Recenzie „A râs și tata” de Remus Boldea

de | mai 17, 2022 | Divertisment, Ficțiune, Literatura Română, Recenzii cărți

A râs și tata este o carte de proză scurtă, scrisă de un tip asumat, care nu se sfiește să arate că românul despuiat de vulgar și preconcepții e fad și utopic. Marele atu al cărții este autoironia față de personajul narator, în general adolescent, frustrat și decepționat, care în mai toate povestirile și-o cam ia peste ochi la final provocându-ți involuntar un rânjet de satisfacție.

Boldea apelează la umorul de șantier, folosind mentalități chinuite de prejudecăți, discriminări, frustrări și machism, caractere influențabile,  oameni care se simt un pic ratați, dar care prind curaj privind în curtea vecinului care stă la fel de rău ca ei, tiparul care vede paiul din ochiul altuia înainte de bârna care-i scoate propriul ochi.

Proza lui Boldea este în concordanță cu realitatea urâtă a mentalității românești post decembriste, se pliază pe ignoranță, incultură și invidie. Povestirile lui expun fapte concrete și mărunte din viață, insistând a folosi multă autoironie și multe glume de șantier pentru a reda ambientul cu cât mai multă acuratețe. Nu știu dacă este un umor corect, dar este un umor de tip moralist, unul de tip stand-up, frust și brutal. Și este de înțeles de ce apelează la el. Pentru că este genul de umor pe care publicul român îl gustă cel mai bine în ultima perioadă, un umor care ofensează și jignește fără părtinire, nu individual ci colectiv, la grămadă, unul din care nimeni nu scapă nescărpinat. Hazul de necaz și spiritul mucalit par a fi exact ce ne trebuie în această vreme pentru a ieși din depresia post-pandemică. Este singurul pentru care mai avem nervi și răbdare. Singurul pe care-l gustăm pentru că suntem pe goană și n-avem timp de subtilități. Este de asemenea o scriitură clar masculină deoarece femeile chiar și atunci când expun subiecte vulgare au tendința de a le cosmetiza puțin.

Ideea lui Boldea cred că merge pe a-ți accepta greșelile, a ți le asuma și a conștientiza că toți le mai comitem din când în când. Între sarcasm, ironie și țărănie, am putea să acceptam alegerea lui Boldea și să mergem pe autoironie. Boldea nu îți chinuie prea tare intelectul, nu-ți ridică probleme existențiale la fileu, el scrie povestiri despre lucruri ce i-au ieșit în cale și care ar trebui să ne dea puțin de gândit privind nivelul educațional și intelectual al poporului. E adevărat că există și riscul să pice în penibil cu ele, să nu prindă Doreii ăștia pe care are intenția să-i expună, dar intenția lui nu e să ne facă să râdem ca la un stand-up ci să rânjim în barbă și să tragem o concluzie de bun simț. Umorul lui merge pe gluma proastă prin definiție, care nu poate provoca decât disprețul și indignarea. S-ar putea ca unele povestiri să jignească sensibilitatea unora sau sentimentele altora.

Sarcasmul lui Boldea este ancorat în context și în ambientul cultural al epocii, este dovada că personajele sale aparțin unui mediu cultural nu foarte perfecționat, chiar trivial și în general unei vârste imature care mai are timp să crească și să-și cizeleze gândirea. Acest tip de umor lipsit de subtilitate și chiar vulgar este legat de o categorie socială sau profesională medie sau sub medie. Atuul lui Boldea îl constituie prospețimea textului, nu sunt povestiri ieșite din comun ca subiect, din contră, dar modul în care le expune este propriu și șugubăț.

Este, de asemenea, și mârlănesc și macabru, dar trăim în România care oscilează între sinistru și penibil și poate că acest gen de umor poate fi privit ca o formă de autoapărare față de prost gust. Mi-a plăcut, m-a distrat și recunosc că, după ultima frază, m-am trezit închizând cartea rânjind din nou mânzește. Aștept continuarea…😉

Titlu: A RÂS ȘI TATA
Autor: Remus Boldea
An apariție : 2022
Editura: TREI
Nr. Pagini: 158
Limba: Română
Gen Literar: Literatura de divertisment
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 12245

Alte recenzii de la Remus Boldea:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde
Recenzie „La Înălțime” de Liz Tomforde

Editura Litera a tradus o serie super populară pe Bookstagram și BookTok și acest lucru mă bucură nespus, pentru că este puțin atipică. Ne vorbește despre o dragoste dintre două persoane care fac parte din lumi total diferite, dar și despre oameni care au concepții...

5 2 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 5 ani, 4 luni, 6 zile și a scris până acum 591 articole. Se află pe poziția 2 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Adina

Eram sigura si inainte de recenzia ta ca vreau sa cumpar cartea, deci am ranjit😋🙃