Recenzie: “13,99 lei” de Frédéric Beigbeder

by | Feb 25, 2020 | Beletristică, Comunicare și Publicitate, Ficțiune, Recenzii cărți, Științe Umaniste

🔥 CARTEA 1399 LEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

13,99 lei de Frederic Beigbeder“13,99 lei” este un roman de ficțiune scris de francezul Frédéric Beigbeder. Cartea a fost publicată inițial în anul 2000 sub titlul original “99 Franci”. De atunci însă a fost reeditată și sub titlurile “14,99 EUR” și “5,90 EUR”. De la scriitorul francez am mai citit și cartea “Windows on the World”, o capodoperă despre tragismul evenimentelor din 11 septembrie 2001.

Cartea “13,99 lei” de Frédéric Beigbeder a fost atrăgătoare, deși nu maxim de captivantă

Mi-a plăcut întrucâtva și am ales-o deoarece este despre lumea publicității, o lume pe care am studiat-o și care încă mă fascinează. Mi s-a părut destul de fain cum autorul a ales să dea din casă prin cartea aceasta lucruri adevărate despre advertising și culisele sale. Pe de altă parte, romanul jumătate ficțiune, jumătate realitate, mi s-a părut sec și fără prea multe elemente catchy.

Povestea relatată în carte este cea a lui Octave, unul dintre geniile publicității. Bărbatul pare să aibă tot ceea ce și-ar dori oricine. O minte ascuțită și creativă, un job bun(în domeniul advertisingului), un apartament imens, mobilat cu gust, femei care să îi țină companie și o dependență de cocaină ușor de întreținut datorită banilor săi.

Dar toate acestea fac doar aparența unei vieți bune

El începe să-și dea seama curând că are o problemă cu viața sa. Ori mai multe probleme. Octave este gata să dea cu fundul de pământ. De fapt iubita l-a părăsit, dependența de narcotice devine serioasă iar sănătatea sa o ia la vale. Colac peste pupăză, bărbatul încearcă să scape din lumea toxică a publicității, făcând orice îi stă în putință pentru a fi dat afară. Cu toate acestea, în loc să fie concediat, el primește promovare peste promovare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Frédéric Beigbeder

Nu mai poate trece mult timp până să se producă ceva rău, ireversibil. El este de părere că oamenii din vârful icebergului publicității vor începe în curând cel de-al treilea război mondial. Iar această credință a sa îl va purta de la vorbe violente până la acțiuni violente. Chiar ajungând la crimă.

Romanul “13,99 lei” este jumătate ficțiune, jumătate fapte reale. Frédéric Beigbeder făce pe jurnalistul de investigație. Dar și pe filosoful în ceea ce privește lumea complexă și manipulatoare a publicității. Însă, de-a lungul lecturii vei întâlni și un umor genial, ironii și haz de necaz referitor la expunerea lumii publicității și a consumerismului care pare să ne acapareze pe zi ce trece.

Subiectul exploziv și sinceritatea autorului fac din acest roman o lectură memorabilă.

🔥 CARTEA 1399 LEI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: 1399 Lei
Autor: Frédéric Beigbeder
An apariție : 2011
Editura: TREI
Nr. Pagini: 271
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 25.02.2020
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 641 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments