Recenzie „Adopția” de Radu Ianovi

Titlu: Adopția
Autor: Radu Ianovi
An apariție : 2015
Editura: Tracus Arte
Nr. Pagini: 52
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Valentin Cristea
Publicată la 10.08.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă
„Adopția” de Radu Ianovi

Adopţia de Radu Ianovi este o culegere de poezii, pe cât de scurtă, pe atât de concentrată. În numai 45 de pagini, scrise într-un stil modern, cu rimă liberă, poetul ne poartă printre trăirile interioare vecine inconştientului, iar tehnica sa literară seamănă izbitor cu tehnica asociaţiilor libere din psihanaliză.

Poetul îşi lasă imaginaţia liberă încercând să înlăture cenzura conştientului şi alătură cu dibăcie deghizări ale unor amintiri şi trăiri refulate. În mod cert poeziile lui Radu Ianovi nu sunt destinate cuceririi unei fete sub clar de lună, ci mai degrabă ele evocă trăirile emoţionale ale autorului.

Acesta ne vorbeşte despre el însuşi, despre amintiri, despre sentimente, suferinţe şi aspiraţii.

Adopţia lui Radu Ianovi, eveniment situat la limita normalităţii, asemeni unei adopţii, ne transpune într-o lume aproape biomecanică, un amalgam de fire, oameni, păr, maşini, mare, nisip, electronice şi instrumente muzicale, o lume din care autorul face parte dar căreia nu îi aparţine.

unii sunt piese de schimb pentru o maşinărie

în care foarte puţini mai au curajul să creadă.

Lectura acestui volum de poezii reprezintă o experienţă unică pentru fiecare cititor, asocierea de termeni şi sintagme trezind în mintea fiecăruia alt melanj de sentimente, apropiate de cele ale autorului sau, poate, total diferite.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Radu Ianovi.

Poeziile lui Radu Ianovi pot fi puncte de plecare pentru discuţii fructuoase referitoare la semantică şi la paralela dintre cuvânt şi reprezentare, între limbaj şi afectivitate, între sentimente şi memorie.

Jucăm fotbal în faţa casei şi din

maşinile care trec cu viteză

şoferii sârbi sau polonezi ne

aruncă bomboane.

Acest text poate avea înţelesuri diferite, în funcţie de vârsta cititorului şi mediul în care acesta a crescut. Unii habar nu vor avea despre ce vorbeşte, alţii vor fi auzit despre aşa ceva, iar alţii chiar au primit bomboane sau gumă de mestecat de la şoferii străini aflaţi în tranzit prin România comunistă sau imediat după Revoluţie.

Prin metodele folosite în conceperea operei sale, Radu Ianovi ni se relevă în poeziile din volumul Adopţia, ca fiind mai degrabă un poet de inspiraţie psihanalitică, introspecţionistă, decât unul romantic şi oricine doreşte să îşi deschidă puţin un ochi spre universul interior poate folosi ca pe o lupă caleidoscopică creaţia acestuia.

…animalele stau la pândă

noaptea să faci un foc în pădure

să atragi atenţia şi să adormi

doar somnul vă separă…

Aspecte Pozitive:

Volum redus ca întindere, rapid de parcurs.

Aspecte Negative:

Stil greoi şi încâlcit. Greu de înţeles.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.