Recenzie „20 000 de leghe sub mări” de Jules Verne

de | aug. 6, 2022 | Beletristică, Cărți pentru Copii, Literatura Universală, Mister, Recenzii cărți

Bună cartea, cititori, oriunde v-aţi afla!

Narvalul, monstrul marin

O carte impresionantă prin multitudinea de specii, familii, încrengături de peşti menţionate, alge marine şi tot ceea ce înseamnă vieţuitoare subacvatice. Călătoria lui Pierre Aronnax, profesor de istorie naturală la Muzeul din Paris, începe în anul 1866, când, pe punctul de a se îneca in mare, e salvat de căpitanul Nemo, conducătorul submarinului Nautilus. E însoţit de Conseil , servitorul său, şi de Ned Land, harponier canadian. La bordul submarinului, vor parcurge cele 20000 de leghe menţionate în titlu. Cititorul va fi „blown away” – dacă am folosi limba engleză pentru a-i reda uimirea – de numeroasele cunoştinţe de ordin geografic şi marin.

Moşteniri pentru generaţiile viitoare

Unor peşti, despre care poate citim pentru prima dată, li se dă o descriere  detaliată iar noi nu putem să rămânem decât uimiţi de cunoştinţele avansate ale acelor vremuri. Ne dăm seama de cât de bogată a fost perioada marilor descoperiri geografice, de care Jules Verne  se foloseşte acum în carte. Dar cu câtă măiestrie a ştiut să le ducă mai departe, până în secolul XXI şi să le facă nemuritoare! Suntem călători pe sub ape, uimiţi de ceea ce vedem, încercând parcă să înghiţim toate aceste informaţii copleşitoare.

Oare ce urmează?

Trăim drama căpitanului Nemo. Acesta a ales deliberat să-şi trăiască viaţa departe de civilizaţie. Suntem alături de Arronax, pasionat de meserie, conştient că are şansa vieţii lui prin această călătorie a cunoaşterii. Conseil este prelungirea stăpânului său, la fel de erudit şi dornic să-şi împărtăşească cunoştinţele. Doar Ned este parcă personajul legat de uscat. Tot timpul vânează o posibilitate de evadare de la bordul vasului care-i poartă pe sub mări, oceane, pe lângă ţări. Cu o mână de personaje, Jules Verne reuşeşte admirabil să lase lumii o bogăţie imensă. Nişte aventuri de neuitat şi dorinţa de a citi şi celelalte 39 de volume ale colecţiei Adevărul. 20 000 de leghe sub mări este primul volum al colecţiei.

http://www.cartile-adevarul.com/colectia-jules-verne-carti-9.html?ecsid=hecqi7ejihr9dclc9u14l5ubu6

Titlu: 20 000 DE LEGHE SUB MĂRI
Autor: Jules Verne
An apariție : 2009
Editura: ADEVARUL HOLDING
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: Actiune, aventura
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 11174

Alte recenzii de la Jules Verne:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

3 1 vote
Article Rating
Adriana Ionescu este redactor Booknation.ro de 2 ani, 3 luni, 28 zile și a scris până acum 23 articole. Se află pe poziția 11 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Ionescu aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments