Recenzie „Antimemoriile unei muze” de Julia Kalman

de | nov. 23, 2017 | Dezvoltare Personală, Literatură Contemporană, Literatura Română, Recenzii cărți

   Antimemoriile unei muze de Julia Kalman este o provocare. Este o scriere care te acaparează, care te face să te simți ca într-un dans ai cărui pași nu îi cunoști încă. Din momentul în care deschizi cartea și intri în contact cu primele pagini te vei simți învăluit de un mister al ființei umane, care te îmbie să îl deslușești, să îi găsești răspunsul, cu toate că, tocmai întrebările pe care vei ajunge să ți le pui vor reprezenta marea ta descoperire. Vei avea senzația că te vei împiedica, că vei cădea, că ești aritmic. Dar este doar pentru o scurtă perioadă, căci, încetul cu încetul, vei descoperi că, în spatele fiecărui cuvânt este exact cheia din spatele coregrafiei. O coregrafie complexă la prima vedere, dar pe care vei ajunge să o înțelegi și să o execuți ca și când ai fi luat mereu cursuri de dans.

   O atingere ca un fum. Aţi simţit-o vreodată? Carnea noastră are memorie, trupurile noastre au mii de ochi, urechi, guri şi nasuri, carnea gândeşte, vibrează. Întinse braţele, închise ochii. Era acolo, era ea, în imediata sa apropiere. Deschise ochii şi-i descoperi pe-ai ei rotunzi şi catifelaţi. Îl privi într-o parte şi un zâmbet îi înflori pe buze.

   Antimemoriile unei muze este, în esență, un exercițiu de gândire, de trăire asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat artistul. Artistul personaj. Artiștii personaje. Tu, cititorule, ca artist.

   De fapt, noi suntem în aceeaşi măsură copii adevăraţi, după cum şi ei se nasc oameni deplini, dependenţi de neputinţele noastre, de nevoi, plăceri, de lăcomie şi lene. Şi atunci unde vor ajunge pleiadele viitorului nostru?

   Dând cortina la o parte, facem cunoștință cu Regreta, personajul-narator, muză ce nu reușește să își mai găsească locul în acest univers haotic, populat de personaje precum Dan, Dana, Modela, Von B, bunicul Alfred, care parcă creează în jurul acesteia un cerc vicios, o horă ce nu se mai termină. Din ce în ce mai străină de ea însăși, Regreta continuă să se introspecteze, să caute, să cerceteze orice detaliu, orice indiciu care ar putea duce la descoperirea a ceea ce este în interiorul ei pentru a putea contura astfel exteriorul.

   Cu toții suntem în căutarea propriului eu, a ceea ce suntem cu adevărat. Întrebarea este, oare ne vom putea regăsi vreodată sau doar vom căuta până când ne vom identifica cu însăși călătoria noastră?

   -Voi fi sau nu voi fi Regreta? Şi da şi nu.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE pandoram.ro

Titlu: ANTIMEMORIILE UNEI MUZE
Autor: Julia Kalman
An apariție : 2016
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1713

Alte recenzii de la Julia Kalman:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten
Recenzie „Maxton Hall – Salvează-mă” de Mona Kasten

Ca orice cititor cuminte și silitor, întâi citesc povestea și după aceea văd filmul, însă recunosc, am avut un mic imbold atunci când am văzut serialul ecranizat pe Amazon Prime. Nu știam de autoare, nu auzisem nici de serie, dar mi-a plăcut trailer-ul și am zis că...

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

0 0 votes
Article Rating
Adriana Alexandra a fost redactor Booknation.ro și a scris 116 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Adriana Alexandra aici.
Dacă nu v-am plictisit încă, aruncați un ochi și pe aici 🙂 --->http://blog.avocatoo.ro/sfaturi-de-la-un-tratat-de-drept-anonim/
Subscribe
Notify of
guest

1 Comentariu
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gligor Maria

Mi-ați pus în față propria-mi oglindă și acum,acum ,ce trebuie să fac ?