregă. Sună a basm? Ei bine, nu este. Este o poveste foarte bine ancorată în realitate ce dezbate subiecte sensibile: abandonul, iertarea, vina, regretul și modul în care dragostea le poate vindeca pe toate. Dar cât de puternică ar trebui să fie dragostea și cât de tolerantă și loială inima pentru a trece peste greșelile celorlalți?

Maeve și fratele ei mai mic,  Danny, se văd nevoiți să înfrunte viața pe propriile picioare, din momentul în care, la decesul neașteptat al tatălui lor, se trezesc fără niciun ban. Toată averea bogatului lor tată, inclusiv casa în care au crescut, aparține acum proaspetei lui văduve, mamei lor vitrege, Andreea.

Viețile celor doi vor apuca pe drumuri foarte diferite, așa cum sunt de fapt și mentalitățile lor, dar nu se despart. Maeve se sacrifică și trăiește în umbra fratelui care beneficiază de suportul ei necondiționat până la moarte. Danny îi recunoaște eforturile, dar, moștenind flerul tatălui în privința investițiilor imobiliare, reușește să-și asigure o stabilitate financiară și să-și întemeieze o familie.

Dacă îți place recenzia cărții CASA OLANDEZĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Ann Patchett

În timp ce Maeve nu-i poate ierta Andreei că i-a aruncat în stradă, Danny e mai tolerant și nu-și amărăște sufletul cu ura față de ea. Legătura dintre cei doi frați este foarte strânsă, sunt foarte importanți unul pentru celălalt, sunt în topul priorităților unul pentru celălalt, se sprijină și se ajută necondiționat și,  într-adevăr, povestea lor de viață este interesantă și frumoasă, dar cărții îi lipsește acel je ne sais quoi care i-ar fi asigurat poleiala de capodoperă.

Cealaltă problemă ridicată de carte este modul în care reacționează fiecare față de comportamentul mamei lor biologice. Femeia i-a abandonat când erau foarte mici, mânată de nevoia de a se dedica întrajutorării oamenilor nevoiași: săraci, abuzați, bolnavi, drogați, oameni de toate condițiile și categoriile sociale. Și după zeci de ani de tăcere, se întoarce. Și aici a intervenit frustrarea mea. Pentru că nu a avut o explicație de bun simț și pentru că, deși și-a primit iertarea, nu o merita. Probabil ideea promovată de carte este că iertarea este cheia către fericire. Dar, din păcate, nu pot susține această decizie în acest caz particular. Finalul a fost total neașteptat, personajul mamei rămânând o enigmă și o contradicție pentru mine.

Vă invit s-o citiți și să-mi povestiți voi ce ați fi simțit și ce alegere ați fi făcut dacă v-ați fi aflat în locul lor? Ați fi iertat sau ați fi uitat? V-ați fi bucurat sau v-ați fi înfuriat?

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA CASA OLANDEZĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Casa Olandeză
Autor: Ann Patchett
An apariție : 2021
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 352
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 7.5 / 10
Vizualizari recenzie: 705

Alte recenzii de la Ann Patchett:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Recenzie “Solenoid” de Mircea Cărtărescu

Cu siguranță Mircea Cărtărescu a ridicat literatura românească la un alt nivel. Pot să afirm că mă simt mândră să-i fiu contemporană. Și deși sunt abia la a doua carte a autorului, am planuri să continui să-l descopăr. Solenoid scoate la iveală istoria unui profesor...

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Recenzie ”Bărbați fără femei” de Haruki Murakami

Haruki Murakami este autorul care m-a cucerit de la prima carte pe care am citit-o acum câțiva ani. „La sud de graniță, la vest de soare” va rămâne, fără doar și poate, o carte foarte dragă sufletului meu, la care mă voi gândi mereu cu afecțiune, pentru că a fost...

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Recenzie „Sezonul Uraganelor”, de Fernanda Melchor

Fernanda Melchor a reușit să stârnească vâlvă mare în sat, mai ales în satul cititorilor consacrati. Cele doua tabere în care s-au împărțit alesii notorii, sunt nimeni alții decât Pro sau Contra acestei cărți. Și poate nu atât contra, cât nu au reușit sa îi ducă...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1414 zile și a scris până acum 465 articole. Se află pe poziția 3 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments