Recenzie Acorda-mi acest vals de Zelda Fitzgerald

de | apr. 26, 2015 | Beletristică, Recenzii cărți

acorda-mi-acest-vals_1_fullsize

Cartea aceasta îți deschide orizonturile. Și nu atât în privința cititului, cât și a lumii din acea perioadă, anii `20. E minunat să descoperi o lume, care a trecut și totuși a fost aproape de tine. De parca ți-a scăpat printre degete. Dar cel mai minunat este, când, decoperind acea lume, acea vreme, îți dorești să fii trăit în ea. Să descoperi tu toate frumusețiile, să te miri de lucrurile noi și recent concepute sau straniu lucrate… Pur și simplu să fii tu în aceea lume.

Perioada anilor `20 mereu mi s-a parut cea mai frumoasă și elegantă posibilă. Poate pentru că toate lucrurile erau la început de drum și asteptau să fie descoperite, să fie exploatate, zgâriate, lustruite și apoi îngrijite.

Dubutul acestei cărți debusoleaza cititorul. Nu poți să îți dai seama, din primele pagini, despre cine e vorba. Și asta din cauza stilului greoi. Nu prea găsești un moment prielnic să îți tragi sufletul, să procesezi ceea ce tocmai sa întâmplat. Sunt prea multe personaje aruncate pe tavă, în fața ta, pentru a putea face legătura între ele, și mai ales pentru a le asocia și tibui caracterul.

Mulți oameni nu prea au agreat această carte, tocmai din pricina acestui stil. Însă, să nu uitam, autoarea, a scris această poveste într-un spital, fiind dianosticată cu schizofrenie. Și mai presus, a terminat-o în 6 luni. Ceea ce pe vremea aceea era un timp record.

Cartea prezintă povestea de dragoste dintre Zelda și F.Scott Fitzgerald aka Alabama și David Knight. Și pot să spun că este o poveste de dragoste foarte tumultoasă. Dacă veți rămâne pe tot parcursul cărții și nu o veți abandona, veți descoperi o iubire atât de puternică, încat îi îndepărtează pe cei doi.  Caracterul lor e unul așa de bizar, privind prin perspectiva ochilor mei de secol XX, și totusi, unul obișnuit pentru anii `20.

tumblr_n4cxk7ynFT1rlp0f3o1_500

Autoarea se folosește de prea multe metafore, ceea ce duc la aceea îngreunare a scrisului și a poveștii. Folosește enorm de mult acea cromatică al albastrului, devenind ca o obsesie pentru ea. Ceea ce mă miră, că cei de la Humanitas, nu au făcut coperta albastră. Asta chiar era un mare indiciu în ceea ce privește cartea.

Însa să nu vă descurajeze asta. Să nu vă fie teamă de stilul greu, de nivelul încetinitor al relatării evenimentelor, de prerspectiva și gândirea diferită a personajelor și mai ales de acțiunile lor.

Pentru cei care mereu au fost intrigați de cartea asta, așa ca mine, va atras titlul, coperta, numele de Fiztgerald sau chiar descrierea, trebuie să știi, nu aveți parte de o carte scrisa de F. Scott Fitzgerald…însă, este la fel de intrigantă, palpitantă, elegantă, și te face să îți dorești mai mult. Te face să vorbesști cu ea, să suferi pentru personaje, să plângi după ele, să strigi la ele… Îți dă toate sentimentele posibile și omenești. Așa că, părerea mea, citiți-o. Devorați-o.

Nu este o carte fantastică, însă dacă o însoțițit până la final, vă va oferi un drum plin de denivelări. Nu este o carte excelentă, însă este o carte bună, care merită, și trebuie descoperită.

Ce să mai spun de coperta și fond, că m-au dat pe spate. Iar titlul, unul dintre preferatele mele. Așa că, fuguța, și cumpărați-o. Enjoy!

Titlu: ACORDA-MI ACEST VALS
Autor: Zelda Fitzgerald
An apariție : 2014
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 271
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1887

Alte recenzii de la Zelda Fitzgerald:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Sabados a fost redactor Booknation.ro și a scris 2 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Sabados aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bookish

Mie mi-a placut foarte mult. Am citit-o acum ceva ani, înainte să apară tradusă la noi. Dacă eşti familiarizat cu operele lui Fitzgerald nu ai cum să nu observi asemănarea dintre personajele lui feminine şi Zelda.