Recenzie ”Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde

de | aug. 30, 2022 | Recenzii cărți

Povestea unui tânăr plin de păcate…

Basil este un artist care iubește să picteze și care se află în căutarea unei muze. Atunci când pictorul îl întâlnește pe Dorian Gray, rolul acesta este ocupat de tânărul incredibil de frumos. Astfel, Dorian devine muza și modelul lui Basil. Cu fiecare întâlnire, Dorian îi pozează lui Basil pentru ceea ce pare a deveni portretul perfect.

Toate emoțiile, sentimentele și dragostea lui Basil sunt puse în această operă de artă care îi va schimba viața lui Dorian pentru totdeauna. Privind portretul, Dorian trăiește drama timpurie care știe că se va abate asupra sa peste ani. Fiind obligat să vadă pentru tot restul vieții sale tabloul, acesta realizează că tinerețea sa este trecătoare. Cum va putea privi tabloul când acesta nu va mai arăta așa?

,,-Harry, spuse Basil Hallward, privindu-l drept în față, este portretul artistului, nu al modelului. Modelul este un simplu accident, ocazia. Nu el este cel pe care pictorul îl dezvăluie; pe pânza colorată apare mai curând pictorul. Motivul pentru care nu voi expune acest tablou este că mi-e teamă că am arătat în el secretul propriului meu suflet.”

Astfel, Dorian se roagă divinității ca tinerețea să îi rămână, iar păcatele să îi fie purtate de tabloul care l-a zguduit atât de rău. Puțin știa Dorian atunci despre greșeala pe care a făcut-o. Puțin știa despre portretul care avea să îi schimbe întregul destin.

Portretul lui Dorian Gray, un blestem sau o binecuvântare?

Prima și probabil singura persoană care mi-a recomandat această carte a fost profesorul meu de religie din liceu. Mă vedea mereu că citesc, iar, într-o zi, acesta ne-a recomandat tuturor să citim Portretul lui Dorian Gray de Oscar Wilde. Acum înțeleg de ce un profesor de religie ar recomanda o astfel de carte. Portretul lui Dorian Gray este o carte despre păcate și despre felul în care ne schimbă acestea sufletul.

Am fost șocată de modul în care a fost scrisă această carte, însă și mai șocată am fost de cât de mult mi-a plăcut! Asta numesc eu o lectură neașteptată. Cu toate că se observă stilul vechi de scriere și tonele de capitole pline de descriere, mie mi-a plăcut. Este o lecție oferită sub o formă diferită.

Nu m-aș fi așteptat la întorsătura pe care o ia povestea lui Dorian Gray și, desigur, nu m-aș fi așteptat deloc la acest tip de final. E șocant cum fugim de clasici, iar atunci când ne întâlnim cu romanele lor, acestea se dovedesc a fi capodopere. Pe mine m-a schimbat Portretul lui Dorian Gray și îmi va rămâne multă vreme în minte. Este o carte despre firea umană, despre greșeli și despre felul în care un suflet pur se poate schimba atât de mult în încercările vieții.

Însă, cel mai mult, cred că este o carte despre liberul arbitru. Mesajul grăitor al acestei cărți este simplu: nu te costă nimic să fii un om bun, însă răutatea te poate costa totul. Superbă poveste! O recomand din suflet și sper ca și vouă să vă placă cel puțin la fel de mult cum mi-a plăcut mie!

Titlu: Portretul Lui Dorian Gray
Autor: Oscar Wilde
Traducător: Magda Teodorescu
An apariție : 2001
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 246
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 6681

Alte recenzii de la Oscar Wilde:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 4 ani, 2 luni, 16 zile și a scris până acum 326 articole. Se află pe poziția 5 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments