Recenzie “92 de povești cu cărți” de Ștefan Caraman

by | Jan 11, 2016 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA 92 DE POVEȘTI CU CĂRȚI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

92 de povești cu cărți - Ștefan Caraman92 de povești cu cărți a lui Ștefan Caraman este o creație bazată pe creație, o metacreație mai presus onestă, despre cum putem fi, cu și prin intermediul cărților. Nu este un univers în care există cărți, este un univers bazat pe cărți.

Este unanim acceptat că lectura este benefică, dar nu cred că putem, ca oameni, să conștientizăm în câte feluri ne pot influența tomurile, librăriile și actul cititului în sine. Nu este vorba doar de ceea ce acumulăm prin opere literare, ci este și o chestiune psihologică și chiar sociologică, scriitorul reușind să ofere o incursiune în mai multe vieți brăzdate de cunoaștere, de tomuri, de librării, de cititori.

Ștefan Caraman se creează în paginile acestei cărți. Se deschide ca aripile de hârtie ale unui fluture-carte, se face pe sine și ajungem să îl cunoaștem nu numai ca scriitor, ci mai ales ca om, omul cu toate neajunsurile fizice, dar care poate dăinui prin strânsa legătura dintre lectură și creație. Scrisul este însuși un exod. Cititorii nu citesc un text, care este, de multe ori, mai palpabil decât însuși eul empiric, creator. Cititorii a 92 de povești cu cărți îl citesc chiar pe omul, ființa din spatele cărții.

Cu un puternic simț al detaliului, fiecare poveste se deosebește de celelalte, fiind prezent, pe alocuri, un umor mai presus de inteligent. Cărțile devin mai mult decât obiecte. Oamenii întruchipează efemeritatea în cea mai pură formă a sa, pe când cărțile sunt unul dintre cele mai mari infinite ale lumii.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ștefan Caraman

Natură moartă cu oameni citind cărți, ca să rămână vii.

Acest volum dovedește, mai ales, cum cărțile sunt un mod de viață, sau chiar o viață. Nu trăim ca să citim. Citim ca să trăim. Și, de la citit, pornește totul.

[…] iar timpul este o altă denumire mai suportabilă a Nimicului

Dincolo de toate, 92 de povești cu cărți prezintă viziuni în care cărțile nu sunt lângă noi, ci în care noi suntem în ele, ele sunt în noi, sunt peste tot, ne ajută, ne fac. Căutam de mult timp o astfel de carte și am știut, de cum i-am văzut titlul, că va fi exact metacreația de care am nevoie, o scriitură la care mă voi întoarce de câte ori voi simți nevoia. Și de care, probabil, toți avem nevoie.

🔥 CARTEA 92 DE POVEȘTI CU CĂRȚI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: 92 De Povești Cu Cărți
Autor: Ștefan Caraman
An apariție : 2014
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 128
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 11.01.2016
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

O metacreație originală, mesajul fiind exploatat în foarte multe feluri, întâmplările fiind întotdeauna privite din prisma lecturii.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Dragoș Filioreanu este redactor Booknation.ro de 1671 zile și a scris până acum 26 articole. Se află pe poziția 35 din 143 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dragoș Filioreanu aici.
,,În momente ca acestea, simțeam că lumea îmi aparține. Puteam fi cine voiam eu să fiu, prin cărți. Într-o lume în care oamenii acced spre nimicul absolut, uităm să ne căutăm propriul nostru tot, care poate avea diferite forme. Când citești, zbori. Ești o pasăre migratoare care zboară și călătorește oriunde. Ești liber. Ești un tu mai bun decât ai fost ieri. Ești infinit.”
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments