🔥 CARTEA ANNA KARENINA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO

Anna Karenina este opera faimosului scriitor rus Lev Tolstoi, apărut în 1877, care întruchipează mai multe poveşti de dragoste fie ele împlinite, fie la capătul răbdării, fie mai îngăduitoare.

Pe fundalul Rusiei, în secolul al XIX-lea se expun problemele existenţiale ruseşti precum războiul în sine, voluntarii de război, societatea veşnic nemulţumită sau economia ţării.

Annei Karenina, soţia unui om cunoscut în societate, Alexei Alexandrovici Karenin, şi mamă a unui copil, încă tânără, frumoasă şi seducătoare îi este atrasă atenţia de un tânăr misterios, dar pe punctul de a se logodi, numit Vronski.

,,Nu numai aici, dar în lumea întreagă, nu existau decât el şi ea.’’

,,[…]dar, ca o femeie adevărată, căuta să se liniştească prin raţionamente false şi prin cuvinte goale, pentru a lăsa lucrurile în matca lor şi a putea să uite cumplita întrebare trezită prin prezenţa copilului.’’

Povestea din planul secundar este cea a Kittyei, o tânără la vârsta măritişului care îl despreţuise pe Levin pentru iluzia creată de Vronski.

,,Ştefan Arkadievici zâmbi, cunoştea perfect sentimentele lui Levin şi ştia că fetele din univers se împart în două categorii. Într-una acelea care aveau toate defectele, în cealaltă ea singură, lipsită de orice slăbiciune şi mai presus de toată omenirea.’’

Romanul este unul circular, al cărui început şi sfârşit se leagă de tema morţii şi de motivul trenului care apare destul de frecvent în text.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Lev Tolstoi

Tolstoi pune accenul, de asemenea, pe conflictul interior al Annei, al lui Vronski şi al lui Alexei Karenin, care îşi arată tristeţea şi dezamăgirea cu privire la soţia sa.

,,N-am decât prezentul, şi prezentul nu e tocmai trandafiriu.’’

Cartea este una clasică, una de referinţă. Descrie atât pasaje de iubire, de suspiciune, gelozie, dar şi despre filozofie.

,,Dacă binele are un motiv, încetează a mai fi bine. Dacă are ca urmare răsplata, de asemeni nu mai este bine. Atunci binele nu există decât în afară de lanţul cauzelor şi al consecinţelor.’’

Concluzionând, romanul se înscrie cu uşurinţă în lista cărţilor ce trebuie citite într-o viaţă pentru caracterul uşor de citit şi pentru stilul calsic cu influenţe ruseşti.

 

 

🔥 CARTEA ANNA KARENINA ARE REDUCERE PE:

► CARTEPEDIA.RO► LIBRIS.RO► ELEFANT.RO► CARTURESTI.RO
Titlu: Anna Karenina
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 2013
Editura: CARTEX
Nr. Pagini: 584
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 30.05.2018
Nota recenzorului: n/a

Irina Fodor
Autor: Irina Fodor
Irina e Redactor Activ
Redactor de 1150 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Irina Fodor