Recenzie „1793. În umbra morții” de Niklas Natt och Dag

de | nov. 22, 2018 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

1793. In umbra mortii de Niklas Natt och DagAchiziționarea acestei cărți polițiste a fost făcută spontan. Adică la doar o zi după ce am dat o comandă masivă de peste 10 titluri online. Deși mai am cărți necitite, cu zecile chiar, nu m-am putut abține să nu cumpăr și “1793. În umbra morții” de suedezul Niklas Natt och Dag.

Ba chiar mai mult, m-am apucat de ea chiar în ziua în care am luat-o de la un chioșc de ziare la un preț foarte bun. Jumătate din cât aș fi dat în mod normal dacă o cumpărăm online sau de la librării. Și nu îmi pare deloc rău. Fiindcă în mai puțin de 4 zile am dat-o gata, chiar dacă are ea 464 de pagini.

“1793. În umbra morții” de Niklas Natt och Dag – “Un tur de forță literară … o poveste inteligentă și plină de suspans pe care n-o veți uita prea curând.” (Verdens Gang, Suedia)

Mai întâi de toate, este vorba despre apariția unui cadavru neobișnuit în apele din Stockholm. Un fost soldat, acum străjer, Mickel Cardell, este cel care găsește trupul neînsuflețit și încearcă să vadă ce i s-a întâmplat. De asemenea, mai apare în peisaj și un avocat eminent, colaborator neoficial al poliției suedeze, Cecil Winge.

Cei doi fac echipă pentru a-i da de urmă mutilatorului și ucigașului cadavrului fără membre, care a sădit panică în oraș. Dar mai întâi vor trebui să identifice trupul schilodit pentru a intra în posesia altor informații prețioase despre viața și patimile mortului.

Mickel Cardell, străjerul el însuși cu un braț amputat din cauza războiului, este mai mult beat decât treaz în majoritatea timpului său. Avocatul Cecil Winge se luptă cu tuberculoza care îi acaparează viața și îl face să ia niște decizii personale dureroase.

Însă, acești doi temerari împreună își vor găsi curajul și imboldurile necesare pentru a porni pe calea dezvăluirii identității victimei din lac.

În plus, pe tot parcursul acestei cărți fascinante despre război, diferența dintre sărăcime și nobilime, dar și morală și etică, nu numai destinele lor se vor împleti atât de bine. Și soarta altor personaje la fel de intrigante se va îmbina la un moment dat pentru a oferi poveștii complexitatea pe care o are.

Voluminoasa carte polițistă „1793. În umbra morții” scrisă de Niklas Natt och Dag este structurată în 4 părți

În fiecare dintre acestea, câte un narator, care este și unul dintre personajele romanului polițist, prezintă sub propria formă contribuția sa asupra poveștii încâlcite.

Astfel, îți vei face o părere finală despre destinul lor și despre misteriosul cadavru fără membre, limbă și ochi, găsit la începutul cărții în apele orașului Stockholm.

Creația plină de suspans a luat Premiul pentru Cel mai bun roman de debut acordat de Academia Suedeză a Scriitorilor de Romane Polițiste în anul 2017. Însuși autorul cărților “Un bărbat pe nume Ove” și “Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rau”, Fredrik Backman, a spus despre romanul lui Dag că este “Captivant, tulburător, ingenios și fără cusur”.

Citind această carte îți vei da seama că deși în momentul de față se poate să idealizezi Suedia și să o consideri una dintre cele mai bune țări de locuit din lumea întreagă, înainte nu era chiar așa. În anii ’70, lucrurile nu stăteau deloc atât de bine ca în prezent nici acolo. Anul 1793, la doar câțiva ani de la căderea Bastiliei în Franța și după ce regele suedez Gustav al III-lea a fost ucis, a fost caracterizat de intrigile și paranoia care provocau o adevărată nebunie în Suedia.

O mare de violență, conspirații secrete și o adevărată teamă domneau în acea societate. Iar oamenii de rând se simțeau tot mai mici și slabi în fața nebuniei nobililor și a celor din rang înalt, aflați la putere.

În romanul său de debut, autorul Niklas Natt och Dag portretizează cu cea mai mare luciditate Stockholmul din secolul 18.

Și de fapt, cam tot ce se petrecea atunci în Suedia.

Prin ochii a 4 naratori care își dezvăluie poveștile în cele 4 părți ale romanului polițist, acelei perioade îi este îndepărtată masca pudrată cu atenție și peruca de efect. Totul pentru a dezvălui adevărata realitate morbidă, care nu se regăsește în cărțile de istorie.

Ca prima carte scrisă de cineva, îi dau acesteia nota 10 cu plus deoarece conține tot ce este mai spumos la genul polițist, cu note noir. Și vorba aceea, nu ai cum să te aștepți la ceva mai puțin fascinant din partea unui scriitor nordic. Pentru că deh, pentru mine ei sunt zeii thrillerelor și a cărților polițiste pline de suspans.

Eu îți recomand ca lectură romanul “1793. În umbra morții” scris de suedezul Niklas Natt och Dag. Mai ales dacă ești pasionat de acest gen întunecat sau dacă vrei ceva plin de intrigi și un pic de istorie. Pe mine m-a dat pe spate de la primele pagini.

Titlu: 1793. ÎN UMBRA MORȚII
Autor: Niklas Natt och Dag
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 1554

Alte recenzii de la Niklas Natt och Dag:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman
Recenzie „Ultimul diavol care trebuie să moară” de Richard Osman

Cu acest volum se încheie o serie care mie mi-a plăcut enorm, pentru că a oferit cititorilor altceva, o perspectiva diferită asupra vieții după vârsta de 70 de ani, atunci când mulți cred că viața stagnează. Eh, personajele noastre ne-au arătat ce înseamnă să te...

Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James
Recenzie „Cartea Cazurilor Nerezolvate” de Simone St. James

În ultima perioadă mi-am dorit să găsesc un Thriller bun, pentru că am avut parte doar de experiențe nefericite. Știam că cei de la Editura CSP mă puteau scoate din acest impas, pentru că au niște cărți extrem de bune, care chiar să îți aducă aminte de ce îți place să...

Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh
Recenzie ”Cât timp înfloresc lămâii” de Zoulfa Katouh

Recunosc că am fost atrasă de această carte după niște impulsuri superficiale, începând de la faptul că a fost foarte dezbătută în mediul literar și terminând cu titlul și coperta, care erau de adăugat la colecție, ambele. Însă, subiectele majore relatate în această...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 9 luni, 21 zile și a scris până acum 438 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments