Recenzie ”Armance” de Stendhal

Titlu: Armance
Autor: Stendhal
An apariție : 2012
Editura: Lira
Nr. Pagini: 272
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 29.08.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Armance” de Stendhal
Acordă o notă

Romanul ”Armance” reprezintă debutul scriitorului francez Stendhal, fiind publicat în anul 1827, anonim.

stendhal-armance-2012-8455949

Este un roman de dragoste, care a avut la vremea respectivă un fulminant succes, deschizând autorului francez drumul spre faimă. Stendhal, promotorul unui realism prin intermediul căruia a încercat să reflecte cât mai fidel moravurile, trăirile și ambițiile societății în care a trăit, făcând acest lucru cât mai imparțial.

Deși despre Stendhal au circulat la vremea respectivă anumite zvonuri, și încă mai circulă, cum că ar fi fost un soi de seducător, însă fără prea mare succes în rândul felinelor, totuși el redă cu o acuitate demnă de invidiat pelagra unei societăți șubrede, din vremurile tulburi în care regimurile administrative și regurile se schimbau cu o uimitoare viteză, bulversându-i pe ipohondrii gentilomi, dar mai ales regulile de conduită într-o lume dominată de capricii și oportunități imunde.

Total lipsit de clarviziunea descriptivistă a lui Balzac, Sthendal nu ne răsfață cu descrieri amănunțite ale locurilor acelor epoci și nici cu ”materialismul” acelei epoci, descrieri de garderobă, descrierile fizice și cele peisagiste lipsind aproape cu desăvârșire.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Stendhal.

Avem în acest roman doi tineri, Octave de Malivert și Armance Zohiloff. Pe de o parte este bogăția și aristocrația, pe de cealaltă sărăcia și modestia. Ambii aflați în perioada de înmugurire a vieții, când ești tentat să lupți cu pieptul gol împotriva tuturor, sunt un soi de Romeo și Julieta sau Tristan și Isolda, prinși într-o aprigă bătălie între rațional și senzorial, între incandescentele simțiri și bârfele unei societăți care începe să devină din ce în ce mai mult cu un cadavru viu.

În ciuda finalului trist, poate ușor cam forțat, romanul ”Armance”, dincolo de ezitările empirismului literar al lui Stendhal, reprezintă un important punct de referință în istoria literaturii universale, momentul de naștere al scriitorului care, ceva mai târziu ne va încânta cu magnifice capodopere precum ”Roșu și negru”, ”Lucien Leuwen” și ” Mănăstirea din Parma”

Aspecte Pozitive:

Iubirea și moravurile sunt descrise într-un mod arcadian.

Aspecte Negative:

Lipsa descrierii peisajelor și a situației materiale, piloni de bază ai Realismului.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.