Recenzie: „13,99 lei” de Frédéric Beigbeder

de | feb. 25, 2020 | Beletristică, Comunicare și Publicitate, Ficțiune, Recenzii cărți, Științe Umaniste

13,99 lei de Frederic Beigbeder“13,99 lei” este un roman de ficțiune scris de francezul Frédéric Beigbeder. Cartea a fost publicată inițial în anul 2000 sub titlul original “99 Franci”. De atunci însă a fost reeditată și sub titlurile “14,99 EUR” și “5,90 EUR”. De la scriitorul francez am mai citit și cartea “Windows on the World”, o capodoperă despre tragismul evenimentelor din 11 septembrie 2001.

Cartea “13,99 lei” de Frédéric Beigbeder a fost atrăgătoare, deși nu maxim de captivantă

Mi-a plăcut întrucâtva și am ales-o deoarece este despre lumea publicității, o lume pe care am studiat-o și care încă mă fascinează. Mi s-a părut destul de fain cum autorul a ales să dea din casă prin cartea aceasta lucruri adevărate despre advertising și culisele sale. Pe de altă parte, romanul jumătate ficțiune, jumătate realitate, mi s-a părut sec și fără prea multe elemente catchy.

Povestea relatată în carte este cea a lui Octave, unul dintre geniile publicității. Bărbatul pare să aibă tot ceea ce și-ar dori oricine. O minte ascuțită și creativă, un job bun(în domeniul advertisingului), un apartament imens, mobilat cu gust, femei care să îi țină companie și o dependență de cocaină ușor de întreținut datorită banilor săi.

Dar toate acestea fac doar aparența unei vieți bune

El începe să-și dea seama curând că are o problemă cu viața sa. Ori mai multe probleme. Octave este gata să dea cu fundul de pământ. De fapt iubita l-a părăsit, dependența de narcotice devine serioasă iar sănătatea sa o ia la vale. Colac peste pupăză, bărbatul încearcă să scape din lumea toxică a publicității, făcând orice îi stă în putință pentru a fi dat afară. Cu toate acestea, în loc să fie concediat, el primește promovare peste promovare.

Nu mai poate trece mult timp până să se producă ceva rău, ireversibil. El este de părere că oamenii din vârful icebergului publicității vor începe în curând cel de-al treilea război mondial. Iar această credință a sa îl va purta de la vorbe violente până la acțiuni violente. Chiar ajungând la crimă.

Romanul “13,99 lei” este jumătate ficțiune, jumătate fapte reale. Frédéric Beigbeder făce pe jurnalistul de investigație. Dar și pe filosoful în ceea ce privește lumea complexă și manipulatoare a publicității. Însă, de-a lungul lecturii vei întâlni și un umor genial, ironii și haz de necaz referitor la expunerea lumii publicității și a consumerismului care pare să ne acapareze pe zi ce trece.

Subiectul exploziv și sinceritatea autorului fac din acest roman o lectură memorabilă.

Titlu: 1399 LEI
Autor: Frédéric Beigbeder
An apariție : 2011
Editura: TREI
Nr. Pagini: 271
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Nota recenzorului: 7 / 10
Vizualizari recenzie: 826

Alte recenzii de la Frédéric Beigbeder:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 15 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments