Recenzie „Antologie poetică” de Maria-Mercè Marçal

de | mai 27, 2020 | Beletristică, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANTOLOGIE POETICĂ ARE REDUCERE PE:

Volumul de poezii Antologie poetică al Mariei Mercè Marçal te determină să te îndrăgostești de poezie. Volumul a fost publicat la Editura Meronia în ediție bilingvă și face parte din seria Biblioteca de Cultură Catalană.

Este pentru prima dată când citesc poeziile scrise de Maria-Mercè Marçal și poate fraza de mai sus vi se pare puțin prea îndrăzneață, însă pot să spun că versurile au o intensitate care îți vor face sufletul să vibreze. Autoarea transformă experiențele sale privind condiția femeii în societatea catalană și relațiile de dragoste, în versuri pline de emoție, dăruind astfel cititorului o imagine completă a statutului femeii în societate.

Inspirația autoarei revine din studiul făcut asupra prietenelor, colegelor de serviciu sau scriitoarelor pe care le citise cu mult interes, dar și în urma experiențelor trăite de ea însăși. Scrisul reprezintă pentru Maria-Mercè Marçal singura formă în care își poate exprima liber toate opiniile și trăirile privind relațiile dintre oameni, condiția femeii, maternitatea, sau boala și moartea.

În cultura catalană, precum și în multe alte culturi, femeia este considerată veriga slabă a lanțul trofic existent. Acest fapt este explorat de către autoare în placheta Cuib de luni prin poezii precum Deviza (pag. 13).

Dacă îți place recenzia cărții ANTOLOGIE POETICĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Maria-Mercè Marçal

Citat din poezia Deviza:
Hazardului trei daruri îi datorez: m-am născut femeie, din clasă joasă și neam oprimat.
Tulbure azur de-a fi întreit rebelă.

Prin această poezie răzbate nemulțumirea poetei privind oprimarea statutului său de femeie și dorința sa de rebeliune, de depășire a condiției. Prin versurile scrise liber, autoarea insuflă cititorilor diverse teme și reflecții.

Un alt subiect explorat de către poetă este cel al relațiilor de dragoste. În placheta Vrăjitoare în doliu, autoarea ne vorbește despre relații și despre modul în care partenerii se identifică în relația dintre ei. Am descoperit în aceste versuri nevoia poetei de a-și contura propria identitate atât în lume cât și în relația avută cu o altă persoană. Am simțit un pregnant sentiment de tristețe citind acele rânduri, neîmplinirea totală dorită de autoare fiind impregnată în fiecare vers scris.

Citat din poezia Interludiu romantic (pag. 43):
În jocul iubirii, vegetală învolburare,
Noaptea a noastră-o vom face, pâine și sare.

Autoarea șochează prin explorarea unor teme precum relațiile lesbiene sau maternitatea fără soț. Aceste subiecte reprezentau un tabu în societatea catalană, iar curajul autoarei de a crea poezii care să acopere și aceste subiecte, a fost răsplătit prin recunoașterea adusă acesteia de a devansa timpul creației lirice.

Maria-Mercè Marçal nu scrie simplu și direct. Versurile sale sunt adevarate opere de artă pe care trebuie să le studiezi îndelung pentru a le înțelege sensul. În ceea ce privește stilul, versurile se încadrează atât în stilul versului alb cât și în stilul versurilor clasice. Lumea înfățișată este o lume personală în care imaginile construite de către autoare au o semnficație proprie și exprimă sentimentele cele mai profunde.

Durerea autoarei privind subminarea condiției femeii în societate, dorința sa de rebeliune, dar și trăirile și emoțiile care răzbat din fiecare vers scris, reprezintă motivele pentru care Maria-Mercè Marçal te va face să te îndrăgostești de poeziile sale. Lectură plăcută!

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ANTOLOGIE POETICĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Antologie Poetică
Autor: Maria-Mercè Marçal
An apariție : 2012
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 211
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 107

Alte recenzii de la Maria-Mercè Marçal:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Perfecți” de Cecelia Ahern

Celestine North, perfectă printre Defecți... Celestine North este acum fugară, dar toată lumea o privește ca pe o eroină. Celestine este cea mai Defectă și cea mai însemnată persoană din toată țara, dar e un exemplu. Nimeni nu a făcut ce a reușit ea să facă față de...

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Recenzie ”Defecți” de Cecelia Ahern

Defecți într-o lume Defectă Celestine North este o tânără care trăiește într-o țară defectă și crudă. În lumea lor, greșelile, păcatele, minciunile și închipuitele trădări aduse statului sunt pedepsite crunt. Ghilda este cea care dă sentințele, iar din Ghildă face...

Recenzie „Pericol la petrecere!”

Recenzie „Pericol la petrecere!”

La insistențele fiicei, care a văzut-o într-o librărie, am cumpărat și altă carte din seria Pericol. Ei i-a plăcut foarte mult, mie mi s-a părut mai slabă decât prima parte. Îmi place culoarea locală (stilul oltenesc de a vorbi al unor personaje, referirile la Therme,...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 986 zile și a scris până acum 56 articole. Se află pe poziția 15 din 54 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments