Recenzie “Antologie poetică” de Maria-Mercè Marçal

by | May 27, 2020 | Beletristică, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANTOLOGIE POETICĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Volumul de poezii Antologie poetică al Mariei Mercè Marçal te determină să te îndrăgostești de poezie. Volumul a fost publicat la Editura Meronia în ediție bilingvă și face parte din seria Biblioteca de Cultură Catalană.

Este pentru prima dată când citesc poeziile scrise de Maria-Mercè Marçal și poate fraza de mai sus vi se pare puțin prea îndrăzneață, însă pot să spun că versurile au o intensitate care îți vor face sufletul să vibreze. Autoarea transformă experiențele sale privind condiția femeii în societatea catalană și relațiile de dragoste, în versuri pline de emoție, dăruind astfel cititorului o imagine completă a statutului femeii în societate.

Inspirația autoarei revine din studiul făcut asupra prietenelor, colegelor de serviciu sau scriitoarelor pe care le citise cu mult interes, dar și în urma experiențelor trăite de ea însăși. Scrisul reprezintă pentru Maria-Mercè Marçal singura formă în care își poate exprima liber toate opiniile și trăirile privind relațiile dintre oameni, condiția femeii, maternitatea, sau boala și moartea.

În cultura catalană, precum și în multe alte culturi, femeia este considerată veriga slabă a lanțul trofic existent. Acest fapt este explorat de către autoare în placheta Cuib de luni prin poezii precum Deviza (pag. 13).

Citat din poezia Deviza:
Hazardului trei daruri îi datorez: m-am născut femeie, din clasă joasă și neam oprimat.
Tulbure azur de-a fi întreit rebelă.

Prin această poezie răzbate nemulțumirea poetei privind oprimarea statutului său de femeie și dorința sa de rebeliune, de depășire a condiției. Prin versurile scrise liber, autoarea insuflă cititorilor diverse teme și reflecții.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Maria-Mercè Marçal

Un alt subiect explorat de către poetă este cel al relațiilor de dragoste. În placheta Vrăjitoare în doliu, autoarea ne vorbește despre relații și despre modul în care partenerii se identifică în relația dintre ei. Am descoperit în aceste versuri nevoia poetei de a-și contura propria identitate atât în lume cât și în relația avută cu o altă persoană. Am simțit un pregnant sentiment de tristețe citind acele rânduri, neîmplinirea totală dorită de autoare fiind impregnată în fiecare vers scris.

Citat din poezia Interludiu romantic (pag. 43):
În jocul iubirii, vegetală învolburare,
Noaptea a noastră-o vom face, pâine și sare.

Autoarea șochează prin explorarea unor teme precum relațiile lesbiene sau maternitatea fără soț. Aceste subiecte reprezentau un tabu în societatea catalană, iar curajul autoarei de a crea poezii care să acopere și aceste subiecte, a fost răsplătit prin recunoașterea adusă acesteia de a devansa timpul creației lirice.

Maria-Mercè Marçal nu scrie simplu și direct. Versurile sale sunt adevarate opere de artă pe care trebuie să le studiezi îndelung pentru a le înțelege sensul. În ceea ce privește stilul, versurile se încadrează atât în stilul versului alb cât și în stilul versurilor clasice. Lumea înfățișată este o lume personală în care imaginile construite de către autoare au o semnficație proprie și exprimă sentimentele cele mai profunde.

Durerea autoarei privind subminarea condiției femeii în societate, dorința sa de rebeliune, dar și trăirile și emoțiile care răzbat din fiecare vers scris, reprezintă motivele pentru care Maria-Mercè Marçal te va face să te îndrăgostești de poeziile sale. Lectură plăcută!

🔥 CARTEA ANTOLOGIE POETICĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Antologie Poetică
Autor: Maria-Mercè Marçal
An apariție : 2012
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 211
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Publicată la 27.05.2020
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Versurile au o intensitate care îți vor face sufletul să vibreze.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 173 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 41 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments