Recenzie “1793. În umbra morții” de Niklas Natt och Dag

by | Nov 22, 2018 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA 1793. ÎN UMBRA MORȚII ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

1793. In umbra mortii de Niklas Natt och DagAchiziționarea acestei cărți polițiste a fost făcută spontan. Adică la doar o zi după ce am dat o comandă masivă de peste 10 titluri online. Deși mai am cărți necitite, cu zecile chiar, nu m-am putut abține să nu cumpăr și “1793. În umbra morții” de suedezul Niklas Natt och Dag.

Ba chiar mai mult, m-am apucat de ea chiar în ziua în care am luat-o de la un chioșc de ziare la un preț foarte bun. Jumătate din cât aș fi dat în mod normal dacă o cumpărăm online sau de la librării. Și nu îmi pare deloc rău. Fiindcă în mai puțin de 4 zile am dat-o gata, chiar dacă are ea 464 de pagini.

“1793. În umbra morții” de Niklas Natt och Dag – “Un tur de forță literară … o poveste inteligentă și plină de suspans pe care n-o veți uita prea curând.” (Verdens Gang, Suedia)

Mai întâi de toate, este vorba despre apariția unui cadavru neobișnuit în apele din Stockholm. Un fost soldat, acum străjer, Mickel Cardell, este cel care găsește trupul neînsuflețit și încearcă să vadă ce i s-a întâmplat. De asemenea, mai apare în peisaj și un avocat eminent, colaborator neoficial al poliției suedeze, Cecil Winge.

Cei doi fac echipă pentru a-i da de urmă mutilatorului și ucigașului cadavrului fără membre, care a sădit panică în oraș. Dar mai întâi vor trebui să identifice trupul schilodit pentru a intra în posesia altor informații prețioase despre viața și patimile mortului.

Mickel Cardell, străjerul el însuși cu un braț amputat din cauza războiului, este mai mult beat decât treaz în majoritatea timpului său. Avocatul Cecil Winge se luptă cu tuberculoza care îi acaparează viața și îl face să ia niște decizii personale dureroase.

Însă, acești doi temerari împreună își vor găsi curajul și imboldurile necesare pentru a porni pe calea dezvăluirii identității victimei din lac.

În plus, pe tot parcursul acestei cărți fascinante despre război, diferența dintre sărăcime și nobilime, dar și morală și etică, nu numai destinele lor se vor împleti atât de bine. Și soarta altor personaje la fel de intrigante se va îmbina la un moment dat pentru a oferi poveștii complexitatea pe care o are.

Voluminoasa carte polițistă “1793. În umbra morții” scrisă de Niklas Natt och Dag este structurată în 4 părți

În fiecare dintre acestea, câte un narator, care este și unul dintre personajele romanului polițist, prezintă sub propria formă contribuția sa asupra poveștii încâlcite.

Astfel, îți vei face o părere finală despre destinul lor și despre misteriosul cadavru fără membre, limbă și ochi, găsit la începutul cărții în apele orașului Stockholm.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Niklas Natt och Dag

Creația plină de suspans a luat Premiul pentru Cel mai bun roman de debut acordat de Academia Suedeză a Scriitorilor de Romane Polițiste în anul 2017. Însuși autorul cărților “Un bărbat pe nume Ove” și “Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rau”, Fredrik Backman, a spus despre romanul lui Dag că este “Captivant, tulburător, ingenios și fără cusur”.

Citind această carte îți vei da seama că deși în momentul de față se poate să idealizezi Suedia și să o consideri una dintre cele mai bune țări de locuit din lumea întreagă, înainte nu era chiar așa. În anii ’70, lucrurile nu stăteau deloc atât de bine ca în prezent nici acolo. Anul 1793, la doar câțiva ani de la căderea Bastiliei în Franța și după ce regele suedez Gustav al III-lea a fost ucis, a fost caracterizat de intrigile și paranoia care provocau o adevărată nebunie în Suedia.

O mare de violență, conspirații secrete și o adevărată teamă domneau în acea societate. Iar oamenii de rând se simțeau tot mai mici și slabi în fața nebuniei nobililor și a celor din rang înalt, aflați la putere.

În romanul său de debut, autorul Niklas Natt och Dag portretizează cu cea mai mare luciditate Stockholmul din secolul 18.

Și de fapt, cam tot ce se petrecea atunci în Suedia.

Prin ochii a 4 naratori care își dezvăluie poveștile în cele 4 părți ale romanului polițist, acelei perioade îi este îndepărtată masca pudrată cu atenție și peruca de efect. Totul pentru a dezvălui adevărata realitate morbidă, care nu se regăsește în cărțile de istorie.

Ca prima carte scrisă de cineva, îi dau acesteia nota 10 cu plus deoarece conține tot ce este mai spumos la genul polițist, cu note noir. Și vorba aceea, nu ai cum să te aștepți la ceva mai puțin fascinant din partea unui scriitor nordic. Pentru că deh, pentru mine ei sunt zeii thrillerelor și a cărților polițiste pline de suspans.

Eu îți recomand ca lectură romanul “1793. În umbra morții” scris de suedezul Niklas Natt och Dag. Mai ales dacă ești pasionat de acest gen întunecat sau dacă vrei ceva plin de intrigi și un pic de istorie. Pe mine m-a dat pe spate de la primele pagini.

Titlu: 1793. În Umbra Morții
Autor: Niklas Natt och Dag
An apariție : 2018
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 22.11.2018
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 714 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 149 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments