Recenzie „Ada sau ardoarea”, de Vladimir Nabokov

de | nov. 29, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ADA SAU ARDOAREA ARE REDUCERE PE:

Publicat inițial în 1969, romanul a fost primit la fel ca toate cărțile controversate ale prozatorului american de origine rusa: cu injurii și elogii, în funcție de tabără. Chiar dacă simplul subiect ar fi fost suficient pentru a trezi interesul, Nabokov a reușit să țeasă o pânză narativă care îl prinde pe cititor și nu îl mai eliberează până când povestea nu este gata, cu detalii și amănunte uluitoare prin claritate și prin senzația că între lumea reală și cea construită de cei doi îndrăgostiți există o graniță imposibil de trecut.
Jucându-se simultan cu canoanele narative din mai multe genuri (de la o cronică de familie de tip Tolstoian, la un roman de știință-ficțiune), Vladimir Nabokov a creat probabil cea mai complexă dintre lucrările sale, care a devenit chintesența temelor și a tehnicilor sale anterioare, care a fost concepută pentru punctul forte sofisticat în literatură, considerată complicată chiar și pentru un cititor de elită.
Nabokov ne înșiră povestea unei pasiuni orbitoare, a tot consumatoare, interzisă, care a izbucnit între personajele principale, Ada și Van, în adolescență și purtată prin decenii de întâlniri secrete, separări forțate, trădări și reuniuni, se transformă sub stiloul lui Nabokov într-un studiu multi-aspectual al posibilităților conștiinței, proprietăților memoriei și natura timpului.
În comparație cu Lolita, Ada nu a avut aceeași rezonanță în lume, nu a întâlnit aceeași priză sau stârnit discuții in contradictoriu, mentenanța ei păstrând aceeași curtoazie delicată. Complicată și răpitoare, de-o nesimțire impunătoare, însă cu mult mai captivantă și strălucitoare, cu un conținut ridicat de temperatură acidă.
Ca și specia de fluturi care îi poartă numele, Nabokov este o specie rară în lumea scriitorilor de rezonanță, neînțelesul meu preferat, exilat de pudicii tuturor vremurilor, care a reușit totuși să își păstreze notorietatea mult meritată!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ADA SAU ARDOAREA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Ada Sau Ardoarea
Autor: Vladimir Nabokov
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 600
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 362

Alte recenzii de la Vladimir Nabokov:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Recenzie ”Te rog, nu mă iubi” de Vi Keeland

Totul începe cu o iubire interzisă... Annalise și Bennett fac cunoștință în momentul în care află că se vor lupta pentru același post de muncă. Aceștia sunt gata să își pună armele la bătaie și să scoată tot ce au mai bun pentru a câștiga. Numai că între ei și...

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 569 zile și a scris până acum 133 articole. Se află pe poziția 7 din 40 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments