Recenzie „Antologie poetică” de Maria-Mercè Marçal

de | mai 27, 2020 | Beletristică, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANTOLOGIE POETICĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Volumul de poezii Antologie poetică al Mariei Mercè Marçal te determină să te îndrăgostești de poezie. Volumul a fost publicat la Editura Meronia în ediție bilingvă și face parte din seria Biblioteca de Cultură Catalană.

Este pentru prima dată când citesc poeziile scrise de Maria-Mercè Marçal și poate fraza de mai sus vi se pare puțin prea îndrăzneață, însă pot să spun că versurile au o intensitate care îți vor face sufletul să vibreze. Autoarea transformă experiențele sale privind condiția femeii în societatea catalană și relațiile de dragoste, în versuri pline de emoție, dăruind astfel cititorului o imagine completă a statutului femeii în societate.

Inspirația autoarei revine din studiul făcut asupra prietenelor, colegelor de serviciu sau scriitoarelor pe care le citise cu mult interes, dar și în urma experiențelor trăite de ea însăși. Scrisul reprezintă pentru Maria-Mercè Marçal singura formă în care își poate exprima liber toate opiniile și trăirile privind relațiile dintre oameni, condiția femeii, maternitatea, sau boala și moartea.

În cultura catalană, precum și în multe alte culturi, femeia este considerată veriga slabă a lanțul trofic existent. Acest fapt este explorat de către autoare în placheta Cuib de luni prin poezii precum Deviza (pag. 13).

Citat din poezia Deviza:
Hazardului trei daruri îi datorez: m-am născut femeie, din clasă joasă și neam oprimat.
Tulbure azur de-a fi întreit rebelă.

Prin această poezie răzbate nemulțumirea poetei privind oprimarea statutului său de femeie și dorința sa de rebeliune, de depășire a condiției. Prin versurile scrise liber, autoarea insuflă cititorilor diverse teme și reflecții.

Un alt subiect explorat de către poetă este cel al relațiilor de dragoste. În placheta Vrăjitoare în doliu, autoarea ne vorbește despre relații și despre modul în care partenerii se identifică în relația dintre ei. Am descoperit în aceste versuri nevoia poetei de a-și contura propria identitate atât în lume cât și în relația avută cu o altă persoană. Am simțit un pregnant sentiment de tristețe citind acele rânduri, neîmplinirea totală dorită de autoare fiind impregnată în fiecare vers scris.

Citat din poezia Interludiu romantic (pag. 43):
În jocul iubirii, vegetală învolburare,
Noaptea a noastră-o vom face, pâine și sare.

Autoarea șochează prin explorarea unor teme precum relațiile lesbiene sau maternitatea fără soț. Aceste subiecte reprezentau un tabu în societatea catalană, iar curajul autoarei de a crea poezii care să acopere și aceste subiecte, a fost răsplătit prin recunoașterea adusă acesteia de a devansa timpul creației lirice.

Maria-Mercè Marçal nu scrie simplu și direct. Versurile sale sunt adevarate opere de artă pe care trebuie să le studiezi îndelung pentru a le înțelege sensul. În ceea ce privește stilul, versurile se încadrează atât în stilul versului alb cât și în stilul versurilor clasice. Lumea înfățișată este o lume personală în care imaginile construite de către autoare au o semnficație proprie și exprimă sentimentele cele mai profunde.

Durerea autoarei privind subminarea condiției femeii în societate, dorința sa de rebeliune, dar și trăirile și emoțiile care răzbat din fiecare vers scris, reprezintă motivele pentru care Maria-Mercè Marçal te va face să te îndrăgostești de poeziile sale. Lectură plăcută!

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții ANTOLOGIE POETICĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Maria-Mercè Marçal sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ANTOLOGIE POETICĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Antologie Poetică
Autor: Maria-Mercè Marçal
An apariție : 2012
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 211
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Publicată la 27.05.2020
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Recenzie ”Penelopiada” de Margaret Atwood

Cartea face parte dintr-o colecție, Canongate Myth Series, care cuprinde 100 de nuvele scrise de scriitori din toată lumea cu diferite subiecte reinterpretate din diverse mitologii. Având ca personaje principale monștri sacri ai mitologiei, propune variante...

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

Recenzie ”Cât aur ascund aceste coline” de C Pam Zhang

What makes a home a home? Mă așteptam la o altfel de poveste, la ceva apropiat de un scenariu de film country. Dar este altceva. Este o dramă care vorbește de sacrificii și de lipsa de opțiuni. Este povestea unei familii greu încercate, de imigranți care simbolizează...

Recenzie ”Povești de vară” de Mieko Kawakami

Recenzie ”Povești de vară” de Mieko Kawakami

Nu sunt fan al autorilor japonezi contemporani, nu am găsit încă unul pe gustul meu, în schimb scriitoarele contemporane de la care am mai prins o carte mi-au plăcut. Pentru stilul franc, caustic și chiar grețos pe alocuri. Ce șanse are o femeie singură într-o...

0 0 votes
Article Rating
Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 565 zile și a scris până acum 52 articole. Se află pe poziția 13 din 37 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments