Recenzie “Antologie poetică” de Vasilis Mihailidis

by | May 27, 2020 | Beletristică, Poezie, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANTOLOGIE POETICĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

,,Vasilis Mihailidis este poetul național al Ciprului. ….În poemele lui sufletul grecesc al Ciprului apare mândru, puternic, cu demnitate, cu îndrăzneală și măreție, ca să-și revendice libertatea.,,
Kostas Prousis (1949)

Volumul Antologie poetică cuprinde o selecție de poezii scrise de autorul Vasilis Mihailidis, considerat poetul național al Ciprului. Cartea, în ediție bilingvă, a fost publicată la Editura Meronia în anul 2015 și face parte din seria Bilbioteca de literatură cipriotă.

Asemănat cu Eminescu, poetul Vasilis Mihailidis abordează în poemele sale teme precum: destinul istoric nedrept al poporului cipriot, istoria și tradiția cipriotă, dar și iubirea neîmplinită. Toate aceste teme au fost extrase din experiențele poporului cipriot de-a lungul timpului, dar ne oferă și o parte din viața personală a poetului. Avem unica ocazie să vedem Cipru prin ochii poetului. Ochi plini de admirație pentru țara pe care o iubește din tot sufletul.

Volumul cuprinde trei importante plachete publicate de către poet, care conțin poezii ce acoperă diferite teme. Astfel că, în placheta Lira bolnavă (pag. 40), poetul ne vorbește despre iubirea neîmplinită pe care acesta a trăit-o doar pentru două femei apărute de-a lungul vieții sale. Am regăsit aici o latură tandră a poetului privind viața și iubirea, o latură foarte puțin exploatată de-a lungul vieții sale, însă care l-a inspirat în scrierea poeziilor dedicate iubirii. Sentimentele și trăirile pure sunt exprimate sugestiv în versuri precum:

Citat din poezia Muzei mele (pag. 49)
Te-am văzut și inima mea
Freamătă de trăiri neștiute,
Clocotesc mii de gânduri în ea
Arena devenit-a, de lupte…..

Placheta denumită Diavolos (pag. 74) cuprinde creațiile satirice ale poetului Vasilis Mihailidis. Inspirația sa principală a fost poetul și dramaturgul Gheorghios Souris, însă evenimentele sociale au contribuit și ele. În acest volum ne putem delecta cu poemul satiric Lume de măgari și Dumnezeu fals (pag. 75).

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Vasilis Mihailidis

Citat din poezia Lume de măgari și Dumnezeu fals
Prieteni credincioși, vă salut,
Cu voi iarăși să fiu am venit
Câte zile om avea de trăit
Iubirea nestinsă să ne fie.

Poezia care l-a poziționat ca și poet național al Ciprului și prin care a stârnit admirația întregii lumi a fost 9 iulie 1821 în Cipru (pag. 115). Publicată în placheta Poeme, această poezie exprimă întreaga durere a lui Vasilis Mihailidis privind nedreptățile prin care poporul cipriot a fost nevoit să treacă în Revoluția de la 1821. Poemul a fost creat după modelul tragediei grecești antice, astfel că, putem identifica în aceste versuri unele trăsături specifice ale acesteia. Cum ar fi, personajele puternice, angajate în lupta cu ordinea existentă a lumii.

Citat din poezia 9 iulie 1821 în Cipru
Într-o noapte de iulie, adâncă, fără o boare,
Noapte de vineri, înfiorată, cu stelele-n desfoiere
Strălucind, când peste pământ nu zvonea suflare
……………………………………………………………………
Într-o astfel de noapte mută turcii s-au strâns
În serai, grămadă, spre necurată povățuire.

Vasilis Mihailidis este un poet complex, care deține însă o autenticitate de netăgăduit. Poemele sale se pot încadra în aproape fiecare stil al poeziei: liric, satiric, sau epic. Versurile sale pot părea dificil de înțeles, însă vă recomand să lecturați Reperele cronologice aflate în primele pagini ale cărții, pentru a putea înțelege mai bine contextul creației lirice.

Am apreciat faptul că redactorul volumului Antologie poetică a adăugat în aceste pagini și opiniile criticilor, scriitorilor și istoricilor din Grecia și din străinătate privind opera lui Vasilis Mihailidis. Am descoperit în aceste rânduri admirația și respectul pe care autorul l-a obținut pentru dedicarea și loialitatea sa cu privire la arta poeziei. O artă pe cât de frumoasă, pe atât de complexă. Lectură plăcută!

🔥 CARTEA ANTOLOGIE POETICĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Antologie Poetică
Autor: Vasilis Mihailidis
An apariție : 2015
Editura: MERONIA
Nr. Pagini: 205
Limba: Română
Gen Literar: Poezie
Publicată la 27.05.2020
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Am apreciat faptul că redactorul volumului Antologie poetică a adăugat în aceste pagini și opiniile criticilor, scriitorilor și istoricilor din Grecia și din străinătate privind opera lui Vasilis Mihailidis. De asemenea, avem ocazia de a lectura și Reperele cronologice și Referințele critice privitoare la autor.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Diana Cornila este redactor Booknation.ro de 173 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 41 din 142 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Cornila aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments