Recenzie „Ada sau ardoarea”, de Vladimir Nabokov

de | nov. 29, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ADA SAU ARDOAREA ARE REDUCERE PE:

Publicat inițial în 1969, romanul a fost primit la fel ca toate cărțile controversate ale prozatorului american de origine rusa: cu injurii și elogii, în funcție de tabără. Chiar dacă simplul subiect ar fi fost suficient pentru a trezi interesul, Nabokov a reușit să țeasă o pânză narativă care îl prinde pe cititor și nu îl mai eliberează până când povestea nu este gata, cu detalii și amănunte uluitoare prin claritate și prin senzația că între lumea reală și cea construită de cei doi îndrăgostiți există o graniță imposibil de trecut.
Jucându-se simultan cu canoanele narative din mai multe genuri (de la o cronică de familie de tip Tolstoian, la un roman de știință-ficțiune), Vladimir Nabokov a creat probabil cea mai complexă dintre lucrările sale, care a devenit chintesența temelor și a tehnicilor sale anterioare, care a fost concepută pentru punctul forte sofisticat în literatură, considerată complicată chiar și pentru un cititor de elită.
Nabokov ne înșiră povestea unei pasiuni orbitoare, a tot consumatoare, interzisă, care a izbucnit între personajele principale, Ada și Van, în adolescență și purtată prin decenii de întâlniri secrete, separări forțate, trădări și reuniuni, se transformă sub stiloul lui Nabokov într-un studiu multi-aspectual al posibilităților conștiinței, proprietăților memoriei și natura timpului.
În comparație cu Lolita, Ada nu a avut aceeași rezonanță în lume, nu a întâlnit aceeași priză sau stârnit discuții in contradictoriu, mentenanța ei păstrând aceeași curtoazie delicată. Complicată și răpitoare, de-o nesimțire impunătoare, însă cu mult mai captivantă și strălucitoare, cu un conținut ridicat de temperatură acidă.
Ca și specia de fluturi care îi poartă numele, Nabokov este o specie rară în lumea scriitorilor de rezonanță, neînțelesul meu preferat, exilat de pudicii tuturor vremurilor, care a reușit totuși să își păstreze notorietatea mult meritată!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ADA SAU ARDOAREA CU REDUCERE DE PE:

Titlu: ADA SAU ARDOAREA
Autor: Vladimir Nabokov
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 600
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 974

Alte recenzii de la Vladimir Nabokov:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Stella Popa este redactor Booknation.ro de 2 ani, 8 luni, 24 zile și a scris până acum 162 articole. Se află pe poziția 8 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Stella Popa aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments