Recenzie Acorda-mi acest vals de Zelda Fitzgerald

de | apr. 26, 2015 | Beletristică, Recenzii cărți

acorda-mi-acest-vals_1_fullsize

Cartea aceasta îți deschide orizonturile. Și nu atât în privința cititului, cât și a lumii din acea perioadă, anii `20. E minunat să descoperi o lume, care a trecut și totuși a fost aproape de tine. De parca ți-a scăpat printre degete. Dar cel mai minunat este, când, decoperind acea lume, acea vreme, îți dorești să fii trăit în ea. Să descoperi tu toate frumusețiile, să te miri de lucrurile noi și recent concepute sau straniu lucrate… Pur și simplu să fii tu în aceea lume.

Perioada anilor `20 mereu mi s-a parut cea mai frumoasă și elegantă posibilă. Poate pentru că toate lucrurile erau la început de drum și asteptau să fie descoperite, să fie exploatate, zgâriate, lustruite și apoi îngrijite.

Dubutul acestei cărți debusoleaza cititorul. Nu poți să îți dai seama, din primele pagini, despre cine e vorba. Și asta din cauza stilului greoi. Nu prea găsești un moment prielnic să îți tragi sufletul, să procesezi ceea ce tocmai sa întâmplat. Sunt prea multe personaje aruncate pe tavă, în fața ta, pentru a putea face legătura între ele, și mai ales pentru a le asocia și tibui caracterul.

Mulți oameni nu prea au agreat această carte, tocmai din pricina acestui stil. Însă, să nu uitam, autoarea, a scris această poveste într-un spital, fiind dianosticată cu schizofrenie. Și mai presus, a terminat-o în 6 luni. Ceea ce pe vremea aceea era un timp record.

Cartea prezintă povestea de dragoste dintre Zelda și F.Scott Fitzgerald aka Alabama și David Knight. Și pot să spun că este o poveste de dragoste foarte tumultoasă. Dacă veți rămâne pe tot parcursul cărții și nu o veți abandona, veți descoperi o iubire atât de puternică, încat îi îndepărtează pe cei doi.  Caracterul lor e unul așa de bizar, privind prin perspectiva ochilor mei de secol XX, și totusi, unul obișnuit pentru anii `20.

tumblr_n4cxk7ynFT1rlp0f3o1_500

Autoarea se folosește de prea multe metafore, ceea ce duc la aceea îngreunare a scrisului și a poveștii. Folosește enorm de mult acea cromatică al albastrului, devenind ca o obsesie pentru ea. Ceea ce mă miră, că cei de la Humanitas, nu au făcut coperta albastră. Asta chiar era un mare indiciu în ceea ce privește cartea.

Însa să nu vă descurajeze asta. Să nu vă fie teamă de stilul greu, de nivelul încetinitor al relatării evenimentelor, de prerspectiva și gândirea diferită a personajelor și mai ales de acțiunile lor.

Pentru cei care mereu au fost intrigați de cartea asta, așa ca mine, va atras titlul, coperta, numele de Fiztgerald sau chiar descrierea, trebuie să știi, nu aveți parte de o carte scrisa de F. Scott Fitzgerald…însă, este la fel de intrigantă, palpitantă, elegantă, și te face să îți dorești mai mult. Te face să vorbesști cu ea, să suferi pentru personaje, să plângi după ele, să strigi la ele… Îți dă toate sentimentele posibile și omenești. Așa că, părerea mea, citiți-o. Devorați-o.

Nu este o carte fantastică, însă dacă o însoțițit până la final, vă va oferi un drum plin de denivelări. Nu este o carte excelentă, însă este o carte bună, care merită, și trebuie descoperită.

Ce să mai spun de coperta și fond, că m-au dat pe spate. Iar titlul, unul dintre preferatele mele. Așa că, fuguța, și cumpărați-o. Enjoy!

Titlu: ACORDA-MI ACEST VALS
Autor: Zelda Fitzgerald
An apariție : 2014
Editura: HUMANITAS
Nr. Pagini: 271
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2021

Alte recenzii de la Zelda Fitzgerald:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir
Recenzie ”Toată furia mea” de Sabaa Tahir

,,Toată furia mea”, pe scurt, tot ce a însemnat această carte și ce m-a făcut să simt „Toată furia mea” este o poveste intensă despre viața a doi tineri pakistanezi, Salahudin și Noor. Totul începe când Noor, la doar șase ani, fără să știe o boabă de engleză, este...

Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu
Recenzie ”Istoria celor cuminți” de Titus Radu

Istoria celor cuminți de Titus Radu m-a făcut curioasă încă de la început. Titlul romanului nu mi-a spus foarte multe, iar asta nu este un motiv de îngrijorare pentru mine, dimpotrivă. Îmi plac mult de tot cărțile care-și păstrează doza de mister prin orice mijloace:...

Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë
Recenzie „La rascruce de vânturi” de Emily Brontë

Când simt nevoia de a evada din anostul prezentului și a mă imersa într-o narativă învăluită în eleganța vremurilor trecute, mereu apelez la romanele clasice. Iar unii autorii clasici, cum e și Emily Brontë, o scriitoare reprezentativă a literaturii victoriene, au...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Sabados a fost redactor Booknation.ro și a scris 2 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Sabados aici.
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bookish

Mie mi-a placut foarte mult. Am citit-o acum ceva ani, înainte să apară tradusă la noi. Dacă eşti familiarizat cu operele lui Fitzgerald nu ai cum să nu observi asemănarea dintre personajele lui feminine şi Zelda.