Recenzie ”Portretul lui Dorian Gray” de Oscar Wilde

de | aug. 30, 2022 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA PORTRETUL LUI DORIAN GRAY ARE REDUCERE PE:

Povestea unui tânăr plin de păcate

Basil este un artist care iubește să picteze și care se află în căutarea unei muze. Atunci când pictorul îl întâlnește pe Dorian Gray, rolul acesta este ocupat de tânărul incredibil de frumos. Astfel, Dorian devine muza și modelul lui Basil. Cu fiecare întâlnire, Dorian îi pozează lui Basil pentru ceea ce pare a deveni portretul perfect.

Toate emoțiile, sentimentele și dragostea lui Basil sunt puse în această operă de artă care îi va schimba viața lui Dorian pentru totdeauna. Privind portretul, Dorian trăiește drama timpurie care știe că se va abate asupra sa peste ani. Fiind obligat să vadă pentru tot restul vieții sale tabloul, acesta realizează că tinerețea sa este trecătoare. Cum va putea privi tabloul când acesta nu va mai arăta așa?

,,-Harry, spuse Basil Hallward, privindu-l drept în față, este portretul artistului, nu al modelului. Modelul este un simplu accident, ocazia. Nu el este cel pe care pictorul îl dezvăluie; pe pânza colorată apare mai curând pictorul. Motivul pentru care nu voi expune acest tablou este că mi-e teamă că am arătat în el secretul propriului meu suflet.”

Astfel, Dorian se roagă divinității ca tinerețea să îi rămână, iar păcatele să îi fie purtate de tabloul care l-a zguduit atât de rău. Puțin știa Dorian atunci despre greșeala pe care a făcut-o. Puțin știa despre portretul care avea să îi schimbe întregul destin.

Dacă îți place recenzia cărții PORTRETUL LUI DORIAN GRAY, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Oscar Wilde

Portretul lui Dorian Gray, un blestem sau o binecuvântare?

Prima și probabil singura persoană care mi-a recomandat această carte a fost profesorul meu de religie din liceu. Mă vedea mereu că citesc, iar, într-o zi, acesta ne-a recomandat tuturor să citim Portretul lui Dorian Gray. Acum înțeleg de ce un profesor de religie ar recomanda o astfel de carte. Portretul lui Dorian Gray este o carte despre păcate și despre felul în care ne schimbă acestea sufletul.

Am fost șocată de modul în care a fost scrisă această carte, însă și mai șocată am fost de cât de mult mi-a plăcut! Asta numesc eu o lectură neașteptată. Cu toate că se observă stilul vechi de scriere și tonele de capitole pline de descriere, mie mi-a plăcut. Este o lecție oferită sub o formă diferită.

Nu m-aș fi așteptat la întorsătura pe care o ia povestea lui Dorian Gray și, desigur, nu m-aș fi așteptat deloc la acest tip de final. E șocant cum fugim de clasici, iar atunci când ne întâlnim cu romanele lor, acestea se dovedesc a fi capodopere. Pe mine m-a schimbat Portretul lui Dorian Gray și îmi va rămâne multă vreme în minte. Este o carte despre firea umană, despre greșeli și despre felul în care un suflet pur se poate schimba atât de mult în încercările vieții.

Însă, cel mai mult, cred că este o carte despre liberul arbistru. Mesajul grăitor al acestei cărți este simplu: nu te costă nimic să fii un om bun, însă răutatea te poate costa totul. Superbă poveste! O recomand din suflet și sper ca și vouă să vă placă cel puțin la fel de mult cum mi-a plăcut mie!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PORTRETUL LUI DORIAN GRAY CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Portretul Lui Dorian Gray
Autor: Oscar Wilde
Traducător: Magda Teodorescu
An apariție : 2001
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 246
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 4138

Alte recenzii de la Oscar Wilde:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Recenzie ”Femeia cu fustă violet” de Natsuko Imamura

Femeia cu fustă violet de Natsuko Imamura este alegerea mea pentru această zi autentică de toamnă. Coperta este prima care m-a convins – este în ton cu anotimpul în care suntem, dar mi-am și dorit foarte mult sparg gheața în ceea privește literatura japoneză. Recunosc...

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 980 zile și a scris până acum 252 articole. Se află pe poziția 5 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments