Recenzie „Anna Karenina’’ de Lev Tolstoi

de | mai 30, 2018 | Beletristică, Dragoste, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANNA KARENINA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Anna Karenina este opera faimosului scriitor rus Lev Tolstoi, apărut în 1877, care întruchipează mai multe poveşti de dragoste fie ele împlinite, fie la capătul răbdării, fie mai îngăduitoare.

Pe fundalul Rusiei, în secolul al XIX-lea se expun problemele existenţiale ruseşti precum războiul în sine, voluntarii de război, societatea veşnic nemulţumită sau economia ţării.

Annei Karenina, soţia unui om cunoscut în societate, Alexei Alexandrovici Karenin, şi mamă a unui copil, încă tânără, frumoasă şi seducătoare îi este atrasă atenţia de un tânăr misterios, dar pe punctul de a se logodi, numit Vronski.

,,Nu numai aici, dar în lumea întreagă, nu existau decât el şi ea.’’

,,[…]dar, ca o femeie adevărată, căuta să se liniştească prin raţionamente false şi prin cuvinte goale, pentru a lăsa lucrurile în matca lor şi a putea să uite cumplita întrebare trezită prin prezenţa copilului.’’

Povestea din planul secundar este cea a Kittyei, o tânără la vârsta măritişului care îl despreţuise pe Levin pentru iluzia creată de Vronski.

,,Ştefan Arkadievici zâmbi, cunoştea perfect sentimentele lui Levin şi ştia că fetele din univers se împart în două categorii. Într-una acelea care aveau toate defectele, în cealaltă ea singură, lipsită de orice slăbiciune şi mai presus de toată omenirea.’’

Romanul este unul circular, al cărui început şi sfârşit se leagă de tema morţii şi de motivul trenului care apare destul de frecvent în text.

Tolstoi pune accenul, de asemenea, pe conflictul interior al Annei, al lui Vronski şi al lui Alexei Karenin, care îşi arată tristeţea şi dezamăgirea cu privire la soţia sa.

,,N-am decât prezentul, şi prezentul nu e tocmai trandafiriu.’’

Cartea este una clasică, una de referinţă. Descrie atât pasaje de iubire, de suspiciune, gelozie, dar şi despre filozofie.

,,Dacă binele are un motiv, încetează a mai fi bine. Dacă are ca urmare răsplata, de asemeni nu mai este bine. Atunci binele nu există decât în afară de lanţul cauzelor şi al consecinţelor.’’

Concluzionând, romanul se înscrie cu uşurinţă în lista cărţilor ce trebuie citite într-o viaţă pentru caracterul uşor de citit şi pentru stilul calsic cu influenţe ruseşti.

 

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ANNA KARENINA?

Vezi toată lista de cărți scrise de Lev Tolstoi sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ANNA KARENINA CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Anna Karenina
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 2013
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 584
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 30.05.2018
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

Recenzie „Zahăr ars”, de Avni Doshi

„Zahăr ars” nu a fost deloc... dulce. Din contră, a mai lărgit hăul căscat de cărțile mediocre de care tot dau în ultimul timp. Romanul ne prezintă o relație mamă-fiică, trecut-prezent, un prezent tot mai șters și fad odată cu diagnosticul mamei, demență, care...

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Recenzie “Bună seara, Melania” de Rodica Ojog-Brașoveanu

Revenim la Melania Lupu și la peripețiile ei. Și dacă în prima carte din serie, ne apărea drept o bătrânică aparent nevinovată, dar care ar fi devenit complice fără voia ei, aici ea este cheia acțiunii. Melania și Mirciulică (motanul ei) sunt cei care regizează și pun...

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Recenzie “GOG” de Giovanni Papini

Lansată la începutul secolului trecut, cartea este scrisă cu măiestrie și poate fi citită cu plăcere și în zilele noastre. Giovanni Papini s-a dovedit un vizionar, iar sub masca sarcasmului a adus în atenția publicului subiecte profunde, care au preocupat omenirea din...

0 0 votes
Article Rating
Irina Fodor este redactor Booknation.ro de 1701 zile și a scris până acum 91 articole. Se află pe poziția 8 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Irina Fodor aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments