Recenzie Alint de Romain Gary (Émile Ajar)

Titlu: Alint
Autor: Romain Gary (Émile Ajar)
An apariție : 2015
Editura: Univers
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Diana Elena Neaţă
Publicată la 12.05.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

alint

Romain Gary a fost un scriitor lituanian stabilit în Franța. Foarte apreciat de către public, dar și de de critici acestea a reușit performanța de a fi singurul scriitor care a primit de două ori prestigiosul premiu Goncourt! Cum a reușit? Păi a înșelat vigilența tuturor publicând sub pseudonimul Émile Ajar. Astfel, la 19 ani după ce fusese distins cu prestigiosul premiu, a avut ocazia de a privi din sală cum vărul său (care s-a dat drept Ajar) a primit premiul. Secretul identității sale duble a fost dezvăluit abia în decembrie 1980, după sinuciderea scriitorului.

Alint este primul roman al lui Romain Gary ce a apărut sub pseudonimul Émile Ajar. În volumul postum Viața și moartea lui Émile Ajar, autorul dezvăluie motivul pentru care și-a însușit această identitate:

Abia după ce am terminat Alint am hotărât să public cartea sub pseudonim, fără știrea editorului. Șimțeam că există o incompatibilitate între notorietatea, greutatea și măsurile cu care mi se judeca opera, “mutra care mi se făcuse”, și natura însăși a cărții.

Personajul central al romanului, domul Cousin, se simte tare singur în ciuda faptului că locuiește în cosmopolita capitală a Franței. Simte nevoia de a fi alintat… și găsește o soluție cel puțin ingenioasă: adoptă un piton pe care-l botează Alint! De aici, după cum vă dați seama, vor izvorî o sumedenie de încurcături  care mai de care mai interesante.

În Alint umorul negru și tristețea infinită se amestecă într-un mod extraordinar. Situațiile absurde, jocurile de cuvinte, modul în care eroul gândește și se exprimă contribuie și ele la formarea unei cărți de excepție!

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Romain Gary (Émile Ajar).

Ediția originală a romanului a fost “mutilată” ultimul capitol – capitolul ecologic – suferind  modificări… Despre acestea autorul declară:

[…] e drept că latura lui “pozitivă”,  latura de “mesaj” […] nu era în ton cu restul. […] Vreau așadar ca Alint să rămână așa cum a apărut pentru prima oară în fața publicului. Capitolul “ecologic” poate fi publicat separat, dacă opera mea continuă să intereseze.

Abia în 2007 a apărut varianta integrală a romanului – cea în care era anexat și finalul ecologic. În România, cartea a apărut de curând la Editura Univers în colecția Romanul Secolului XX.

Alint este cu siguranță o carte pe gustul multora! Eu v-o recomand tuturor – cu siguranță vă va da de gândit, dar vă va aduce și un zâmbet pe buze (din când în când)!

Aspecte Pozitive:

Un roman care nu are cum să nu te prindă! Situații absurde, jocuri de cuvinte, o perspectivă interesantă asupra lumii... O carte ce trebuie citită.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.