Recenzie „Anul tău perfect” de Charlotte Lucas

de | dec. 27, 2017 | Beletristică, Ficțiune, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANUL TĂU PERFECT ARE REDUCERE PE:

Anul tău perfect nu ştiu dacă este despre acea perfecţiune a modului pozitiv la care ne-am putea aştepta. Charlotte Lucas ne oferă perfecţiune în imperfecţiune, frumuseţe în urâţenie, tristeţe în fericire. Acest volum este un du-te- vino în trecutul unuia şi prezentul altuia.

-Nu numai! ripostase Hannah râzând. Ai fi bun mai curând pe post de Pennywise, de care copiii fug plângând și țipând. (…)

-Asta ce vrea să însemne? întrebase Simon ofensat. Mie îmi plac copiii.

-Da, mai ales când dorm. Sau urmăriți prin binoclu de la foarte mare distanță.

Dacă îți place recenzia cărții ANUL TĂU PERFECT, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Charlotte Lucas

Îl urmărim într-un plan pe un Grinch al modernismului în făptura lui Jonathan, în primele zile ale unui nou an. Un Jonathan care într-un timp foarte scurt îşi pierde soţia în favoarea celui mai bun prieten, rămânând nu numai singur ci şi mai axat pe corectarea celor din jur. Astfel fiecare greşeală este corectată prin trimiterea de e-mailuri şi lăsarea de bileţele în poşta sau parbrizul celui prins gafând.

-Sunteți deci clarvăzătoare?

-Eu prefer termenul de consilier pentru probleme de viață.

În alt plan, o urmărim pe Hannah, în ultimele zile ale anului. Îi vedem zâmbetul înflorind odată ce proiectul ei prinde viaţă şi succes, în timp ce visează la o cerere în căsătorie din partea iubitului Simon, asta în timp ce se pierde în a vedea partea plină a paharului, frumusețea din urâțenie, dar ratând boala din organismul lui Simon; un eveniment ce o va face să dea piept cu realitatea, neștirbind însă din viziunea ei de a vedea lumea.

-(…) Dar știu și că tu ai tendința să vezi totul mult mai frumos decât este. La fel crezi și despre lume.

În timp ce Jonathan primește o agendă cu planificarea întregului său an, Hannah primește șansa de a reevalua starea lui Simon și de a-l observa cu adevărat. Jonathan se pierde în căutarea adevăratului posesor al planurilor anului perfect, iar Hannah se pierde în viziunea vieții perfecte alături de Simon. Perfecțiunea din tabără unuia este deziluzia din viața celuilalt.

-Da, firește, zâmbi el. Păreți o clarvăzătoare foarte modernă, adăugă el pe un ton laudativ.

-Consilieră pentru probleme de viață.

-Asta voiam să zic.

Charlotte Lucas ne pune imaginația în funcțiune și ne provoacă să găsim perfecțiunea. În Anul tău perfect, din punctul meu de vedere perfecțiunea nu există. Există în schimb dorința de schimbare. Acel zvâc ce te îndeamnă să-ți dorești mai mult, să fii alături de persoana iubită și să te agăți de speranță indiferent de dramaticul din calea ta.

Jonathan poate va învăța să nu mai taxeze oamenii și să stea geană pe greșeli, poate va învăța să accepte noul în viața lui și să-și schimbe direcția gândurilor spre lumină. Poate atunci va descoperi perfecțiunea în micile detalii, în pozitivul ce poate fi atras în viața lui.

…cei mai mulți oameni trec prin viață cu ochelari de cal și nu sesizează când soarta le dă semn după semn. Deschideți-vă ochii și inima, și fiți pregătiți să apucați pe căi noi și neumblate. Atunci veți primi și răspunsuri la toate întrebările care vă frământă.

Hannah poate va învăța că uneori, a vedea frumosul în oricine și în orice nu va fi suficient pentru a salva o viață. Sau, cine știe, poate pozitivismul ei, îl va cuprinde și pe Simon, insuflându-i dorința de luptă și de îmbrățișare a luminii. Poate că perfecțiunea există în inima noastră și în modul de a privi lumea. Sau poate perfecțiunea este doar un efect placebo al propriei noastre minți.

Nu-i așa că v-am pus pe gânduri? Nu vreți să aflați pe propria piele ce înseamnă perfecțiunea pe un an întreg în mintea autoarei Charlotte Lucas? Nu ați vrea să descoperiți singuri un sfârșit și un început în aceeași poveste? Ba, sigur că vreți. De aceea, veți citi și voi Anul tău perfect.

Există doar două zile într-un an, în care nu se poate face nimic. Una este ziua de ieri, a doua este ziua de mâine. Asta înseamnă că astăzi este ziua corectă pentru dragoste, credință și în primul rând pentru viață.

Dalai Lama

Un volum disponibil şi pe site-ul Editurii RAO.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ANUL TĂU PERFECT CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: ANUL TĂU PERFECT
Autor: Charlotte Lucas
An apariție : 2017
Editura: RAO
Nr. Pagini: 192
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1686

Alte recenzii de la Charlotte Lucas:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei este redactor Booknation.ro de 2784 zile și a scris până acum 270 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments