Recenzie: „A woman of no importance” de Oscar Wilde

de | sept. 16, 2019 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

“A woman of no importance” este o piesă de teatru scrisă de către dramaturgul irlandez Oscar Wilde. Traducerea în română a titlului este „O femeie fără importanță”. Piesa sau comedia mai degrabă zis, nu face altceva decât să ironizeze înalta societate engleză. Ea a avut premiera în anul 1893.

Geniala piesă “A woman of no importance” de Oscar Wilde este îndrăzneață și foarte spirituală

Ea este asemănătoare prin satiră cu comediile lui Ion Luca Caragiale.

Piesa începe prin prezentarea scenei în care se desfășoară povestea și a personajelor care o vor anima mai apoi. Locul inițial este terasa lui Lady Hunstanton. Dar pe urmă scenele se vor derula în mai multe încăperi ale domeniului său din zona rurală engleză.

Invitații bogați și privilegiați ai acestei doamne nu fac altceva decât să bârfească și să aibă mici discuții în contradictoriu. Lady Caroline, una dintre invitate, conversează cu Hester. Aceasta este o moștenitoare americană foarte bogată și puritană, care are propriile idei despre societate și dreptate.

Dar apoi, Lady Caroline își dă cu părerea despre fiecare personaj de la petrecere. Și chiar despre Gerald Arbuthnot, un tânăr frumos, dar cu o condiție umilă, ce pare să îi placă lui Hester. Dar apoi intriga este dezlănțuită atunci când Gerald îi anunță pe toți că Lord Illingworth i-a acordat postul de secretar. O onoare și o slujbă foarte bună pentru un tânăr care dorește să își depășească poziția socială și să facă ceva măreț în viață.

Lord Illingworth este un bărbat puternic, un politician cunoscut, care are și un statut de dandy ce îl plasează în mijlocul bârfelor

Toată lumea este fericită pentru Gerald și îl omagiază pe Lordul Illingworth pentru mărinimia sa. Dar când mama propusului secretar află despre post și mai ales despre cel ce i l-a oferit, îl imploră să refuze intrarea sa în societate în acest fel.

Deși ne vine greu să credem că o mamă ar refuza o așa oportunitate fiului său, doamna Arbuthnot are motivele sale. Și astfel femeia este prinsă la mijloc într-o mare confruntare. Să dea la iveală secretele bine ascunse timp de 20 de ani și să-i distrugă lui Gerald fericirea? Sau să tacă pentru totdeauna și să îl lase pe fiu să își trăiască viața, dar într-o minciună?

Cum ar putea să facă să-i arate copilului ei că, în ciuda aparențelor, nu ea este o femeie fără nici o importanță, ci chiar lordul care i-a propus postul de secretar? Nu este deloc greu de dat seama despre motivele mamei și secretul atât de tăinuit. Dar piesa asta nu este doar despre acest lucru. Este și despre superficilitatea societății de clasă superioară din Anglia. Dar și despre inegalitatea femeii în tot ceea ce înseamnă o lume a bărbaților.

“A woman of no importance” de Oscar Wilde este o lectură rapidă, dar nu lipsită de conținut. După cum bine îți vei da seama parcurgând cu atenție comedia.

Titlu: A WOMAN OF NO IMPORTANCE
Autor: Oscar Wilde
An apariție : 1996
Editura: PENGUIN BOOKS
Nr. Pagini: 96
Limba: Engleză
Gen Literar: Poezie, teatru
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 862

Alte recenzii de la Oscar Wilde:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 11 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments